Lewis Hamilton

You are currently viewing Lewis Hamilton

King Lewis: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1, Lewis Hamilton, μιλάει αποκλειστικά στον Πάνο Σεϊτανίδη & το F-Magazine για την καριέρα, τους στόχους του και τη ζωή του εκτός πίστας

Έχει κατακτήσει έξι παγκόσμιους τίτλους στον μαγικό κόσμο της Formula 1. Όχι απλά έσπασε το «γκέτο» όντας ο πρώτος έγχρωμος οδηγός που βρέθηκε στα μεγάλα σαλόνια της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού, εξελίχθηκε στον κορυφαίο της εποχής του – στο τέλος του δρόμου το ταμείο ίσως να τον βγάλει και καλύτερο όλων των εποχών. Μέχρι τότε, οδηγεί στο όριο και ζει πέρα από κάθε περιορισμό, αποδεικνύοντας πως ένας κορυφαίος αθλητής μπορεί να έχει ζωή κι εκτός αγωνιστικού χώρου χωρίς να επηρεάζεται αρνητικά η απόδοσή του. Συναντήσαμε τον Βρετανό στην Αγγλία, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Monster Energy.


Πόσο έχεις εξελιχθεί στο πέρασμα των ετών; Τόσο ως οδηγός όσο και ως άνθρωπος.

Πάρα πολύ. Νομίζω μετά τα 30 η αλλαγή είναι ραγδαία, έχω αλλάξει πολύ. Μεγαλώνοντας, έχω ανακαλύψει πλέον καλύτερα ποιος είμαι, από που έρχομαι και τι θέλω να γίνω. Αλλά ταυτόχρονα, έχω καταλάβει το ρόλο και το σκοπό που έχω στη ζωή. Το ρόλο μου εντός της ομάδας, πως ενθαρρύνω όσους είναι γύρω μου να γίνουν όσο το δυνατόν καλύτεροι. Και ουσιαστικά χτίζω πάνω στα θεμέλια του οδηγού αγώνων που ήμουν σε νεότερη ηλικία. Προσπαθώντας κάθε σεζόν, να ανεβάζω τον πήχη.

Σε ότι αφορά στην οδήγηση, η εξέλιξη πάει χέρι-χέρι με την εμπειρία;

Νομίζω πως η ικανότητα, το ταλέντο, ήταν εκεί από την αρχή. Έπειτα, το θέμα είναι πόσο προσπαθείς να βελτιώσεις την ικανότητά σου. Πόσο εκπαιδεύεσαι, πόσο μελετάς. Αν εξελίσσεσαι, μεγιστοποιώντας τα οφέλη από τις εμπειρίες και τη γνώση που αποκόμισες από όλους εκείνους με τους οποίους έχεις συνεργαστεί. Έχουν βρεθεί τόσοι ευφυείς άνθρωποι στο δρόμο μου. Όμως παράλληλα με αυτά, μέσα σου να συνεχίζεις να πιστεύεις στον εαυτό σου, να πιστεύεις στη σπίθα που καίει μέσα σου, να συνεχίζεις να κινείσαι προς τα εμπρός. Ο οδηγός Lewis Hamilton του 2007 ήταν γρήγορος. Όμως το 2007, δεν είχα τη γνώση που έχω τώρα. Έχω την ίδια ταχύτητα αλλά την έχω εμπλουτίσει με γνώση, με εμπειρία κι αυτά σου επιτρέπουν να φτάσεις πολύ πιο μακριά.

