“Το παράδοξο του Παμφάγου”

You are currently viewing “Το παράδοξο του Παμφάγου”

Η συζήτηση σχετικά με το εάν ο άνθρωπος είναι παμφάγος, φυτοφάγος ή σαρκοφάγος είναι τεράστια. Ας δεχτούμε όμως, για χάρη της συζήτησης, ότι ο άνθρωπος είναι παμφάγος. Παμφάγος είναι ο οργανισμός που τρέφεται εξίσου καλά τόσο με ζωικές όσο και με φυτικές τροφές.

Ενώ τα περισσότερα ζώα πρέπει να ακολουθήσουν μια πολύ συγκεκριμένη διατροφή, ο άνθρωπος ως παμφάγο, έχει άπειρες διατροφικές επιλογές. Είμαστε ικανοί να φάμε οτιδήποτε, αρκεί να έχει αλάτι ή ζάχαρη και… ωραίο περιτύλιγμα. Και εδώ ξεκινά το παράδοξο στη διατροφή μας.

Ανέκαθεν ο άνθρωπος χρειαζόταν ποικιλία στο φαγητό του όπως και στην έκφραση των απόψεων και συναισθημάτων του.
Φανταστείτε μία παρέα που επισκέπτεται για πρώτη φορά ένα αιθιοπικό εστιατόριο. Σ’ έναν χώρο που είναι διακοσμημένος με πολύχρωμα έπιπλα, παραδοσιακές φορεσιές και πορτρέτα ζωγραφισμένα στους τοίχους. Η καλή κριτική που διάβασαν και οι λογικές τιμές ήταν το κίνητρο για την επιλογή τους. Τους σερβίρουν doro watt κοτόπουλο με πιπέρι, αυγά βραστά και πικάντικο βούτυρο, και kitfo που αποτελείται από ωμό ψιλοκομμένο μοσχαρίσιο κιμά, μιτμίτα κάρδαμου, πικάντικο βούτυρο που συνοδεύεται με ανθότυρο.

Το πρώτο που τους κάνει εντύπωση είναι τα χρώματα και τα αρώματα των εδεσμάτων. Κάποιος δοκιμάζει διστακτικά και η παρέα αρχίζει να τρώει, σχολιάζοντας και συγκρίνοντας με οικείες γεύσεις. Κάποιοι δεν μπορούν να δοκιμάσουν τον ωμό κιμά γιατί τον θεωρούν ανθυγιεινό και σχολιάζουν για την πείνα που μαστίζει την Αφρική. Το γεύμα τελειώνει με αυθεντικό μυρωδάτο αιθιοπικό καφέ, που ξεσηκώνει από το καβούρδισμα των κόκκων, γεμίζοντας το μαγαζί με μεθυστικές νότες, όπως και τα χορευτικά διαλείμματα με μουσική και χορογραφίες από την Αιθιοπία. Η παρέα αποχωρεί από το εστιατόριο αρκετά ικανοποιημένη από τη νέα γευστική εμπειρία.

Η παραπάνω σκηνή μας αποκαλύπτει την έμφυτη τάση του ανθρώπου προς τις νέες γεύσεις, με περιέργεια και καχυποψία.
Παράδοξο, αντιφατικό το γεγονός ότι ενώ η λογική θα έπρεπε να τον αποτρέψει από το διαφορετικό που έχει συνηθίσει να γεύεται, ο ασυμβίβαστος παμφάγος νους του το επιτρέπει.

Ο άνθρωπος είναι ένα καθαρά φυτοφάγο ον εξαιτίας των ανατομικών γνωρισμάτων του, αλλά και του γεγονός πως το είδος μας παθαίνει αθηροσκλήρωση τρώγοντας κρέας, κάτι που δεν συμβαίνει με άλλα σαρκοφάγα ζώα.

Ο άνθρωπος θεωρείται παμφάγο ον συμπεριφορικά, αλλά βιολογικά είναι φυτοφάγος. Στην εποχή μας η εύρεση τροφής δεν είναι μια κουραστική και ψυχοφθόρα πρόκληση, αλλά τόσο απλή όσο η επίσκεψη σε ένα κατάστημα. Το γεγονός ότι είμαστε παμφάγοι και ότι μπορούμε να φάμε τα πάντα δεν σημαίνει πως πρέπει να το κάνουμε. Η σύγχρονη επιστήμη έχει διαπιστώσει σημαντικά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία από την φυτική διατροφή, που δεν αποκλείει το κρέας και τα παράγωγα του, αλλά δίνει βάση περισσότερο γύρω από τα φυτά.

Όπως έλεγαν και οι πρόγονοι μας, “η αναγκαιότητα της τροφής πρέπει να συμβάλει στην πνευματική και σωματική ευεξία στον άνθρωπο”. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα τους.

Γράφει ο Executive Chef
Στυλιανός Δίγκας