Χρήστος Μενιδιάτης: Δεν υπάρχει μυστικό της επιτυχίας

You are currently viewing Χρήστος Μενιδιάτης: Δεν υπάρχει μυστικό της επιτυχίας

Με όνομα βαρύ σαν ιστορία, ο Χρήστος Μενιδιάτης χαράσσει εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες το δικό του επιτυχημένο δρόμο στο τραγούδι. Με εφόδιο τις συμβουλές του πατέρα του, Μιχάλη Μενιδιάτη, την παιδεία και τη μόρφωσή του, προσεγγίζει με ταπεινότητα την επιτυχία, καταφέρνοντας στην έως τώρα διαδρομή του να κερδίσει τη φήμη του «καλού παιδιού»! Μίλησε στο F-Magazine για το τραγούδι που είναι οικογενειακή υπόθεση, τα πάνω και τα κάτω της ζωής ενός καλλιτέχνη, τους νέους κανόνες του παιχνιδιού με τα talent shows και τα views που έχουν αντικαταστήσει τις πωλήσεις, καθώς και για τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας στο χώρο της διασκέδασης.

Όντας γιος ενός σπουδαίου ερμηνευτή, θεωρείς πως η πορεία σου ήταν προδιαγεγραμμένη; Ήταν δεδομένο πως θα γίνεις κι εσύ τραγουδιστής;

Το γεγονός αυτό, από μόνο του δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει μία προδιαγεγραμμένη πορεία. Σίγουρα η επιρροή που άσκησε πάνω μου το γεγονός πως πατέρας μου ήταν ο Μιχάλης Μενιδιάτης, ήταν πολύ μεγάλη. Και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να ασχοληθώ επαγγελματικά με κάτι που αγαπώ τόσο πολύ και λέγεται τραγούδι.

Λένε πως ένα διάσημο επίθετο ανοίγει πόρτες αλλά έχω την αίσθηση πως ακόμα κι αν αυτό ισχύει, αργά ή γρήγορα έρχεται η στιγμή που από εφόδιο μετατρέπεται σε βάρος – όταν αρχίζουν οι συγκρίσεις. Αν έπρεπε να κάνεις έναν απολογισμό της έως τώρα πορείας σου στο τραγούδι, ποιος θα ήταν αυτός;

Σίγουρα ένα διάσημο επίθετο ανοίγει πολλές πόρτες. Στην αρχή και για μένα αποτελούσε σημείο αναφοράς το γεγονός πως ήμουν γιος ενός πολύ επιτυχημένου λαϊκού τραγουδιστή. Όμως αυτό από μόνο του, δεν αρκούσε. Όχι μόνο επειδή αναπόφευκτα αρχίζουν οι συγκρίσεις αλλά κυρίως, διότι σε τέτοιες περιπτώσεις, ο κόσμος είναι ακόμα και αρνητικά προκατειλημμένος με τους νεότερους. Αν έπρεπε να κάνω ένα απολογισμό για την έως τώρα πορεία μου, αισθάνομαι πολύ χαρούμενος και πολύ ευτυχισμένος. Γιατί βρίσκομαι σε αυτό το χώρο είκοσι χρόνια σε ότι αφορά σε εμφανίσεις σε νυχτερινά κέντρα και δεκαεπτά σε ότι αφορά στη δισκογραφία. Με συνέπεια, με αξιοπρέπεια, με τα πάνω και κάτω που έχει η πορεία κάθε καλλιτέχνη. Αλλά και στόχο παντοτινό, να βελτιώνομαι και να κάνω τον κόσμο να περνάει όμορφα.

Ποια επαγγελματική συμβουλή του πατέρα σου έχεις ακολουθήσει πιστά μέχρι σήμερα;

Είχα την τύχη να έχω στο πλευρό μου έναν πολύ επιτυχημένο και σοφό άνθρωπο. Έχω ακούσει πάρα πολλά πράγματα από εκείνον. Πολλές συμβουλές, πολλές ιστορίες. Μία που έχει μείνει στο μυαλό αλλά και στην ψυχή μου βαθιά, ήταν όταν μου είχε πει πως θα μπω σε ένα χώρο όπου πολύ γρήγορα, θα δω πράγματα και θα απομυθοποιήσω ανθρώπους. Με συμβούλεψε όμως να μη χαλάσω με τίποτα την ψυχή μου, λόγω των πραγμάτων που θα δω.

Έχεις στο ενεργητικό σου πολλές επιτυχίες, πολλά αγαπημένα τραγούδια. Μπορείς αλήθεια να καταλάβεις με το πρώτο άκουσμα, αν ένα τραγούδι έχει τα φόντα να εξελιχθεί σε επιτυχία;

Στο ενεργητικό μου έχω και αποτυχίες και επιτυχίες, όπως είναι άλλωστε απολύτως λογικό. Αν μπορούσα να καταλάβω την επιτυχία από το πρώτο άκουσμα, αν είχα τέτοιο χάρισμα, τότε θα είχα μόνο τέτοιες! Σίγουρα υπάρχει το ένστικτό μας, η άποψη των γύρω μας και αναφέρομαι σε εκείνους την κρίση των οποίων εμπιστευόμαστε αλλά… πολλές φορές, πέφτουμε έξω. Έτσι λοιπόν, έχω παίξει αρκετές φορές έξω, κυρίως με τραγούδια που πίστευα πως θα αγαπηθούν από τον κόσμο, πράγμα που δε συνέβη.