Στο τέλος της σεζόν θα πρέπει να αποφασίσεις αν θέλεις να συνεχίσεις στη F1 ή να αποχωρήσεις, αν θα παραμείνεις στη Mercedes ή θα πας σε άλλη ομάδα. Τι θα κρίνει την απόφασή σου;

Για να είμαι ειλικρινής, παρότι ήμουν πολύ προνομιούχος και έζησα ένα απίστευτο ταξίδι ως εδώ, λατρεύοντας κάθε στιγμή του και ακόμα περισσότερο τώρα, περισσότερο από ποτέ, σε συνεργασία με αυτή την ομάδα, ποιος ξέρει που θα βρίσκεται και τι θα θέλει μετά από ένα χρόνο; Αυτή τη στιγμή, λατρεύω αυτό που κάνω και σκοπεύω να συνεχίσω αλλά αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει σε μία ημέρα, σε ένα μήνα, σε ένα χρόνο. Συνήθως μία τέτοια απόφαση την παίρνεις πολύ πριν το τέλος του χρόνου, δεν περιμένεις στο τέλος του συμβολαίου σου για να αποφασίσεις την επόμενη ημέρα. Συνήθως τέτοιες αποφάσεις τις παίρνεις τουλάχιστον δέκα μήνες νωρίτερα. Έτσι λοιπόν, λογικά στο ξεκίνημα της σεζόν θα πρέπει να αποφασίσω αν θα θέλω να συνεχίσω και μετά το 2020. Όσο για τους καθοριστικούς παράγοντες που ρώτησες, υποθέτω αν ακόμα αγαπώ αυτό που κάνω κι αν ακόμα το κάνω καλά, τότε γιατί να σταματήσω;

Σε νοιάζει το τι θα αφήσεις πίσω; Το πως θα σε θυμούνται; Αν θα σου ανήκουν όλα τα ρεκόρ;

Φυσικά όλοι νοιάζονται για τα ρεκόρ και τη κληρονομιά, όμως αυτό δεν είναι το μοναδικό μας κίνητρο. Αυτό που πέτυχε ο Michael Schumacher στην καριέρα του, έθεσε τα στάνταρ με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Οι νίκες και οι τίτλοι του ήταν σε μία διαφορετική εποχή του σπορ. Δεν έχω τίποτα παρά το μέγιστο σεβασμό για τα επιτεύγματά του. Δεν τρέχω για να κυνηγώ ρεκόρ άλλων οδηγών. Θέλω απλά να είμαι όσο γίνεται καλύτερος.

Κι εκτός πίστας, ακολουθείς lifestyle διαφορετικό από εκείνα των συναθλητών σου…

Είναι σημαντικό να καταλαβαίνεις πως πρέπει να νιώθεις άνετα όπως είσαι, να είσαι λιγότερο ευάλωτος στις απόψεις των άλλων. Αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας στο να πετυχαίνεις στόχους. Για παράδειγμα, θυμάμαι όταν έκανα το πρώτο tattoo στην πλάτη μου ή τρύπησα τα αυτιά μου. Έκανα αυτά τα πράγματα γιατί ήταν πράγματα που ήθελα να κάνω. Αλλά θυμάμαι σχόλια κάποιων και το πως πίστευαν πως αυτό θα επηρέαζε αρνητικά την καριέρα μου. Τώρα μπορώ να κάνω πια ότι θέλω σε ότι αφορά στο στιλ μου. Είναι εντυπωσιακό το πως μπορείς να αλλάξεις την αντίληψη των ανθρώπων.

Πλέον ανακαλύπτω πράγματα συνεχώς όταν είμαι εκτός πίστας. Είτε πρόκειται για τη μόδα, τη μουσική, τα ταξίδια ή το να πιέζω τον εαυτό μου σωματικά. Πρέπει να απολαμβάνεις τη ζωή και ειδικά όταν είσαι επιτυχημένος σε ένα περιβάλλον τόσο υψηλής πίεσης όπως η F1, πρέπει να εκτονώνεσαι με άλλους τρόπους. Μόνο έτσι προχωράς. Υπήρχε μία πολύ μακρά περίοδος στη ζωή μου που αυτό που λαχταρούσα ήταν να μοιάσω σε άλλους. Αλλά στην πραγματικότητα, το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να μη γίνεις ένα με τους πολλούς.


Συνέντευξη στο Πάνο Σεϊτανίδη