Ταξίδι στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου

You are currently viewing Ταξίδι στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου

Κοντά στο βουνό του Κένταυρου Χείρωνα υπάρχει ένα Μουσείο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου, το οποίο αποτελεί ένα κύτταρο γνώσης και προβολής της φυσικής ιστορίας της χώρας μας στην πόλη του Βόλου. Ιδρύθηκε από τον Διδάκτωρ Γεωλογίας Μάρκο Βαξεβανόπουλο και τη Γεωλόγο MSc Αγγελική Ρεϊζοπούλου και αποτελεί το μοναδικό Μουσείο ανάλογου περιεχομένου και λειτουργίας για τη Θεσσαλία. 

Το μουσείο έχει ως γενικό σκοπό τη συγκέντρωση, προστασία, επιστημονική μελέτη, ανάδειξη και προβολή των στοιχείων Φυσικής Ιστορίας της ευρύτερης περιοχής του Βόλου και γενικότερα της Ελλάδας. Οι εκθέσεις του λειτουργούν υπό την αιγίδα και την επιστημονική επίβλεψη του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Η έκθεση του Μουσείου περιλαμβάνει την «αίθουσα της γης», η οποία παρουσιάζει την εξέλιξη του πλανήτη μας από τη δημιουργία του σύμπαντος μέχρι σήμερα. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει τα πιο εντυπωσιακά ορυκτά και πετρώματα της Ελλάδας καθώς επίσης να μάθει για τους σεισμούς, τα ηφαίστεια, τη θεωρία των λιθοσφαιρικών πλακών, τη δημιουργία των σπηλαίων κ.α. 

Στη συνέχεια ακολουθεί η «αίθουσα της ζωής», η οποία παρουσιάζει τη γένεση και την εξέλιξη της ζωής ως μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να αγγίξει ο ίδιος απολιθώματα εκατομμυρίων ετών καθώς επίσης να μάθει την εξέλιξη των οργανισμών που ζούσαν στην Ελλάδα μέσω των ασπόνδυλων και σπονδυλωτών απολιθωμάτων που υπάρχουν στην έκθεση. Επίσης, εκτίθενται φυτικά απολιθώματα από διάφορες περιοχές του ελληνικού χώρου, όπως Ελασσόνα, Έβρος κ.α. 

Και το τελευταίο τμήμα του Μουσείου ανήκει στην «αίθουσα του ανθρώπου» στην οποία μπορεί ο επισκέπτης να μάθει για την εξέλιξή μας, από τον Αυστραλοπίθηκο μέχρι και τον σημερινό Homo S. Sapiens, καθώς επίσης και τις χρήσεις των ορυκτών και των πετρωμάτων από τον άνθρωπο.

Στο Μουσείο πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές όλων των βαθμίδων, όπως το «Γίνε Παλαιοντολόγος για μία ημέρα», «Μαθαίνω για τους Δεινόσαυρους» «Μικροί Ηφαιστειολόγοι» κ.ά. Στόχος των προγραμμάτων είναι να κεντρίσουν τη φαντασία και το ενδιαφέρον των παιδιών για τον πλανήτη, την ιστορία της εξέλιξης της ζωής και τις φυσικές διεργασίες με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση τους ως προς τα φυσικά μνημεία. 

Επίσης, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές εκδρομές και σεμινάρια για ενήλικες με σκοπό οι συμμετέχοντες να ταξιδέψουν εκατομμύρια χρόνια πίσω, στο γεωλογικό παρελθόν αυτών των περιοχών και να έρθουν σε επαφή με φαινόμενα και διεργασίες που δεν μπορούν άμεσα να παρατηρήσουν. Έχουν έτσι την ευκαιρία, να ανακαλύψουν πώς όλες αυτές οι φυσικές διεργασίες και μεταβολές έχουν στο τοπίο που βλέπουν σήμερα και πώς όλα αυτά έχουν επηρεάσει την ανθρώπινη ύπαρξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χρόνια του Covid που διανύουμε, το Μουσείο κατάφερε να κρατήσει τους μικρούς αλλά και μεγάλους φίλους του μέσω διαδικτυακών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Σεμιναρίων που δημιούργησε και φυσικά να γνωρίσει καινούργιους διαδικτυακούς φίλους και από άλλες πόλεις και χώρες! 

Μουσείο Βόλου

Άποψη της «αίθουσας της Ζωής»

Μουσείο Βόλου

Άποψη από την «Αίθουσα της Γης»

Μουσείο Βόλου
Μουσείο Βόλου

Άποψη από την «Αίθουσα του Ανθρώπου»

Μουσείο Βόλου
Μουσείο Βόλου
Μουσείο Βόλου
Μουσείο Βόλου
Μουσείο Βόλου
Μουσείο Βόλου

Φωτογραφικό υλικό από εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.

Μουσείο Βόλου
Μουσείο Βόλου

Φωτογραφικό υλικό από Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Ενηλίκων σε άσκηση υπαίθρου.

Μουσείο Βόλου
Μουσείο Βόλου

Άποψη των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για παιδιά στα χρόνια του Covid. 

Γράφει η Αγγελική Ρεϊζοπούλου
MSc Γεωλόγος Α.Π.Θ.,
Υπ. Διδάκτωρ Τμήματος Γεωπονίας,
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας