Χάρης Γρηγορόπουλος

You are currently viewing Χάρης Γρηγορόπουλος

Κάθε εμπόδιο για καλό!

Φέτος το καλοκαίρι πρωταγωνιστείτε σε μια υπέροχη κωμωδία του Jordi Galceran «Η μεγάλη πλεκτάνη» (Fuga), σε σκηνοθεσία Σταύρου Στάγκου και παραγωγή της Erofili Productions που θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα. Ποιος είναι ο ρόλος σας και πώς νιώθετε που μπορείτε να ταξιδεύετε ξανά και να ανεβάζετε τέτοια έργα σε όλη τη χώρα;

Θεωρώ πραγματικά τυχερό και ευλογημένο τον εαυτό μου, που βρίσκομαι φέτος το καλοκαίρι, σ αυτή την παράσταση. Είναι ένα καταπληκτικό έργο, μια ποιοτική κωμωδία, μ έναν υπέροχο θίασο. Ο συγγραφέας (που εχουμε γεννηθεί την ίδια χρονιά) καυτηριάζει τα πολιτικά και κοινωνικά τεκταινόμενα της Ισπανίας, που είναι ίδια και απαράλλαχτα, μ’ αυτά της Ελλάδας. Αγαπώ πολύ τις περιοδείες με το θέατρο. Είναι σαν ένα ραντεβού που δίνω με τις πόλεις της Ελλάδας. Είναι κουραστικές, μα ταυτόχρονα μου δημιουργούν μεγάλη χαρά.

Η σειρά «Τρία Μίλια» στην οποία συμμετέχετε στο ρόλο του ψαρά Νικόλα έχει ήδη γνωρίσει μεγάλη επιτυχία. Ο ρόλος σας είναι πολύ διαφορετικός από αυτούς που σας έχουμε συνηθίσει. Ήταν πρόκληση για εσάς;

Νομίζω πως ήταν η ώρα, να υποδυθώ έναν τέτοιον ρόλο, σαν αυτόν του Νικόλα, του ψαρά. Με βρίσκει σε μια ωριμότητα και ηλικιακά και υποκριτικά. Τον χαίρομαι πραγματικά αυτόν τον ρόλο, μου αρέσει αυτός ο χαρακτήρας, τον ζηλεύω. Πάντα ζήλευα τους ανθρώπους που ζουν και δουλεύουν στη φύση.

Σημαντικό ρόλο στην καριέρα σας έπαιξε ο χαρακτήρας του «Τρελαντώνη» στη γνωστή σειρά του Χάρη Ρώμα, «Καφέ της Χαράς». Θεωρείτε ότι ο συγκεκριμένος ρόλος, ειδικά στην εποχή μας, περνάει κάποια κοινωνικά μηνύματα απέναντι στο bullying, το χλευασμό, την κακοποιητική συμπεριφορά και την υποκρισία;

Ο ρόλος του Τρελαντώνη είναι πια ιστορικός (χαχα). Αγαπήθηκε πολύ από το Ελληνικό κοινό και σίγουρα περνάει όλα αυτά τα μηνύματα που είπατε.

Πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας; Παρευρεθήκατε στην εκπομπή fishy του Γιάννη Τσιμιτσέλη και δείξατε να απολαμβάνετε τη θάλασσα.

Όσο περνάνε τα χρόνια, όσο μεγαλώνω εγώ, άλλο τόσο μεγαλώνει και η αγάπη μου για την θάλασσα. Μ αρέσει πολύ να βρίσκομαι στη θάλασσα. Με διασκεδάζει, με ξεκουράζει και με εμπνέει. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι τώρα κλήθηκα να ερμηνεύσω τον ρόλο του Νικόλα του ψαρά. Μόλις βρω λίγο χρόνο, τρέχω στην θάλασσα. Είμαι θεσσαλονικιός, και μόνο όταν έφυγα από την πόλη μου κατάλαβα, πως είμαι θαλασσινός τύπος. Δεν μπορώ να καταλάβω πως δημιουργούνται πόλεις μακριά από την θάλασσα.