Όταν έρθει η επιτυχία, η προβολή, τα χρήματα, πόσο εύκολο είναι να τα διαχειριστεί κανείς όλα αυτά;

Είναι πάρα πολύ εύκολο, αν έχεις βάσεις. Αν ξέρεις τι θέλεις στη ζωή σου, αν ξέρεις τι κάνεις και γιατί το κάνεις. Εδώ πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η παιδεία του καθενός, πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι γονείς και οι άνθρωποι που είναι στο πλευρό σου τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αν από την αρχή, βάλεις τα πράγματα σε μία σειρά, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Θα μπορείς να διαχειριστείς σωστά όλα αυτά που είπες.

Σε μία εποχή με πολλά talent shows, όπου γενικά οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει, τι θα συμβούλευες ένα νέο παιδί που θέλει να ασχοληθεί με το τραγούδι;

Σίγουρα έχουν αλλάξει οι κανόνες του παιχνιδιού. Και κακά τα ψέματα, ίσως τώρα πια αυτός να είναι ο μοναδικός τρόπος, μέσω talent shows, ώστε ένα ταλαντούχο παιδί να δείξει τι μπορεί να κάνει. Συμβουλές δεν μου αρέσει να δίνω, δεν αισθάνομαι ακόμα τόσο μεγάλος, νιώθω πως ακόμα εγώ είμαι αυτός που πρέπει να δέχεται συμβουλές από μεγαλύτερους και πιο καταξιωμένους. Ωστόσο, σε ένα παιδί που αγαπάει κάτι πραγματικά, σε ένα παιδί που έχει όνειρα και φιλοδοξίες, δεν δικαιούσαι να τον αποτρέψεις από το να ασχοληθεί με αυτό. Όσο δύσκολο κι αν είναι το περιβάλλον, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες. Σίγουρα σήμερα τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα απ’ ότι ήταν στο παρελθόν αλλά όλη αυτή η μαγεία του τραγουδιού, η επαφή με τον κόσμο, αξίζουν το ρίσκο.

Το να φτάσεις στην κορυφή αποδεικνύεται ευκολότερο από το να παραμείνεις εκεί. Ποιο είναι το μυστικό για να έχει διάρκεια ένας ερμηνευτής;

Σίγουρα σε κάθε χώρο, το να φτάσεις στην κορυφή είναι όντως ευκολότερο. Και πάλι όμως, αν είχα τον μυστικό τρόπο, αν ήξερα το πως, θα ήμουν εσαεί επιτυχημένος (γέλια). Δεν υπάρχουν μυστικά, δεν υπάρχουν συνταγές. Αν όμως υπάρχει κάτι που παίζει ρόλο και μάλιστα σημαντικό, αυτό είναι η συνέπεια. Αυτή έχει να κάνει με τις επιλογές μας, το ρεπορτόριό μας, τους χώρους στους οποίους εμφανιζόμαστε, ακόμα και με τον χαρακτήρα μας. Είναι μία αλυσίδα από κρίκους, που μπορεί να εξασφαλίσει μεγαλύτερη διάρκεια στην επιτυχία.

Πόσο σημαντική είναι η επιλογή δισκογραφικής εταιρείας και συνεργατών γενικότερα; Ποια είναι τα κριτήριά σου;

Δυστυχώς τώρα πια, οι δισκογραφικές εταιρείες μπορούν να κάνουν πολύ λίγα πράγματα. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει, όλο το περιβάλλον στο χώρο μας έχει αλλάξει. Ωστόσο, οι συνεργάτες, οι άνθρωποι που έχουμε στο πλευρό μας, έχουν πολύ μεγάλη βαρύτητα και σημασία. Επιλέγω να έχω σταθερούς βασικούς συνεργάτες, εδώ και αρκετά χρόνια. Ο ένας εξ αυτών, από την αρχή της καριέρας μου! Έχω εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που έχω κοντά μου. Όλοι έχουμε κάνει λάθη, όλοι έχουμε και αποτυχίες αλλά πιστέψτε με, ποτέ δεν σκέφτομαι καν το ενδεχόμενο, να αλλάξω τους ανθρώπους που έχω δίπλα μου και με τους οποίους έχω φτάσει, ως εδώ που έχω φτάσει.

Κάθε σεζόν βλέπουμε και διαφορετικά σχήματα. Πόσο εύκολο είναι να συμβαδίζουν τα «εγώ» καταξιωμένων καλλιτεχνών, πως επιτυγχάνεται η αρμονία σε ένα σχήμα;

Σίγουρα η εποχή που διανύουμε δεν συμβαδίζει με «εγώ», εγωισμούς και παράλογες αξιώσεις. Αν δεν καταλάβουμε πως τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ και πως πρέπει όλοι να ρίξουμε νερό στο κρασί μας, ώστε όταν έρθει η ώρα, να παρουσιάσουμε κάτι όμορφο, κάτι αρμονικό, τότε δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αντέξει ο χώρος της διασκέδασης.

