Ο Τζούνιορ Παππά γεννήθηκε το 1983 στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε σε ρυθμούς Soul, Funk & Disco. Ο Junior ξεκίνησε να ασχολείται με το djing σε ηλικία 16 ετών σε μπαρ και κλαμπ σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ως Dj έπαιξε δίπλα στους πιο διάσημους Dj. Μοιράστηκε τα decks με τους Sasha, John Digweed, Sander Kleinenberg, Nick Warren, James Holden, Dave Seaman, David Morales, Felix Da House Cat, Jerome Sydenham, Dennis Ferrer, Nina Kraviz και πολλούς άλλους. . . Το μουσικό του στυλ είναι ένα ταξίδι από house σε techno, κάνοντας τα set του εντελώς απροσδόκητα! Ο Junior ως παραγωγός κάνει πολλά bootleg remix που τον έβαλαν στην πρώτη λίστα σε ραδιοφωνικές εκπομπές και dj set σε όλο τον κόσμο.
Ποιο ήταν το κίνητρο που σε έκανε να ξεκινήσεις όλη αυτή την πορεία στην ζωή σου και σε ποια ηλικία; Πώς ξεκίνησε η σπίθα να ασχοληθείς με τη μουσική;
Έχω μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον, το οποίο είχαν όλοι να κάνουν με τη μουσική. Η γιαγιά μου ήταν καθηγήτρια πιάνου και κιθάρας. Ο μπαμπάς μου ήταν και είναι ακόμα Dj, μουσικός και ραδιοφωνικός παραγωγός, οπότε ήταν σχεδόν μονόδρομος ασχοληθώ κι εγώ με τη μουσική. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, χαλάω βελόνες από πι καπ. Μεγάλωσα μέσα σε ραδιόφωνα και σε εκπομπές. Από πολύ μικρός, ήθελα πάντα να ασχοληθώ και εγώ με αυτό.
Ποιον άνθρωπο θαυμάζεις και έχεις ως πρότυπο στην ζωή σου και γιατί;
Θαυμάζω έναν άνθρωπο, ο οποίος δυστυχώς δεν είναι στη ζωή. Είναι ο Αντόνιο που έφυγε από κοντά μας τρία χρόνια πριν. Ήταν ένας πολύ ξεχωριστός άνθρωπος.
Μίλησε μας λίγο για το χαμό του φίλου σου, τι έγινε και πόσο σε επηρέασε η απώλειά του;
Ήταν ένα τραγικό γεγονός, ένα δυστύχημα. Μια τραγική κατάσταση που ακόμη όλοι προσπαθούμε να συνέλθουμε και πολύ περισσότερο, βέβαια, η οικογένειά του, η γυναίκα του και το παιδάκι του. Αυτά μόνο με το χρόνο γιατρεύονται. Δεν σταματάει ο πόνος ποτέ, απλά το συνηθίζεις, ας πούμε, μαθαίνεις να ζεις έτσι.
Ο Αντώνης ήταν ένας άνθρωπος, ο οποίος έκανε μόνο καλό στη ζωή του. Βοηθούσε τους πάντες και κυρίως στους νέους, ήταν πολύ δίκαιος και έδινε σε όλους ευκαιρίες. Γι’ αυτά όλα και όχι μόνο τον θαύμαζα. Ήταν ο λόγος, που ξεκίνησα να παίζω μουσική και να δουλεύω σε μαγαζιά. Εγώ τον γνώρισα όταν ήμουν 15 ετών, και από τότε άρχισε να ασχολείται με εμένα και γίναμε και κολλητοί φίλοι.
Όταν έφυγε ο Αντώνης από τη ζωή, δεν ήξερα τι έπρεπε να κάνω με τη δουλειά μου. Ήταν εκείνος που κανόνιζε τα πάντα με τα μαγαζιά.
Πώς διαχειρίστηκες την απώλεια του Αντόνιο;
Με βοήθησαν πολύ οι συνεδρίες με τον ψυχολόγο. Επίσης, ένας τρόπος να το διαχειριστώ ήταν η μουσική φυσικά. Βέβαια, είχα πολύ αγάπη από την οικογένειά μου που ήταν κάτι ακόμη που μου έδωσε δύναμη. Επίσης, με τον ερχομό της κόρης μου ένιωσα ότι τα πράγματα παίρνουν μια άλλη τροπή, πιο χαρούμενη.