Με τη σύζυγο σας, Φωτεινή Ντεμίρη πώς γνωριστήκατε; Επηρέασε ποτέ τη σχέση σας το ότι είστε στον ίδιο επαγγελματικό χώρο;

Γνωριστήκαμε στην Θεσσαλονίκη, ειμασταν συμφοιτητές στη δραματική σχολή. Το ότι είμαστε στον ίδιο επαγγελματικό χώρο έχει περισσότερα θετικά παρά αρνητικά. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου, μ’ έναν άνθρωπο όπου δεν θα μπορώ να μοιραστώ, τα προβλήματα, τις αγωνίες και τις χαρές αυτής της δουλειάς.

Διαβάζουμε ότι ο γιος σας σπουδάζει υποκριτική. Θέλατε κάποιο από τα παιδιά σας να ακολουθήσει τα βήματα σας;

Στην αρχή, ήμουν πολύ διστακτικός μ’ αυτό. Ήθελα τα παιδιά μου, ν’ ακολουθήσουν ένα επάγγελμα, όπου δεν θα εμπεριέχει την αγωνία της επιβίωσης, όπως αυτό του ηθοποιού, που πρέπει να βρίσκεις δύο και τρεις φορές το χρόνο δουλειά. Η κόρη μου, το απέφυγε. Έχει μια δουλειά που της εξασφαλίζει καλούς και σταθερούς μισθούς ως επιστήμων. Ο γιος μου, μόλις τελείωσε την δραματική σχολή, και τον καμαρώνω γιατί πραγματικά είναι ένας λαμπρός ηθοποιός. Έδωσε ακρόαση για το παιδικό του Εθνικού Θεάτρου και τον προσλάβανε. Ξεκινάει λοιπόν την πορεία του στο θέατρο με τον καλύτερο τρόπο. Του εύχομαι να συνεχίσει έτσι.

Τα τελευταία χρόνια λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό ήταν δύσκολα τα πράγματα και ειδικά στο χώρο σας. Πώς το βιώσατε εσείς σαν οικογένεια;

Ήταν πραγματικά δύσκολα, αλλά όλα τα πράγματα έχουν δύο όψεις. Μπορεί το θέατρο να έπεσε σε κώμα, εγώ ομως είχα δουλειά στην τηλεόραση. Έπαιζα στο “έλα στην θέση μου”. Επίσης ειμασταν όλοι μαζί η οικογένεια, και το σπουδαιότερο, άρχισα να περπατάω. Εγώ, που και μέχρι το περίπτερο έπαιρνα το αυτοκίνητο (χαχα).

Έχετε ενσαρκώσει ρόλους τόσο στο θέατρο, όσο και σε τηλεόραση και κινηματογράφο. Ποιο μέσο σας εκφράζει περισσότερο;

Κάποτε σ’ αυτήν την ερώτηση, απαντούσα πολύ εύκολα: το θέατρο. Τώρα όμως, μετά από τόσα χρόνια έχω ανακαλύψει την μαγεία να παίζεις μπροστά στα άψυχα μηχανήματα που καταγράφουν όμως λεπτομέρειες της τέχνης μας. Απλώς η ζωντανή επικοινωνία ηθοποιού – θεατή που υπάρχει στο θέατρο δεν αντικαθίσταται.

Ποια φράση σας αντιπροσωπεύει κι έχετε ως μότο της ζωής σας;

Κάθε εμπόδιο για καλό.

Ποια είναι τα επαγγελματικά σας σχέδια για το χειμώνα που μας έρχεται; Έχετε κι άλλες προτάσεις;

Το σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσουμε με τα “3 Μίλια”. Υπάρχουν και κάποιες προτάσεις για το θέατρο, θα δούμε.

Ο Μιχαήλ – Άγγελος Κρητικός είναι ο τηλεοπτικός σας γιος και ιδιαίτερα δραστήριος και στα social. Πώς είναι να συνεργάζεσαι με τους νέους; Εσείς ασχολείστε με τα social media;

Ασχολούμαι κι εγώ με τα social media, Μου αρέσουν πολύ. Ο Μιχαήλ είναι επαγγελματίας influencer. Έχουμε πολύ ωραία συνεργασία. Μου αρέσει πολύ να συνεργάζομαι με νέους ανθρώπους. Αισθάνομαι πολύ δημιουργικά. Πάντα συμβαίνει κάτι καλό όταν ενώνεται η πείρα με τον νεανικό ενθουσιασμό.

Συνέντευξη στον Γιάννη Θεοδοσιάδη