Ρινοπλαστική

You are currently viewing Ρινοπλαστική

Η Ρινοπλαστική είναι από τις πιο συχνές επεμβάσεις στην ειδικότητα της Πλαστικής-Αισθητικής Χειρουργικής. Συγκεκριμένα, είναι η δεύτερη σε συχνότητα μετά την επέμβαση Αυξητικής Μαστοπλαστικής.

Η επέμβαση έχει στόχο να βελτιώσει τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά θέματα που αφορούν τη μύτη. Στην Ελλάδα το πιο συχνό αισθητικό «πρόβλημα» σχετίζεται με τον ρινικό ύβο, τη λεγόμενη καμπούρα, που μπορεί να παρατηρήσει κανείς σε κάποια μύτη, κυρίως στο profile. Το πιο συχνό λειτουργικό πρόβλημα είναι η Σκολίωση Ρινικού διαφράγματος ή αλλιώς «στραβό διάφραγμα». Υπάρχουν και άλλα αισθητικά «προβλήματα» που σχετίζονται με την άκρη της μύτης, το πόσο γαμψή είναι, το μήκος της κτλ.

Με τη Ρινοπλαστική προσπαθούμε να βελτιώσουμε όλα αυτά τα σημεία και στο τέλος να έχουμε ένα αισθητικά ισορροπημένο αποτέλεσμα με μια ευχερή λειτουργία.

Οι μέθοδοι της Ρινοπλαστικής είναι η κλειστή και η ανοικτή μέθοδος. Στις ΗΠΑ προτιμάται πιο συχνά η ανοικτή, ενώ στην Ευρώπη η κλειστή. Εμείς θεωρούμε ότι η ανοικτή μέθοδος έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλειστή και προτιμούμε αυτήν. Η επέμβαση απαιτεί μια μέρα νοσηλεία στην Κλινική, γίνεται με γενική Αναισθησία και διαρκεί από 1 έως 2 ώρες. Ο χρόνος που απαιτείται για να επιστρέψουμε στις δραστηριότητές μας, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, είναι 8-10 ημέρες. Ο πόνος είναι μικρός και ελεγχόμενος με αναλγητική κάλυψη. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας επέμβασης θα αρχίσει να γίνεται ορατό μετά την υποχώρηση του οιδήματος (πρηξίματος). Ήδη από την πρώτη επίσκεψη, στο 10ήμερο, είναι εμφανής η διαφορά. Παρόλα αυτά στον μήνα έχουμε το 70% του τελικού αποτελέσματος, το οποίο και θα οριστικοποιηθεί περίπου στον χρόνο.

Είναι μια επέμβαση η οποία γίνεται με μεγάλη συχνότητα και λόγω του γεγονότος ότι χρησιμοποιούμε την ανοικτή μέθοδο, υπάρχουν και περιστατικά που χρειάζονται διόρθωση από ένα προηγούμενο χειρουργείο ή μετά από κάποιον τραυματισμό, στα οποία είναι ενδεδειγμένο να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος αυτή.

Σε κάθε περίπτωση το κάθε περιστατικό αξιολογείται. Αρχικά πρέπει να γίνει μια προσεκτική ανάλυση της ρινός ως προς τα αισθητικά της χαρακτηριστικά και να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο το οποίο θα ακολουθηθεί.

Τα τελευταία χρόνια έρχονται στο Ιατρείο πολλοί άνθρωποι που λόγω της χρήσης των κινητών τελευταίας τεχνολογίας και των φωτογραφιών, οι οποίες αποτυπώνουν με μεγάλη λεπτομέρεια τις διάφορες ατέλειες, ενδιαφέρονται να αλλάξουν τη μύτη τους και να την κάνουν σαν του τάδε ή της τάδε κτλ. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να παίρνονται οι σωστές αποφάσεις όταν μιλάμε για μία επέμβαση η οποία αφορά ένα χαρακτηριστικό που βρίσκεται στο κέντρο του προσώπου. Μία επιτυχής έκβαση μπορεί να το βελτιώσει αισθητά και να ενθουσιάσει αυτόν ή αυτή που το έκανε, αλλά ταυτόχρονα, αν κάτι δεν γίνει με απόλυτη προσοχή και σωστή πρόβλεψη, μπορεί να δημιουργήσει ένα δυσάρεστο και δύσκολα αντιμετωπίσιμο πρόβλημα.

Δε χρειάζεται κάθε μύτη Ρινοπλαστική. Γίνεται μόνο όταν η πιθανότητα να βελτιωθεί αισθητικά και λειτουργικά η μύτη είναι πολύ μεγάλη.

Γεωργιάδης Γρηγόρης Πλαστικός Χειρουργός

Ισαακίδης Ανέστης Πλαστικός Χειρουργός