Για ποια στιγμή της ζωής σου είσαι πιο περήφανος και πώς αυτή η στιγμή σε διαμόρφωσε σήμερα;
Έχω πολλές στιγμές για τις οποίες νιώθω περήφανος και έχουν δημιουργήσει τον Junior Pappa και δεν μπορώ να τις ξεχωρίσω. Μία πιο πρόσφατη είναι τα twisted που κάναμε στη Μύκονο, στο Cavo Paradiso, φέτος με μεγάλη επιτυχία μαζί με όλη την ομάδα. Καταφέραμε να γεμίσει με κόσμο αυτό το μεγάλο κλαμπ, κάτι που συνήθως κάνουν μεγάλα και γνωστά ονόματα από το εξωτερικό.
Επίσης, είμαι περήφανος για κάθε κομμάτι που κυκλοφορεί, γιατί έχει να πει για μένα κάτι πολύ ξεχωριστό. Ένα που θα ξεχώρισα είναι ίσως αυτό που πριν μερικά χρόνια, με έστειλε να παίξω στην Ίμπιζα και έκανα εκεί τέσσερα events.
Πρόσφατα είδαμε ένα πολύ γνωστό Dj από το εξωτερικό που ήρθε για να παίξει στην Μύκονο. Αμέσως μετά το πάρτι έκανε ένα βίντεο-story λέγοντας προβληματισμένος ότι κάποτε έβλεπε τον κόσμο να διασκεδάζει και να χορεύει, τώρα βλέπει να είναι όλοι με ένα κινητό στο χέρι και να τραβάνε story. Τι έχεις να πεις πάνω σε αυτό;
Αυτό είναι ένα φαινόμενο της εποχής, το οποίο φυσικά δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Είναι μια μόδα, με την οποία δεν μπορείς να πας κόντρα. Έχουν ξεκινήσει και γίνονται αρκετά party στο εξωτερικό, τα οποία πλέον απαγορεύουν να υπάρχουν κινητά. Έχουν γίνει κινήσεις και κάποιοι μεγάλοι DJs το προτείνουν σε κάποια συγκεκριμένα βράδια. Αυτό θα μου άρεσε σαν επιλογή η αλήθεια είναι.
Αλλά όσο αφορά αυτό που είπε ο συγκεκριμένος ότι δεν μπορείς να κάνεις ένα μαγαζί να χορέψει, εγώ έχω να σχολιάσω ότι όλοι έχουμε τις κακές μας μέρες. Αυτό που μπορείς να προσπαθήσεις ως DJ είναι να κάνεις τον κόσμο να ξεχαστεί και να τον κάνεις να χορέψει και να αφήσει τα κινητά στην άκρη. Θεωρώ ότι εκείνη η μέρα απλά δεν είχε παίξει τόσο καλά για να ξεσηκώσει τον κόσμο.
Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η βία από τους νέους. Πολλοί λένε ότι ευθύνεται και η μουσική. Πού πιστεύεις ότι οφείλεται, θα θέλαμε την άποψη σου και ως νέος πατέρας αλλά και ως παραγωγός μουσικής;
Πάντοτε υπήρχε η ραπ, τώρα απλά ονομάζεται τραπ και στο μέλλον κάπως αλλιώς. Σαν πατέρας πλέον μπορώ να σου πω ότι σίγουρα όλα ξεκινούν από το σπίτι. Πλέον οι άνθρωποι-γονείς είναι τόσο πολυάσχολοι, βουτηγμένοι σε διαφορά προβλήματα και οικονομικά, που έχουν δώσει προτεραιότητα σ’ αυτά και όχι στο να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σωστά. Αν ένα παιδί είναι μεγαλωμένο σωστά από το σπίτι του με αγάπη, ό,τι και να ακούσει από μουσική, δεν θα το πάρει σοβαρά και δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα σε κάποιον συμμαθητή του, ούτε θα γίνει βίαιο. Πιστεύω ότι δεν έχει να κάνει με τη μουσική, αλλά με τον τρόπο που μεγαλώνουν πλέον αυτά τα παιδιά. Το γεγονός ότι είναι μόνιμα με ένα κινητό και πολύ μικρά παιδιά έχουν πρόσβαση σε πράγματα, τα οποία δεν πρέπει να τα βλέπει και να τα ξέρει, αυτός είναι ο κύριος λόγος. Το αν υπάρχουν και κάποιοι που επηρεάζονται από τη μουσική είναι ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό. Ακόμη και αυτό όμως είναι θέμα των γονιών. Δεν μπορείς να αφήνεις ένα παιδάκι έξι ή οχτώ χρόνων να ακούει αυτή τη μουσική ανεξέλεγκτα, γιατί δεν έχει την κρίση να καταλάβει τι ακούει.
