«Πώς να αντιμετωπίσετε την απόρριψη»

You are currently viewing «Πώς να αντιμετωπίσετε την απόρριψη»

Η απόρριψη είναι μια σχεδόν αναπόφευκτη πτυχή της ανθρώπινης φύσης. Κανείς δεν πέτυχε ποτέ στην αγάπη ή στη ζωή χωρίς πρώτα να αντιμετωπίσει την απόρριψη. Όλοι την βιώνουμε, όμως εκείνες οι στιγμές είναι συχνά οι φορές που αισθανόμαστε πιο μόνοι και πιο ανεπιθύμητοι από ποτέ, πλημμυρίζοντας με απελπιστικές σκέψεις για το μέλλον. Μελέτες δείχνουν ότι η αντίδρασή μας στην απόρριψη βασίζεται σε στοιχεία και γεγονότα του παρελθόντος μας. Ωστόσο, ο τόπος που αντιδρούμε στην απόρριψη είναι το σημείο στο οποίο χρειάζεται να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση.


Μετατοπίστε την προοπτική σας

Η ικανότητά μας να βλέπουμε τα πράγματα ως «μεταβλητά» μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την απόρριψη. Οι βασικές πεποιθήσεις ενός ατόμου και η προσωπικότητά του μπορούν να συμβάλουν στο αν ανακτήσουν τις δυνάμεις τους ή θα παραμείνουν σταθεροί στον πόνο της απόρριψης. Σύμφωνα με έρευνες, τα άτομα που έχουν «σταθερή νοοτροπία» είναι πιο πιθανό να κατηγορήσουν τον εαυτό τους για τη διάλυση και θεωρούν τις μελλοντικές σχέσεις λιγότερο ελπιδοφόρες. Από την άλλη πλευρά, τα άτομα που έχουν «αναπτυξιακή νοοτροπία» βλέπουν τις προσωπικότητές τους ως κάτι που μπορεί να τροποποιηθεί ή να αναπτυχθεί. Ελπίζουν ότι το μέλλον και οι σχέσεις τους θα βελτιωθούν. Άτομα με αναπτυξιακή νοοτροπία ανακάμπτουν συναισθηματικά από τη διάλυση πολύ πιο γρήγορα. Εάν μπορούμε να αποδεχθούμε αυτήν την ιδέα ότι η ζωή είναι ευέλικτη και ότι οι απώλειες μας προσφέρουν ευκαιρία, μπορούμε να μεγαλώσουμε περισσότερο μέσα μας και να υποφέρουμε λιγότερο όταν βιώνουμε μια απόρριψη.

Μην κοιτάτε πίσω ωραιοποιώντας το παρελθόν

Όταν βιώνουμε μια απόρριψη, είμαστε συχνά πιο διατεθειμένοι να επαναφέρουμε οτιδήποτε ή οποιονδήποτε μας απορρίπτει και νιώθουμε ότι το/τον χάνουμε. Τα επαγγέλματα μπορεί να αρχίσουν να ακούγονται δελεαστικά όταν δεν τα έχουμε. Οι ημερομηνίες μπορεί να φαίνονται πιο ελκυστικές και οι σχέσεις που ήταν δύσκολες ή μας έκαναν να νιώθουμε άθλια μπορεί να αρχίσουν να φαίνονται ευτυχισμένες μόλις τελειώσουν.

Συχνά, τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν ήδη σε κάποιο βαθμό έναν «φανταστικό δεσμό», μια ψευδαίσθηση σύνδεσης και ασφάλειας που αντικαθιστά την πραγματική αγάπη. Τελικά, όταν ένας σύντροφος αποφασίζει να τερματίσει τη σχέση, το άλλο άτομο μπαίνει σε πένθος, όχι μόνο για τη σχέση, αλλά και για τη φαντασία που δημιούργησαν ότι συνδέονται με τον άλλο. Ξεχνούν ή αγνοούν τους τρόπους που υπέφεραν, τα σημεία που δεν πήγαν τόσο καλά με το άλλο άτομο, και ότι δεν τους άρεσε στον σύντροφό τους.

Όταν αισθανόμαστε απόρριψη, ακόμα και όταν αισθανόμαστε θυμό για το άλλο άτομο ή την κατάσταση, είμαστε συχνά, σε κάποιο επίπεδο πιο πρόθυμοι να διαλύσουμε τον εαυτό μας, ενώ εξιδανικεύουμε αυτόν που μας απορρίπτει. Αυτό που χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι αυτό το αίσθημα αναξιοποίησης έχει συχνά πολύ βαθύτερες ρίζες μέσα μας και αυτό που μας βασανίζει συχνά δεν έχει να κάνει με την πραγματικότητα αυτού που χάσαμε.

