Πόσο έτοιμος είσαι να γίνεις γονιός;

You are currently viewing Πόσο έτοιμος είσαι να γίνεις γονιός;

-«Φοβάμαι μην χάσω την ελευθερία μου και τον ύπνο μου».

-«Οι άνθρωποι λένε ότι είναι η μεγαλύτερη εμπειρία της ζωής. Τι θα συμβεί αν το χάσω;»

-«Κι αν χειροτερέψει τη σχέση που έχω με τον σύντροφό μου;»

-«Δεν είμαι σίγουρος ότι θα είμαι αρκετά καλός γονέας». 

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα είδη των ανησυχιών που έχουν αρκετοί άνθρωποι όταν πρόκειται να αποφασίσουν αν θέλουν να  κάνουν παιδιά ή όχι. 

Σε πολλούς ανθρώπους, φαίνεται σαν να πρέπει απλώς να ξέρουν αν θέλουν να γίνουν γονείς. Είναι αλήθεια ότι μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι ήξεραν πάντα τι ήθελαν. Ωστόσο, είναι μία άγνωστη συνθήκη όταν για πρώτη φορά γίνεται κανείς γονιός και συχνά αισθάνεται βασανισμένος από τις σκέψεις του. Πολλοί έχουν ήδη δει τους φίλους τους ή άλλους να παίρνουν αυτή τη μεγάλη απόφαση και είτε εμπνέονται είτε τρομοκρατούνται. 

Η ώρα της… αλήθειας!

Από τη στιγμή που ξέρετε ότι είστε έγκυος, είναι γεγονός πως είστε αυτομάτως γονέας. Ακόμα κι αν η εγκυμοσύνη τελειώσει με αποβολή, άμβλωση ή παραχώρηση του παιδιού για υιοθεσία, η μνήμη και το αποτέλεσμα της έναρξης μιας νέας ζωής θα είναι πάντα μαζί σας. Εάν γεννήσετε ή υιοθετήσετε ένα παιδί για να μεγαλώσετε, η ζωή σας θα ακολουθήσει για πάντα έναν διαφορετικό δρόμο. Έχοντας ένα παιδί, έχετε την υποχρέωση να το αναθρέψετε και να το φροντίσετε. Βέβαια, δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά θα νιώσετε και όμορφα συναισθήματα. 

Εάν λοιπόν αρχικά στο άκουσμα ενός θετικού τεστ κύησης, αμφισβητήσετε την ετοιμότητά σας για εγκυμοσύνη και ανατροφή, χρειάζεται να λάβετε υπεύθυνα αποφάσεις. Το να γίνεις γονιός είναι σοβαρή υπόθεση. Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. 

Είναι σταθερή η σχέση σας με τον/την σύντροφό σας;

Κάντε μια ειλικρινή αξιολόγηση της ετοιμότητας όχι μόνο της δικής σας, αλλά και του συντρόφου σας. Κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής ενός παιδιού ίσως παραμεληθεί κάπως η σχέση σας με το άλλο σας μισό. Και οι δύο γονείς επιβαρύνονται από αϋπνίες, περισσότερες οικονομικές απαιτήσεις και λιγότερο χρόνο ο ένας για τον άλλον. Αυτό είναι φυσιολογικό. Εάν η σχέση είναι σταθερή, θα το λάβετε και οι δύο στα μέτρα σας. Αλλά αν εσείς και ο σύντροφός σας δεν είστε πραγματικά αφοσιωμένοι, δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε ή δεν ξέρετε πώς να εργαστείτε ως ομάδα, οι συνήθεις ευθύνες της φροντίδας του μωρού μπορεί να τονίσουν τα προβλήματα της σχέση σας στο μέγιστο. Και φυσικά καλό είναι στην περίπτωση των σημαντικών προβλημάτων σε μία σχέση, να μην θεωρηθεί ο ερχομός ενός παιδιού ως ‘κόλλα’ συναισθημάτων. 

Τι γνωρίζεις γύρω από τη γονεϊκότητα;

Πιθανότατα έχετε ακούσει: Τα μωρά δεν συνοδεύονται από εγχειρίδιο χρήσης όταν έρχονται στον κόσμο. Κάθε υγιές παιδί δοκιμάζει τους γονείς του και τα όρια αρκετά τακτικά. Αν δεν πιστεύεις ότι ξέρεις πώς να είσαι ο γονιός που θα ήθελες να είσαι, πώς θα μάθεις; Υπάρχουν παλαιότεροι γονείς στη ζωή σας που μπορούν να γίνουν ο μέντοράς σας; Υπάρχουν τοπικές ομάδες εκπαίδευσης γονέων ή υποστήριξης;

Η απόφαση να κάνεις οικογένεια με τη γέννηση ή την υιοθεσία ενός παιδιού είναι περίπλοκη. Καμία από αυτές τις ερωτήσεις δεν προσφέρεται για μια εύκολη απάντηση ναι ή όχι. Αλλά με το να τα σκέφτεστε και να τα συζητάτε με έναν σύντροφο ή άλλα άτομα που θα είναι οι κύριοι υποστηρικτές σας, μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας να πάρει μια σοφή απόφαση. Στην πραγματικότητα, αν προχωρήσετε και φέρετε ένα παιδί στη ζωή σας, το να σκεφτείτε αυτά τα ζητήματα θα σας κάνει καλύτερο γονιό.

Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου, Ψυχολόγος,
MSc Συμβουλευτική Ψυχολογία και
συνιδρύτρια του Reggio Θεσσαλονίκη