Τo ποδόσφαιρο, οι ακαδημίες και η τεχνική της βίντεο – Ανάλυσης!

You are currently viewing Τo ποδόσφαιρο, οι ακαδημίες και η τεχνική της βίντεο – Ανάλυσης!

Sport Stories: Η εξέλιξη της τεχνολογίας των υπολογιστών προσέφερε τη δυνατότητα της χρήσης προγραμμάτων βίντεο-ανάλυσης στο ποδόσφαιρο. Τα προγράμματα αυτά δίνουν τη δυνατότητα για λεπτομερέστερη αξιολόγηση των αθλητικών συμπεριφορών. Σχεδιάστηκαν για να καταγράφουν τα τεχνικοτακτικά στοιχεία των ποδοσφαιριστών, με σκοπό να εξαχθούν συμπεράσματα για την απόδοση της ομάδας και του κάθε ποδοσφαιριστή.


Παρακολουθήσαμε το σεμινάριο με τίτλο
“VIDEOANALYSIS”, που διοργάνωσε ο τομέας Προπονητικής του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360° Θεσσαλονίκης με εισηγητές τους:
• Γεώργιος Καράταγλης , Τεχνικός διευθυντής στη ομάδα Π.Α.Ο. ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ
• Γιάννης Βλάχος, Επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης των ακαδημιών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, δημιουργός του προγράμματος Live Analysis
• Ηλίας Γαλανόπουλος, Προπονητής στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ και πιστοποιημένος αναλυτής αγώνων από το ΑΠΘ
• Παναγιώτης Γεωργίου, Προπονητής στη ομάδα Π.Α.Ο. ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ

Στη διάρκεια του εξαιρετικού σεμιναρίου αναφέρθηκαν τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει τη VIDEOANALYSIS στους ποδοσφαιριστές τα οποία είναι:
• H διόρθωση των τεχνικών λαθών. Ό,τι κι αν γίνεται μέσα σε έναν αγώνα, δεν μπορεί να επαναληφθεί εάν δεν έχει καταγραφεί ο συγκεκριμένος αγώνας και η συγκεκριμένη φάση.
• Η αύξηση της ανατροφοδότησης των ποδοσφαιριστών μέσα από οπτικά ερεθίσματα, όπως σωστές εικόνες και κινήσεις άλλων παικτών σε κάποιον αγώνα.
• Η βελτίωση της επικοινωνίας ποδοσφαιριστή- προπονητή, καθώς η Βίντεο – Ανάλυση αφήνει τους παίκτες να γίνουν οι ίδιοι κριτές των εαυτών τους και μέσα από συζήτηση να καταλήξουν στα σωστά συμπεράσματα.


Βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων

Για ορισμένους η μέθοδος της βιντεοανάλυσης φαντάζει πολυτέλεια, καθώς πρωταρχικό μέλημα των αθλητικών σωματείων είναι οι κατάλληλες υποδομές και η σωστή οργάνωση και λειτουργία των ακαδημιών. Ωστόσο, καταβάλλονται πολλές προσπάθειες για βελτίωση των συνθηκών προπόνησης και εξέλιξης του ποδοσφαίρου, σε όλα τα επίπεδα.

«Φυτώρια» οι ποδοσφαιρικές ακαδημίες

Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο η αξιοποίηση ποδοσφαιριστών από τις ακαδημίες, που θα μπορέσουν να στελεχώσουν την πρώτη ομάδα, είναι πλέον ο μοναδικός στόχος για τις επαγγελματικές ομάδες. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει από μικρή ηλικία να έχουν τις σωστές κατευθύνσεις. Από την άλλη πλευρά, οι προπονητές θα πρέπει να είναι καταρτισμένοι και σε επίπεδο ποδοσφαιρικών γνώσεων, αλλά σαφώς και όσων αφορά κομμάτια συμπεριφοράς και διδασκαλίας.

Σπουδές Προπονητικής στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360°

Όλα τα προηγούμενα συνεπάγονται ολοκληρωμένη και σωστή κατάρτιση, κάτι που υλοποιείται στον Εκπαιδευτικό όμιλο ΔΕΛΤΑ 360°. Το πρόγραμμα σπουδών είναι διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εγχώριας και διεθνούς αγοράς εργασίας.

Από το 1ο εξάμηνο ο σπουδαστής Προπονητικής επιλέγει Άθλημα Εξειδίκευσης (fitness, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κολύμβηση, τένις κα.) και από την 1η μόλις εβδομάδα παρακολουθεί το μάθημα «Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα και Άθλημα εξειδίκευσης», εντός δομών του χώρου που έχει επιλέξει (Γυμναστήρια, Αθλητικά Σωματεία, Ομάδες, Συλλόγους κλπ).
Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΔΕΛΤΑ 360°συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα αθλητικά σωματεία – Α.Σ. Απόλλων Καλαμαριάς & Μακεδονικός – καθώς και με τα μεγαλύτερα αθλητικά κέντρα –δίνοντας την δυνατότητα στους σπουδαστές να δραστηριοποιούνται με τα καλύτερα δυνατά μέσα, στις ιδανικότερες δομές!