Σκιουράκια

You are currently viewing Σκιουράκια

Ένα ξεχωριστό θηλαστικό και ιδανικό κατοικίδιο είναι ο ασιατικός ευταμίας (eutamias sibiricus). Τα σκιουράκια έχουν αρκετές απαιτήσεις στη στέγαση και τη διατροφή τους, αλλά θα σας ανταμείψουν με το χαρακτήρα τους. Ο ασιατικός σκίουρος κατάγεται από την Σιβηρία, αλλά έχοντας τη δυνατότητα της προσαρμογής σε οποιοδήποτε περιβάλλον επεκτάθηκε προς το νότο και τη Δύση.


Αν πάρετε την απόφαση να αποκτήσετε έναν σκίουρο ως κατοικίδιο θα πρέπει να προσέξετε κάποια χαρακτηριστικά του. Αρχικά πρέπει να προσέξουμε την ηλικία, Το καλύτερο είναι να είναι μεταξύ 8 και 16 εβδομάδων, γιατί τα μεγαλύτερα σκιουράκια εξημερώνονται πολύ δύσκολα. Δεύτερον, προσέχουμε την ουρά του. Πρέπει να είναι φουντωτή και άθικτη. Ακόμη ψάχνουμε προσεκτικά το σώμα του, για να μην έχει πληγές από προηγούμενες φασαρίες με άλλους σκίουρους. Τρίτον, προσοχή στην ουρά του. Ποτέ δεν πιάνουμε τον σκίουρο από την ουρά, γιατί κόβεται παρά πολύ εύκολα.

Διατροφή: Τα σκιουράκια χρειάζονται αφθονία τροφής, γιατί δραστηριοποιούνται όλη την ημέρα και τρώνε συνέχεια. Οπότε φροντίζουμε να τους παρέχουμε όσο φαγητό επιθυμούν. Η διατροφή τους αποτελείται από σπόρους, λαχανικά και φρούτα. Μπορείτε να προμηθεύτηκε έτοιμα μείγματα σπόρων για σκίουρους από καταστήματα κατοικίδιων ζώων. Προσθέστε επίσης φιστίκια, καρύδια, βελανίδια και κάστανα (φυσικά όχι αλατισμένα). Άλλοι σπόροι που είναι κατάλληλη είναι η βρώμη, το σιτάρι, το καλαμπόκι και η σίκαλη. Ιδανική τροφή για σκίουρους είναι και τα φρέσκα λαχανικά, όπως το μαρούλι, τα ραδίκια, τα αντίδια και τα καρότα. Από τη διατροφή τους δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα φρούτα. Οι σκίουροι λατρεύουν τα φρούτα. Κατάλληλα φρούτα είναι τα μήλα, τα πεπόνια, τα αχλάδια, οι μπανάνες, τα σταφύλια, τα δαμάσκηνα, τα ροδάκινα, τα πορτοκάλια, οι φράουλες και τα μούρα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε αποξηραμένα φρούτα κ σταφίδες. Τα σκιουράκια στη φύση τρέφονται και με ζωικές θρεπτικές ουσίες, για αυτό καλό θα ήταν να τους δίνουμε λίγα βραστά αυγά η έντομα.

Η διάρκεια ζωής αυτών των ζώων είναι 8-12 χρόνια και έχει μεγάλη σημασία η πλούσια διατροφή που προαναφέραμε.

Χώρος: το καταλληλότερο κλουβί για ένα σκιουράκι είναι μισό με ένα τετραγωνικό μέτρο. Χρειάζονται αρκετό χώρο γιατί είναι αρκετά δραστήρια ζώα. Η στέγαση τους μπορεί να γίνει σε εσωτερικό αλλά και σε εξωτερικό χώρο. Τα ζώα που θα στεγαστούν σε εξωτερικό χώρο θα χρειαστούν οπωσδήποτε φωλιές. Τα σκιουράκια τους χειμερινούς μήνες, αν η θερμοκρασία πέσει αρκετά, πέφτουν σε χειμερία νάρκη.

Σίγουρα ο ασιατικός σκίουρος είναι ένα διαφορετικό κατοικίδιο ζώο που θα σας κερδίσει με τα τρέλα του κόλπα και την εξυπνάδα του.

του Μάριου Δίσκου