Πόσο δύσκολη είναι η νύχτα;

Εγώ δεν αντιμετώπισα δυσκολίες, δεν με επηρέασε τόσο πολύ το… σκοτάδι που συνοδεύει τη «νύχτα». Φαντάζομαι πως κάθε επαγγελματικός χώρος έχει τις δυσκολίες του, είτε έχει να κάνει με μέρα, είτε έχει να κάνει με νύχτα. Κάθε χώρος έχει τις ιδιαιτερότητές του αλλά πρέπει να ξέρεις να ελίσσεσαι.

Πως βιώνεις εσύ τη νέα πραγματικότητα με τον Covid-19 και πως σχολιάζεις τις επιπτώσεις που έχει στο χώρο της διασκέδασης;

Όπως όλος ο κόσμος! Ήταν κάτι πρωτόγνωρο, που ακόμα μας ταλαιπωρεί. Μας έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής, τον τρόπο σκέψης, άλλοτε μας φοβίζει, άλλοτε μας εκνευρίζει. Γενικά από τότε που αυτό το πράγμα μπήκε στην καθημερινότητά μας, έχει φέρει τρομερή αναστάτωση στις ζωές μας. Στο δικό μας χώρο, αυτόν της διασκέδασης, νομίζω πως οι επιπτώσεις είναι πραγματικά τραγικές. Όλοι οι επαγγελματικοί χώροι έχουν επηρεαστεί αλλά νομίζω πως ο δικός μας κλάδος έχει σχεδόν μηδενιστεί! Κι όσο περνάει ο καιρός, το πρόβλημα θα γίνεται και μεγαλύτερο. Κάτι άλλο που σκέφτομαι είναι πως όταν όλο αυτό το πράγμα τελειώσει, δεν ξέρω από που θα ξεκινήσουμε. Σίγουρα τίποτα δεν θα είναι όπως το αφήσαμε, τον περασμένο Μάιο.

Σε μία εποχή όπου αντί για πωλήσεις δίσκων μιλάμε για views στο YouTube, πόσο θεωρείς πως έχει αλλάξει γενικότερα ο χώρος της μουσικής;

Είναι κι αυτό ένα σημάδι των καιρών! Όμως από μία πλευρά, όλο αυτό έχει και κάτι θετικό. Πλέον, κάτι που αξίζει να προχωρήσει, δεν χρειάζεται να επιβληθεί. Η ύπαρξη του YouTube, απ’ όπου έχουν βγει διαμάντια, ταλέντα και πραγματικές επιτυχίες που ενδεχομένως πριν από 15-20 χρόνια δεν θα μπορούσαν να φτάσουν έτσι αβίαστα στα αυτιά του ακροατηρίου, σημαίνει πάρα πολλά. Προσπαθώ κι εγώ να εγκλιματιστώ στα δεδομένα αυτά, όμως δεν είναι καθόλου δύσκολο.

Πιστεύεις πως κάποιο από τα παιδιά σου θα συνεχίσει την… «οικογενειακή παράδοση»;

Ακόμα είναι πολύ μικρά αλλά μακάρι ένα… όχι μόνο ένα, ακόμα κι όλα αν γίνεται, να συνεχίσουν αυτή την οικογενειακή παράδοση. Θα ήμουν πολύ αχάριστος αν έλεγα ότι δεν θέλω το παιδί μου να ακολουθήσει αυτό το χώρο, από τη στιγμή που τόσο σε ότι αφορά στην πλευρά του πατέρα μου όσο και στη δική μου πορεία, μου έχει δώσει μόνο χαρές. Μακάρι λοιπόν, κάποιο από τα παιδιά μου ή και περισσότερα, να έχουν το ταλέντο, τη θέληση, τα όνειρα και τη γνώση, για να ασχοληθούν με αυτό που λέγεται τραγούδι.

Κλείνοντας, μίλησε μας για την επόμενη σου δισκογραφική δουλειά…

Έπειτα από μία επιτυχημένη διασκευή που έγινε σε ένα τραγούδι που αγαπούσα πάρα πολύ, το «Μπορεί» των Πυξ Λαξ, είμαι στη φάση αναζήτησης νέου υλικού. Ακούω νέα τραγούδια και λόγω της απουσίας εμφανίσεων σε νυχτερινά κέντρα, έχω πολύ χρόνο να ασχοληθώ με αυτό. Πιστεύω πως στο τέλος θα κάνω την κατάλληλη επιλογή και θα έχω πάλι στα χέρια μου ένα αξιόλογο κομμάτι, που θα το αγαπήσω εγώ αλλά θα το αγαπήσει και ο κόσμος.

Συνέντευξη στον Γιάννη Θεοδοσιάδη &
Πάνο Σεϊτανίδη