Έπαιξες δίπλα στους πιο διάσημους DJs. Μοιράστηκες τα decks με τους Sasha, John Digweed, Sander Kleinenberg, Nick Warren, James Holden, Dave Seaman, David Morales, Felix Da House Cat, Jerome Sydenham, Dennis Ferrer, Nina Kraviz και πολλούς άλλους. Μίλησε μας για την εμπειρία σου αυτή.
Είναι μαγικό να δίνονται ευκαιρίες. Όταν ήμουν στο ξεκίνημά μου έπαιζα με πολλούς και γνωστούς DJs. Θεωρώ ότι είναι πολύ ωραίο να δίνονται ευκαιρίες στους νέους καλλιτέχνες, γιατί έχεις να πάρεις πολλά από αυτούς τους ανθρώπους.
Σίγουρα δεν είναι όλοι καλοί και κοινωνικοί, αλλά όλοι έχουν να σου δώσουν κάτι, επειδή αυτή η δουλειά δεν σταματάει να εξελίσσεται, ποτέ δεν σταματάμε να ψαχνόμαστε. Πάντα θέλουμε να βρίσκουμε κάτι καινούργιο. Οπότε, όταν βλέπεις από κοντά, παίζεις μουσική και μιλάς με ανθρώπους που είναι καλοί, έμπειροι, και θέλουν να σε βοηθήσουν και να μοιραστούν πράγματα μαζί σου, είναι μόνο θετικό για εσένα.
Ποια συνεργασία σου έμεινε ξεχωριστή και γιατί;
Η συνεργασία μου με τον Detlef, ο οποίος είναι ένα μεγάλο αστέρι για μένα παγκόσμια. Είναι και πολύ φίλος μου. Όποτε τον συναντάω και όποτε μιλάω μαζί του, πάντοτε βγαίνω κερδισμένος, γιατί κάτι καινούργιο θα μου πει, κάτι καινούργιο θα μου δείξει. Είναι ένα τρομερό παιδί και τον έχω σε πολύ ξεχωριστό σημείο στην καρδιά μου.
Βλέποντας τόσες διοργανώσεις στο εξωτερικό και παίζοντας σε αυτές, έχεις ξεχωρίσει κάποια; Έχεις σκεφτεί ότι θα μπορούσαμε να τις κάνουμε και εδώ και που πιστεύεις ότι υστερούμε;
Στο εξωτερικό υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα. Αυτό που με εντυπωσίασε στην Ίμπιζα είναι ότι έβλεπα μια ολόκληρη πόλη, να είναι γεμάτη από party και club. Αυτό συμβαίνει, γιατί η κουλτούρα που έχουν αυτοί οι άνθρωποι είναι λίγο διαφορετική από τη δική μας. Αντίστοιχα στην Ελλάδα στα μαγαζιά που παίζουν ελληνική μουσική τραγουδάει όλος ο κόσμος. Γι’ αυτούς αυτή είναι η μουσική τους. Οπότε καταλαβαίνεις ότι τα μεγέθη στα κοινά είναι υπερτεράστια σχετικά με το δικό μας κοινό.
