Τσιντσιλά

You are currently viewing Τσιντσιλά

Μια από τις καλύτερες επιλογές κατοικίδιου είναι το τσιντσιλά.. Τα τσιντσιλά είναι τρωκτικά μικρού μεγέθους 500 με 600 γρ. και ο τόπος καταγωγής τους είναι τα βουνά τον Άνδεων, το Περού, η Βολιβία και η Χιλή. Το κυριότερο χαρακτηριστικό του είναι η πολύ παχιά και απαλή του γούνα.


Τα τσιντσιλά είναι παρά πολύ φιλικά ζωάκια και αυτό το χαρακτηριστικό τα κάνει μια υπέροχη επιλογή για κατοικίδιο. Εξοικειώνονται με το αφεντικό τους και είναι παρά πολύ παιχνιδιάρικα… Είναι νυχτόβια ζωάκια για αυτό θα παρατηρήσετε τις πρωινές ώρες να ξεκουράζονται και τις βραδινές να είναι αρκετά δραστήρια.

Θα χρειαστούν ένα αρκετά ευρύχωρο κλουβί, γιατί τους αρέσει να χοροπηδάνε.. Τα μικρά αυτά τρωκτικά δεν τους αρέσει καθόλου να βρέχονται. για αυτό μπορούν να καθαρίζονται σε μία ειδική άμμο για τσιντσιλά που θα προμηθευτούμε από κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Τοποθετούμε την άμμο μέσα σε μια λεκάνη και θα παρατηρήσουμε το τσιντσιλά να μπαίνει μέσα και να κάνει περιστροφικές κινήσεις μέσα στη λεκάνη. Με αυτόν τον τρόπο καθαρίζει την υπέροχη πλούσια γούνα του.

Τα τσιντσιλά έχουν πολύ ευαίσθητο πεπτικό σωλήνα για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτική με τη διατροφή τους. Δεν τους δίνουμε φρέσκα λαχανικά και φρούτα σε μεγάλες ποσότητες γιατί θα προκαλέσουν διάρροια στο ζωάκι μας. Μπορείτε να προμηθευτείτε από ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων ειδικό πέλετ για τσιντσιλά (2 κουταλιές της σούπας ημερησίως), όπως και σανό που πρέπει να τους παρέχεται καθημερινά. Επιλέξτε σανό υψηλής ποιότητας Το σανό βοηθάει στην διαδικασία της πέψης αλλά και τη διατήρηση του μεγέθους των πίσω δοντιών του. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες σανό στην αγορά. Μια από τις καλύτερες επιλογές είναι το γρασίδι timothy. Τα τσιντσιλά χρειάζονται και αρκετές βιταμίνες όπως η βιταμίνη C που μπορούμε να του την παρέχουμε μέσα από την τροφή του ή από αποξηραμένα φρούτα. Προσοχή όμως, με μέτρο γιατί τα φρούτα έχουν και ζάχαρη και είναι βλαβερή για τα τσιντσιλά.

Η αναπαραγωγή του τσιντσιλά μπορεί να γίνει εύκολα στο κλουβί. Η κύηση διαρκεί 111 μέρες και τα μωρά γεννιούνται με ανοιχτά ματάκια και τρίχωμα. Τα μωράκια σταματούν το θηλασμό μετά από 2 μήνες. Το μέσο όρο ζωής τους είναι 10 με 12 χρόνια.

Τα Τσιντσιλά αποτελούν θαυμάσια κατοικίδια, διότι είναι πεντακάθαρα, πανέξυπνα ζωάκια, κοινωνικά και παιχνιδιάρικα. Η φροντίδα τους είναι εύκολη και το κόστος συντήρησης τους χαμηλό. Αυτό που θέλουνε όμως περισσότερο από όλα είναι η αγάπη μας, την οποία είναι πρόθυμα να μας επιστρέψουν και με το παραπάνω..

του Μάριου Δίσκου