Εξασκηθείτε στην αυτο-συμπόνια

Η αυτο-συμπόνια μάς διδάσκει ότι μπορούμε να είμαστε φίλοι με τον εαυτό μας όταν βιώνουμε μια απόρριψη. Είναι βοηθητικό να αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας όπως θα κάναμε με έναν φίλο και να είμαστε ευαίσθητοι και συμπονετικοί στον αγώνα μας.

Κανείς δεν είναι μόνος στον αγώνα του, παρόλο που μερικές φορές μπορεί να νιώθει έτσι. Όλοι οι άνθρωποι υποφέρουν για διάφορους λόγους και οι περισσότεροι έχουν βιώσει απόρριψη. Η σκέψη αυτή μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε το αίσθημα ότι είμαστε διαφορετικοί ή απομονωμένοι. Πολλοί άνθρωποι ζουν παρόμοιες συνθήκες, και χρειάζεται να αισθανόμαστε αισιόδοξοι και συνδεδεμένοι όταν πρόκειται για το μέλλον μας. Μπορούμε να αισθανθούμε τα συναισθήματά μας χωρίς να αφήσουμε τις αρνητικές σκέψεις μας να επηρεάσουν.

Αφήστε τον εαυτό σας να νιώσει πόνο

Συνήθως προσπαθούμε να κόψουμε ή να ξεπεράσουμε τα συναισθήματά μας όταν βιώνουμε ένα οδυνηρό συμβάν στη ζωή μας. Είναι σημαντικό να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να νιώσει τη θλίψη ή τον θυμό που μας προκαλεί όταν αισθανόμαστε απόρριψη. Εάν είμαστε ποτέ σε πολύ πόνο ή αισθανόμαστε συγκλονισμένοι από το συναίσθημα, η αναζήτηση βοήθειας είναι πάντα μια ισχυρή και σοφή ιδέα.

Αποφύγετε μια θυματοποιημένη νοοτροπία

Παρόλο που είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζουμε και να νιώθουμε τα πραγματικά μας συναισθήματα, δεν μας χρησιμεύει ποτέ να αισθανόμαστε θύματα από τις περιστάσεις μας. Μετά από μια απόρριψη, μπορεί να είναι δελεαστικό να επιδοθούμε υπερβολικά στον θυμό μας. Αυτό όμως, μπορεί να οδηγήσει σε μια θυματοποιημένη νοοτροπία στην οποία κολλάμε στα δεινά μας και δεν αισθανόμαστε ιδιαίτερα δυνατοί. Είναι σημαντικό να έχουμε μια αίσθηση ακεραιότητας στις ενέργειές μας, ακόμη και όταν αισθανόμαστε ευάλωτοι.

Αγκαλιάστε την ατομικότητά σας

Μετά από μια απόρριψη, είναι εύκολο να εμφανιστούν οι ανασφάλειες και να αισθανόμαστε λιγότερο σίγουροι για τον εαυτό μας. Μετά από έναν χωρισμό, μπορεί να αισθανθούμε ότι είμαστε εκτός τόπου. Να είναι επώδυνο να επισκεφτούμε ορισμένα μέρη, άτομα ή δραστηριότητες για κάποιο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, αυτή η στιγμή στο χρόνο παρουσιάζεται η ευκαιρία να συνδεθούμε πραγματικά με την ατομικότητά μας που θα μας οδηγήσει σε νέες συνδέσεις και μελλοντικές ευκαιρίες.

Κάντε συνδέσεις με το παρελθόν σας

Η εξέταση της ιστορίας μας μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς επεξεργαζόμαστε μια απόρριψη. Τα επίπονα παρόντα γεγονότα μπορούν συχνά να προκαλέσουν συναισθήματα από το παρελθόν μας. Για παράδειγμα, μπορεί να έχουμε την τάση να υποφέρουμε όταν βιώνουμε μία απώλεια επειδή βιώσαμε ένα ανασφαλές στυλ προσκόλλησης στις αρχές της ζωής μας. Ως ενήλικες, συχνά ασυνείδητα αναζητούμε και αναδημιουργούμε το συναισθηματικό κλίμα του παρελθόντος μας, παρόλο που ήταν κάποτε επώδυνο. Μπορεί να επιλέξουμε για παράδειγμα συντρόφους που είναι λιγότερο διαθέσιμοι. Μέσα από την κατανόηση και τη σύνδεση με το παρελθόν μας μπορεί πραγματικά να βοηθηθούμε στο να αντιμετωπίσουμε μια πιθανή απόρριψη στο παρόν μας.

Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου, Ψυχολόγος,
MSc Συμβουλευτική Ψυχολογία και
συνιδρύτρια του Reggio Θεσσαλονίκη