Στην Ελλάδα γίνονται τρομερές διοργανώσεις πλέον, έχει ανέβει πολύ ο πήχης και έχουν έρθει πολλές ομάδες. Επίσης, πλέον είναι πολλά τα φεστιβάλ, από το rework που γίνεται στη Θεσσαλονίκη μέχρι το Technics στην Αθήνα, βλέπεις πολλές χιλιάδες κόσμο και πολύ δυνατά, καλά και ποιοτικά ηχοσυστήματα. Έχουμε φτάσει στα επίπεδα του εξωτερικού, δεν θεωρώ ότι υστερούμε. Η διαφορά μας είναι το μέγεθος του κόσμου που έχουν στο εξωτερικό, αλλιώς θα ήμασταν στο ίδιο επίπεδο. Έχουμε καταφέρει πολλά τόσο από άποψη τεχνολογίας όσο και οργάνωσης στα κλαμπ μας.
Ποιος ήταν ο δικό σου στόχος όταν αποφάσισες να κάνεις το πρώτο σου βήμα και ποιος είναι τώρα;
Στόχος μου ήταν πάντα να κάνω τον κόσμο να περνάει καλά. Οπότε ο στόχος μου ήταν να μπορώ να ταξιδεύω όσο γίνεται περισσότερο, να παίζω σε όλη την Ελλάδα και να μπορώ να κάνω αυτό που αγαπάω. Σήμερα, παραμένει ο ίδιος, απλά θα ήθελα να ασχοληθώ και με άλλα πράγματα στο μέλλον. Άλλωστε δεν μπορείς να κάνεις tour μέχρι τα εξήντα σου, είναι εξοντωτικό, ήδη έχω κουραστεί πάρα πολύ, είναι δύσκολο.
Θα ήθελα να έχω έναν κλαμπ μέσα στην επόμενη πενταετία. Δεν θέλω να φύγω από τον κλάδο, με ενδιαφέρει πολύ να κάνω κάτι επιχειρηματικά.
Ποια είναι τα πιο συχνά ερωτήματα που δέχεσαι στα social media;
Συνήθως με ρωτάνε για μουσική, για κάποια τραγούδια που βλέπουν και παίζω, όπως ποιο είναι αυτό το τραγούδι, που μπορούν να το βρουν κ.α.
Ο Τζούνιορ Παππά κάνει πολλά bootleg remix που τον έβαλαν στην πρώτη λίστα σε ραδιοφωνικές εκπομπές και dj set σε όλο τον κόσμο. Τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστή στην μουσική σου πιστεύεις;
Το γεγονός ότι πάντοτε εξελισσόμουν με βάση την εκάστοτε περίοδο και μόδα που υπήρχε. Δεν κολλούσα ποτέ σε ένα είδος, πήγαινε με το ρεύμα της εποχής. Τώρα είναι η περίοδος της Afro House. Εμένα μου αρέσει πάρα πολύ και είναι ένα είδος, το οποίο το παίζαμε και πολύ πιο παλιά, αλλά δεν λεγόταν ακριβώς έτσι. Κάποτε παίζαμε soulful, μετά afro, μετά techno, μετά electro. Έχω περάσει από όλα τα φάσματα αυτού του είδους και πάντα όταν έγραφα μουσική προσπαθούσα να είναι έτσι, ώστε να την ακούει όλος ο κόσμος. Μου άρεσε να ακούω τα κομμάτια μου να παίζονται και σε μαγαζιά με ελληνική μουσική. Αυτό ήταν κάτι που με εξίταρε, δεν ήθελα μία ταυτότητα underground. Ανάλογα με την περίοδο, άλλαζα ήχο και προσπαθούσα να τον κάνω όσο πιο «εύκολο» γίνεται για να τα ακούει όλος ο κόσμος. Δεν μου άρεσε ο περιορισμός, γιατί θεωρώ ότι η μουσική είναι μία.
Θέλω να κάνω δουλειές που να σπάω τα όρια, όπως όταν συνεργάστηκα με τον Χρήστο Μάστορα και συνδυάσαμε την ηλεκτρονική μουσική με την ποπ.
