Βιολογική καλλιέργεια πατάτας

You are currently viewing Βιολογική καλλιέργεια πατάτας

Η πατάτα είναι το πρώτο σε παραγωγή και κατανάλωση λαχανικό στον πλανήτη και καλλιεργείται όλο τον χρόνο στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Ανάλογα με την ποικιλία της, η πατάτα μπορεί να καλλιεργηθεί στα περισσότερα εδάφη. Έτσι, ευδοκιμεί σε ορεινές αλλά και παραθαλάσσιες περιοχές με εύκρατο κλίμα, σε αμμώδη εδάφη και σε ουδέτερα ή ελαφρώς όξινα χώματα. Απαιτεί μαλακό και καλά σκαμμένο σε βάθος χώμα, πλούσιο σε οργανικές ουσίες.


Η πατάτα φυτεύεται κυρίως με σπόρο ο οποίος πρέπει να ανανεώνεται για να μην εκφυλιστεί. Συνήθως τοποθετούνται σε ξύλινα κιβώτια για να μην κρατούν υγρασία και να αερίζονται επαρκώς. Πριν τοποθετήσουμε τους τεμαχισμένους κονδύλους στο έδαφος, θα πρέπει να τους αφήσουμε για μερικές μέρες να στεγνώσουν, αλλιώς θα σαπίσουν όταν βρεθούν μέσα στο χώμα.

Κατανάλωση βιολογικής πατάτας.

Η πατάτα είναι ωφέλιμο λαχανικό, ακόμα και όταν καταναλώνεται ψημένο αλλά πάντα με τη φλούδα. Όταν βράζουμε τις πατάτες σε πολύ νερό και μετά το πετάμε, έχουμε πετάξει μαζί του και πολλές από τις υδροδιαλυτές βιταμίνες που είχαν οι πατάτες. Αν, λοιπόν, αποφασίσουμε να τις βράσουμε, ας χρησιμοποιήσουμε ελάχιστο νερό το οποίο θα καταναλώσουμε (σαν σάλτσα).
Δυστυχώς όμως, η μεγαλύτερη κατανάλωση της πατάτας γίνεται στις πλέον ανθυγιεινές μορφές. Έτσι, κορυφαίες σε κατανάλωση έρχονται οι τηγανητές πατάτες και τα πατατάκια (τσιπς) και ακολουθούν διάσημες συνταγές με βουτυρωμένες πατάτες και πατάτες με διάφορα λιωμένα τυριά, μπέικον και ποιος ξέρει τι άλλο. Φυσικά, η πατάτα από μόνη της, ψημένη ή βρασμένη, είναι πολύτιμη πηγή αντιοξειδωτικών και βιταμινών που βοηθούν στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος, των αιμοφόρων αγγείων και του αναπνευστικού. Τελικά, όμως, οι διατροφικές μας συνήθειες την έχουν μετατρέψει σε ένα από τα πιο βλαβερά για την υγεία τρόφιμα του πλανήτη, γεγονός που μπορεί να αντιστραφεί με μια πιο συνετή διατροφή.

Η χρήση της πατάτας στην καθημερινή μας διατροφή είναι τα τελευταία χρόνια κάτω από το μικροσκόπιο πολλών διατροφολόγων. Επικρατεί, δε, τις τελευταίες δεκαετίες η άποψη ότι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο από ανθρώπους που επιθυμούν να χάσουν βάρος. Παρ’ όλα αυτά, τελευταίες μελέτες έρχονται να αλλάξουν αυτό το «δεδομένο». Μελετάται ακόμα η συμβολή της πατάτας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Ιδανικά, οι βιολογικές πατάτες πρέπει να καταναλώνονται με τη φλούδα τους αφού πλυθεί με προσοχή ώστε να έχουν φύγει όλα τα υπολείμματα χώματος. Αν υπάρχουν μάτια, αυτά πρέπει να αφαιρούνται πλήρως. Πιθανόν σχισμές πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά. Ο φλοιός της πατάτας περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες χρήσιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Προσοχή όμως, αν οι πατάτες που αγοράσατε δεν είναι βιολογικές, τότε ο φλοιός τους έχει απορροφήσει πολλά χημικά προερχόμενα από μη βιολογικά λιπάσματα, εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα.