Το να κάνετε λάθη είναι φυσικό. Χρειάζεται θάρρος για να παραδεχτείτε τα λάθη σας, ειδικά στα παιδιά σας. Το να ξεκινήσετε από την αρχή και να δημιουργήσετε μια νέα, πιο υγιή σχέση μαζί τους είναι μια πρόκληση. Αλλά αυτό είναι το δώρο της ανατροφής των παιδιών. Το να μεγαλώνετε με τα παιδιά σας δεν θα σε κάνει απλώς καλύτερο γονιό – θα σας κάνει καλύτερο άνθρωπο.
Ας μετρήσουμε λοιπόν τα γονεϊκά λάθη που κάθε γονέας είναι σχεδόν καταδικασμένος να κάνει:
Μικροδιαχείριση
Οι μικροδιαχειριστές είναι αφοσιωμένοι και εργατικοί άνθρωποι. αγαπούν τα παιδιά τους και θέλουν να πετύχουν. Το πρόβλημα είναι ότι κάνουν πάρα πολλά για εκείνα. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά τους να έχουν πρόβλημα αυτονομίας και να είναι συναισθηματικά ανώριμα. Αντί για μικροδιαχείριση, δώστε στο παιδί σας τα εργαλεία για να είναι αυτοδύναμο και ανεξάρτητο. Όσο περισσότερο τα παιδιά σας μπορούν να επιτύχουν χωρίς εσείς να τα κυριαρχείτε, τόσο περισσότερη ώθηση θα έχουν να πετύχουν μόνα τους.
Ενεργοποίηση
Οι ενέργειες ενός γονέα είναι συνήθως καλοπροαίρετες, αλλά η ενεργοποίηση είναι μια από τις πιο καταστροφικές τάσεις ανατροφής. Όταν οι γονείς ικανοποιούν κάθε ανάγκη των παιδιών τους, τα παιδιά τους δεν έχουν καλή σχέση μεταξύ τους. Περιμένουν πάντα όλοι οι άλλοι να τους εξυπηρετούν. Απομακρύνονται από τις προκλήσεις και αποφεύγουν τη σκληρή δουλειά, αλλά διατηρούν την αίσθηση του δικαιώματος. Συναισθηματικά, υποφέρουν από ένα περίεργο μείγμα χαμηλής αυτοεκτίμησης και αλαζονείας. Για να παρακάμψετε την παγίδα της ενεργοποίησης, προσπαθήστε να δημιουργήσετε προσωπική ευθύνη στα παιδιά σας.
Κακός Μοντελισμός
Η πρώτη και κύρια δουλειά ενός γονιού είναι να είναι καλό πρότυπο. Οι κακές συμπεριφορές χρησιμεύουν ως φτωχά παραδείγματα για τα παιδιά τους. Οι γονείς που ξεσπούν σε οργή, κατηγορούν τους άλλους, λένε αναλήθειες ή υποδύονται το θύμα, υποσυνείδητα εκπαιδεύουν τα παιδιά τους να κάνουν το ίδιο. Συμπεριφερθείτε όπως θέλετε να συμπεριφέρονται τα παιδιά σας. Γίνετε το άτομο που θέλετε να είναι το παιδί σας. Πάνω από όλα, προτού κατηγορήσετε τα παιδιά σας για τη συμπεριφορά τους, σκεφτείτε να τροποποιήσετε τη δική σας.
Εκφοβισμός
Οι γονείς που εκφοβίζουν τείνουν να είναι control freaks. Αντί να καταλαβαίνουν τα παιδιά τους, τα κατακλύζουν με εντολές, οδηγίες, απειλές βίας ή πραγματική βία. Στοχεύουν να διαμορφώσουν και να καθορίσουν τα παιδιά τους εκφοβίζοντάς τα, αντί να αφήσουν τα παιδιά τους να ξεθάψουν τη δική τους ατομικότητα. Δυστυχώς, τα παιδιά γονέων που εκφοβίζουν αντιμετωπίζουν προβλήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης και άγχους. δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τους άλλους και φοβούνται την οικειότητα. Οι γονείς που εκφοβίζουν μπορεί να τα καταφέρουν, αλλά τα παιδιά τους υποφέρουν πολύ γι’ αυτό.

Ασυνέπεια
Οι γονείς που αλλάζουν γνώμη συχνά, δεν παίρνουν θέση και δυσκολεύονται να λάβουν αποφάσεις ή να παρέχουν ισχυρή ηγεσία είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν συναισθηματικά ασταθή παιδιά. Αυτά τα παιδιά αναδύονται με ασταθείς πυρήνες και αδύναμες ταυτότητες. Δυσκολεύονται να ορίσουν τον εαυτό τους και συχνά αναπτύσσουν αντιθετικές και προκλητικές συμπεριφορές για να καμουφλάρουν τις ανασφάλειές τους. Η παροχή ενός σταθερού και συνεπούς σπιτιού μπορεί να μην είναι πάντα δυνατή, αλλά η παροχή σταθερής και συνεπούς ανατροφής των παιδιών είναι πάντα εφικτή.
