Πώς να μεγαλώσετε χαρούμενα παιδιά

Πώς να μεγαλώσετε χαρούμενα παιδιά

Ο βασικός στόχος ενός γονέα, είναι να κάνει τα παιδιά του να αισθάνονται χαρούμενα με αγάπη και ασφαλεια. Υπάρχουν ωστόσο αρκετά σημεία στα οποία πολλοί γονείς διαφωνούν σχετικά με το ποια προσέγγιση επιτυγχάνει αυτόν τον στόχο. 

Η αλήθεια είναι ότι, ενώ δεν υπάρχει τρόπος να είσαι τέλειος γονέας, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να είσαι καλός γονέας. Όποια κι αν είναι η μοναδική προσέγγιση του καθενός, είναι πολύτιμο να δούμε τον ρόλο μας ως γονείς σε προοπτική, ως παρόχους μιας ασφαλούς βάσης από την οποία τα παιδιά μας μπορούν να αισθάνονται ελεύθερα να βγουν έξω και να εξερευνήσουν τον κόσμο. Η εύρεση αυτής της ισορροπίας μεταξύ της προστασίας των παιδιών μας και της προετοιμασίας τους να βρουν τον δικό τους τρόπο είναι μια λεπτή γραμμή. Υπάρχουν ορισμένες αρχές που είναι χρήσιμο για κάθε γονέα να θυμάται.

Το πιο ισχυρό εργαλείο διδασκαλίας που έχετε είναι ο τρόπος που ζείτε τη ζωή σας.

Όσον αφορά τη γονική μέριμνα, οι πράξεις μας έχουν μεγαλύτερη σημασία από τα λόγια μας. Από τη στιγμή που γεννιούνται, τα παιδιά μας θέλουν να συσχετιστούν μαζί μας. Μας μιμούνται. Το να είμαστε πρότυπο για τα παιδιά μας σημαίνει ότι τους μαθαίνουμε μέσα από τον τρόπο ζωής μας, πώς να συσχετίζονται με τους ανθρώπους. Είναι χρήσιμο να αναρωτιόμαστε: Πώς χρειάζεται να μιλήσω στα παιδιά μου; Μιλάω με τον σύντροφό μου μπροστά τους; Πώς μπορώ να δείξω ενσυναίσθηση; Γενναιοδωρία; Εργατικότητα; Μπορούμε να δημιουργήσουμε σελίδες κανόνων και βουνών προσδοκιών, αλλά το παιδί μας μαθαίνει περισσότερα από το να βλέπει πώς αντιμετωπίζουμε τη ζωή. 

Προσφέρετε ελευθερία εντός ασφαλών ορίων.

Τα παιδιά θέλουν να αισθάνονται ελεύθερα, αλλά μπορούν να το κάνουν με σιγουριά μόνο όταν τους παρέχουμε ασφαλή θεμέλια. Μέρος αυτής της αίσθησης ασφάλειας προέρχεται φυσικά από το να είμαστε συντονισμένοι και στοργικοί μαζί τους όταν μας χρειάζονται. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ύπαρξη ορίων που προσφέρουν δομή και υποδεικνύουν φροντίδα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ορισμένα πρότυπα συμπεριφοράς, όπως η γνώση ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους αντιμετωπίζουμε άλλους ανθρώπους, μοιραζόμαστε ευθύνες και φροντίζουμε ο ένας τον άλλο.

Όταν αντιμετωπίζουμε το παιδί μας ως το κέντρο του κόσμου ή αμέσως απολαμβάνουμε κάθε επιθυμία του, μπορούμε πραγματικά να δημιουργήσουμε ανασφάλεια, χαμηλή ανοχή και απογοήτευση που τα περιορίζει αργότερα στη ζωή τους. Είναι χρήσιμο να τους μάθουμε πώς να αντιμετωπίζουν την απογοήτευση και πώς να κάνουν πράγματα για τον εαυτό τους και για τους άλλους.

Ο ευρύτερος στόχος μας θα πρέπει να είναι η ενθάρρυνση η ανεξαρτησία του παιδιού μας, παρέχοντας πάντα μια ασφαλή και στοργική βάση. Μπορούμε να δείξουμε στα παιδιά μας ότι είμαστε εκεί για αυτά χωρίς υπερβολική παρέμβαση υποστηρίζοντας τα μοναδικά ενδιαφέροντά τους ξεχωριστά από τα δικά μας. 

Αντιμετωπίστε τα παιδιά σας ως ξεχωριστές, μοναδικές οντότητες.

Ως γονείς, είναι δύσκολο να μην προβάλλουμε τον εαυτό μας στα παιδιά μας. Χρειάζεται να σκεφτούμε ότι δεν είναι εμείς, αλλά ξεχωριστοί άνθρωποι. Τα συμφέροντά τους δεν είναι απαραίτητα και δικά μας. Μπορούμε να τους παρατηρήσουμε σε διάφορες καταστάσεις και αλληλεπιδράσεις και να βιώσουμε αυτό που τους εμπνέει ή τους ελκύει. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιβάλουμε κανόνες ή περιορισμούς στην πορεία.

Είναι μέρος της ευθύνης μας ως γονείς να εξοπλίσουμε τα παιδιά μας με τη δική τους αίσθηση ευθύνης. Να τους δείχνουμε σεβασμό και να τους μαθαίνουμε τρόπους να φροντίζουν τον εαυτό τους, το σπίτι τους ή τη σχολική εργασία τους ώστε να τους ωθήσουμε στο να αισθάνονται ικανοί και ικανοποιημένοι με τον εαυτό τους. Αυτό τους βοηθά να χτίσουν υγιή αυτοεκτίμησή. Είναι ωφέλιμο να εξισορροπήσουμε τις προσδοκίες μας απέναντί ​​τους με ολόψυχη υποστήριξη για τα ατομικά τους ενδιαφέροντα.

Πρέπει πάντα να προσφέρουμε στα παιδιά μας χώρο για να αναζητήσουν ότι τους ευχαριστεί και να ανακαλύψουν πού ανήκουν. Επιτρέποντας να υπάρχει αυτός ο χώρος δείχνει στα παιδιά μας ότι τα σεβόμαστε ως μοναδικούς και ξεχωριστούς ανθρώπους. Ανεξάρτητα από τις οδηγίες που επιβάλλουμε στον εαυτό μας ως γονείς, αυτό το αυθεντικό αίσθημα αγάπης και αποδοχής μέσα από το οποίο τα παιδιά μας καταλήγουν να είναι, είναι το πιο σημαντικό δώρο που μπορούμε να τους δώσουμε.

Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου
Ψυχολόγος, MSc Συμβουλευτική Ψυχολογία.