Έχεις αφιερώσει το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής σου στις μουσικές σου, ταξίδια και dj set, προετοιμασίες και άλλους στόχους που έχεις, πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν το να δημιουργήσεις οικογένεια;
Πιστεύω ότι μια οικογένεια αν υπάρχει κατανόηση, συνεννόηση και αγάπη μπορείς να κάνεις τα πάντα. Αν έχεις έναν άνθρωπο δίπλα σου που σε καταλαβαίνει, σε στηρίζει και σε βοηθάει, μπορεί να φτάσεις πολύ ψηλά. Εγώ λοιπόν είμαι ένας τέτοιος τυχερός άνθρωπος που έχω δίπλα μου μια μαγική γυναίκα. Η υποστήριξη που έχω από εκείνη με έχει βοηθήσει πολύ για να τα καταφέρω. Είναι πολύ δύσκολο να έχεις ένα μικρό παιδί και να κάνεις μέσα σε 90 μέρες 68 πάρτι, τα οποία είναι όλα μακριά από το σπίτι σου. Μου ήταν πολύ δύσκολο να αφήνω το παιδί και να φεύγω. Μου έλειπαν παρά πολύ. Όποτε με τη γυναίκα μου κρατάμε τις ισορροπίες μας, στηρίζουμε και πιστεύουμε ο ένας τον άλλον και έτσι προχωράμε μαζί.
Τι άλλο αγαπάει ο Τζούνιορ Παππά να κάνει στην καθημερινότητα του πέρα από την μουσική;
Μου αρέσει να ασχολούμαι με την κόρη μου και προσπαθώ να προσέχω τον εαυτό μου, να πηγαίνω γυμναστήριο. Επίσης, μου αρέσει πολύ το φαγητό. Αγαπώ το να μαγειρεύουμε στο σπίτι, να τρώμε όλοι μαζί και να περνάω χρόνο με την οικογένειά μου.
Η ιστορία σου αν είχε τίτλο ποιος θα ήταν;
Ο τίτλος θα ήταν «Ένας κακός χαμός». Από πολύ μικρός η ζωή μου είναι πάρτι και ταξίδια.
Έχεις κάποια νέα σχέδια για το άμεσο μέλλον που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;
Ο φετινός χειμώνας θα είναι πολύ όμορφος με νέα πράγματα. Θα κάνω κάποιες εμφανίσεις στο Cozmo στην Αθήνα, που είναι ένα από τα αγαπημένα μου μαγαζιά. Στη Θεσσαλονίκη θα είμαι για 8η χρόνια στην Αίγλη, Σάββατο παρά Σάββατο για όλο τον χειμώνα.
Έρχονται πολλά ωραία πράγματα με το twisted τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ένα project που αγαπώ, καθώς παίζω μαζί με όλους μου τους φίλους.
Ολοκληρώνω κάποια πράγματα στο στούντιο για κάποιες εταιρείες στο εξωτερικό.
Επίσης, είμαι χαρούμενος για τη νέα μου συνεργασία με την εταιρεία Owl clothes, που ετοιμάζουμε ρούχα.
Τι θα συμβούλευες στους νέους σήμερα;
Να βρουν να κάνουν αυτό που αγαπάμε πραγματικά και όσο πιο μικροί το βρουν τόσο το καλύτερο. Να έχουν όνειρα και να βάζουν στόχους. Από εκεί και πέρα, θέλει πολύ υπομονή και πίστη. Δεν είναι τίποτα εύκολο.
Επίσης, πρέπει να ακολουθείς την πρόοδο των πραγμάτων. Δηλαδή, να μην θέλεις να κάνεις κάποια πράγματα για να πας πιο γρήγορα στο στόχο σου. Όλα τα βήματα είναι πάρα πολύ σημαντικά, ώστε στο μέλλον, να μπορείς να ανταπεξέλθεις σε δυσκολίες και σε όλα αυτά που προκύπτουν.
Όταν θέλουμε κάτι πολύ, πραγματικά πολύ, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το κάνουν. Είναι μαθηματικά. Άμα το κυνηγάς και το ψάχνεις θα τα καταφέρεις, αλλά θέλει χρόνο, τίποτα δεν γίνεται μέσα σε μια εβδομάδα. Δεν χρειάζεται να βιάζονται.
Για εμένα ως πατέρας, δεν με ενδιαφέρει η κόρη μου τι θα κάνει, αρκεί να βρει κάτι που να το γουστάρει πολύ. Να μην είναι τόσο δουλειά, αλλά ευχαρίστηση, όπως ήταν και για μένα. Αυτό είναι το πιο δύσκολο πράγμα.
Συνέντευξη στον Γιάννη Θεοδοσιάδη