ΥΛΙΚΑ:
- 1 χταπόδι 1200-1500 γρ καθαρισμένο
- 3 φύλλα δάφνης
- 7 μελιτζάνες φλάσκες, ξεφλουδισμένες και κομμένες
- 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 4-5 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
- Φύλλα δυόσμου και βασιλικού
- 1500γρ ώριμες ντομάτες πολτοποιημένες
- 300 ml ελαιόλαδο
- 2 κ.σ μέλι
- Αλάτι, πιπέρι, ελάχιστο κύμινο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πρώτα βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα μαζί με τα φύλλα δάφνης και το αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά σκεπασμένο για περίπου 1 ώρα εώς ότου μαλακώσει.
Χρησιμοποιώντας το μισό ελαιόλαδο τηγανίζουμε ελαφρώς τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε να στεγνώσουν σε τρυπητό σκεύος ή σε χαρτί κουζίνας.
Βάζουμε στη κατσαρόλα μας το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και έπειτα το σκόρδο. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τα μπαχαρικά , το μέλι αραιωμένο σε λίγο νεράκι και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά. Προσέχουμε λίγο το αλάτι γιατί θα μας δώσει ένταση και το χταπόδι.
Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια 2-3 εκ και τα στρώνουμε στο ταψί μας. Βάζουμε από πάνω τις μελιτζάνες και περιχύνουμε τη σάλτσα να σκεπάσει όλη την επιφάνεια. Προσθέτουμε τα φύλλα δυόσμου και βασιλικού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
Γράφει η Πανταζάκη Ευγενία
Μαγειρ…όλα