Κριτική και Σύγκριση
Κανείς δεν απολαμβάνει την κριτική ή τις συγκρίσεις. Ωστόσο, πολλοί γονείς επικρίνουν καταναγκαστικά και συγκρίνουν τα παιδιά τους καθημερινά. Αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος για να βλάψετε την εκτίμηση των παιδιών σας και τον εύθραυστο εγωισμό τους. Τα παιδιά που υφίστανται κριτική μεγαλώνουν για να θεωρούν τους εαυτούς τους ξένους και κατώτερους. Δεν γιορτάζουν τα δυνατά τους σημεία, γιατί δεν τους έμαθαν ποτέ να το κάνουν. Χρειάζεται μόνο μια απερίσκεπτη στιγμή για να πληγώσετε τα παιδιά σας με κριτική ή συγκρίσεις – αλλά μπορεί να χρειαστεί μια ζωή για να ανακάμψουν.
Κακή δομή και όρια
Η παροχή ισορροπημένης δομής των ορίων είναι απαραίτητη για την καλή ανατροφή των παιδιών. Τι ακριβώς είναι η δομή και τα όρια; Δομή σημαίνει συνεπή χρονοδιαγράμματα και ρουτίνες. Τα όρια σημαίνουν τον περιορισμό των καταστροφικών ή επικίνδυνων συμπεριφορών με την πρόκληση καλής κρίσης, τιμή και σεβασμό του φυσικού και συναισθηματικού χώρου μεταξύ των ανθρώπων. Μερικοί γονείς είναι πολύ αυστηροί με τα όρια. Προσπαθήστε να βρείτε τη σωστή ισορροπία για τα παιδιά σας και θα είναι καλύτερα προετοιμασμένα για τις σχέσεις, τις δουλειές και τον κόσμο έξω από την πόρτα σας.
Παραμέληση
Οι γονείς δεν σκοπεύουν να παραμελήσουν τα παιδιά τους, αλλά πολλοί το κάνουν. Οι ενήλικες απορροφώνται από τη δουλειά τους, αναθέτουν γονικές ευθύνες σε μεγαλύτερα παιδιά ή παππούδες, χάνουν σημαντικά γεγονότα στη ζωή των παιδιών τους. Τα συναισθηματικά παραμελημένα παιδιά υποφέρουν πάντα από προβλήματα διάθεσης και συμπεριφοράς. Τα παιδιά που νιώθουν ότι τους καταλαβαίνουν οι γονείς τους είναι λιγότερο πιθανό να εμπλακούν σε καταστροφική συμπεριφορά. Αφιερώστε ποιοτικό χρόνο ακούγοντας, κατανοώντας και ταυτιζόμενοι με το παιδί σας.
Παράβλεψη Μαθησιακών Προβλημάτων
Πολλά ακαδημαϊκά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς είναι το άμεσο αποτέλεσμα αδιάγνωστων μαθησιακών δυσκολιών. Οι ανυπόμονοι γονείς που πολύ γρήγορα χαρακτηρίζουν τα παιδιά τους τεμπέλικα, συχνά αποτυγχάνουν να σκεφτούν τι μπορεί πραγματικά να πυροδοτεί τη στάση των παιδιών τους απέναντι στη μάθηση. Εάν το παιδί σας έχει έστω και την παραμικρή δυσκολία στη μάθηση, η εκπαιδευτική αξιολόγηση είναι το πρώτο βήμα για την εύρεση λύσης.
Ακύρωση Συναισθημάτων
Όταν τα παιδιά σας αποκαλύπτουν τα συναισθήματά τους και τις ανασφάλειές τους, μην τα αντικρούσετε, μην τα διορθώσετε, μην τα χρησιμοποιήσετε ως ευκαιρία για να μιλήσετε για τις εμπειρίες σας. Θυμηθείτε, παίρνουν ρίσκο κάνοντας κάτι τέτοιο. επομένως η ευαισθησία σας είναι επιβεβλημένη. Τα παιδιά θέλουν να αισθάνονται επικυρωμένα από τους γονείς τους. Πολλά συμπτώματα υπερκινητικότητας, ανυπακοής και προβλήματα διάθεσης δημιουργούνται σε παιδιά γονέων που ακυρώνουν τα συναισθήματά τους.
Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου, Ψυχολόγος,
MSc Συμβουλευτική Ψυχολογία και
συνιδρύτρια του Reggio Θεσσαλονίκη