Πρασοσέλινο

prasoselino

Mε τρυφερό χοιρινό λαιμό αργοψημένο για 12 ώρες, σερβίρεται με πουρέ σελινόριζας, τηγανιτά πράσα και σάλτσα λεμονιού


Πουρέ Καραμελ. Σελινόριζας

ΥΛΙΚΑ

  • 750γρ. σελινόριζα σε κύβους, (μέσα σε λίγο χυμό λεμόνι & νερό), 250γρ ζωμό κότας,
  • Χυμό λεμόνι, 500γρ. γάλα, 1/2 σκελίδα σκόρδο, 60γρ & 60γρ βούτυρο, Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καραμελώνουμε την σελινόριζα με το βούτυρο και το σκόρδο, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μας βράζουμε με λαδόκολλα μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά, μεταφέρουμε σε thermomix και χτυπάμε 4-6 ταχύτητα 60 βαθμούς, δένουμε με λίγο παγωμένο βούτυρο σε χαμηλή ταχύτητα.

Για τον χοιρινό λαιμό

ΥΛΙΚΑ

  • Χοιρινός λαιμός 1 κιλό, Μιρπουά (κρεμμύδι, καρότο, σέλερυ) 300γρ. Αλάτι και πιπέρι, Δαφνόφυλλο 1 τεμ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αλατοπιπερώνουμε & Θωρακίζουμε τον λαιμό με λίγο ελαιόλαδο. Αποσύρουμε προσθέτουμε μιρπουά σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε νερό ξαναβάζουμε τον λαιμό σκεπάζουμε με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε φούρνο στους 100 για 12 ώρες. αφού ψηθεί αποσύρουμε και κόβουμε σε μερίδες.

Σάλτσα

ΥΛΙΚΑ

  • Τα ζου (ο ζωμός που προέκυψε κατά το ψήσιμο) περασμένα από σίτα, χυμός από 1 λεμόνι, 30γρ κορν φλάουρ, κρέμα γάλακτος 40γρ, βούτυρο 20γρ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Δένουμε τα ζου με το κορν φλάουρ αραιωμένο με λίγο νερό και προσθέτουμε το χυμό λεμόνι, την κρέμα γάλακτος και το παγωμένο βούτυρο, διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι.

Τηγανιτά Πράσα

ΥΛΙΚΑ

  • Πράσα πλυμένα και καθαρισμένα 300γρ. Αλεύρι για το τηγάνισμα, ηλιέλαιο για το τηγάνισμα, αλάτι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε σε ροδέλες και στεγνώνουμε πολύ καλά τα πράσα σε απορροφητικό χαρτί, πασπαλίζουμε με το αλεύρι, αλατίζουμε ελαφρά, τηγανίζουμε αμέσως στο ηλιέλαιο στους 150°C μέχρι να ροδίσει καλά. Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε πάλι.

Συνταγή του Chef Ευριπίδης Τζινόπουλος