Προτάσεις κουζίνας – Κρασιά
Γεμιστό καλαμάρι με λευκά ελληνικά τυριά και βότανα
Για το καλαμάρι Για ένα τεµάχιο καλαμάρι 300-400γρ 20 ml ελαιόλαδο 50 γρ τυρί φέτα 50 γρ τυρί γκερεµέζι ½ µικρή πιπεριά σταµπόλι ½ µικρή πιπεριά Φλωρίνης 1 φρέσκο κρεµµυδάκι…
Γαυράκι σε ώσμωση με χειροποίητη κρέμα λευκού ταραμά
Υλικά 250 γρ. λευκό ταραμά 1 λίτρο ηλιέλαιο 150ml χυμό φρέσκου λεμονιού (περίπου) 150ml νερό Εκτέλεση Βάζουμε στο μίξερ τα αυγά και τα χτυπάμε με λίγο από τον χυμό λεμονιού…
Το λεμόνι του σεφ
Ganache Montee yuzu 3 gr ζελατίνη 21 γρ νερό 530 γρ κρέμα γάλακτος 140 γρ κουβερτούρα λευκής σοκολάτας 230 γρ χυμός yuzu Την προηγούμενη μέρα, μαλακώνουμε τις ζελατίνες σε κρύο…
Ψαρόσουπα με λαχανικά
ΥΛΙΚΑ (4-6 ΜΕΡΙΔΕΣ): 1,5 κιλό ψάρι για σούπα (φαγκρί, σκορπίνα, μπακαλιάρος, ροφός ή ό,τι βρεις φρέσκο) 3 καρότα (κομμένα σε ροδέλες) 2 πατάτες (κομμένες σε μεγάλους κύβους) 1 μεγάλο κρεμμύδι…
Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο
ΥΛΙΚΑ (4 ΜΕΡΙΔΕΣ): 1 κοτόπουλο (κομμένο σε μερίδες ή ολόκληρο) 1,5 κιλό πατάτες (κομμένες κυδωνάτες) 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο Χυμό από 2 λεμόνια 1 κ.σ. μουστάρδα 3-4 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες ή…
Σουπιές με Σπανάκι
ΥΛΙΚΑ (4 ΜΕΡΙΔΕΣ): 1 κιλό σουπιές (καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια) 1 κιλό σπανάκι (πλυμένο και χοντροκομμένο) 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο) 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα) 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο 2 ντομάτες…
Φρέσκιες παπαρδέλες με κοτόπουλο
ΥΛΙΚΑ: 500 γρ. παπαρδέλες 2 στήθη κοτόπουλου, κομμένα σε λωρίδες 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 200 ml κρέμα γάλακτος 1 φλιτζάνι ζωμός κοτόπουλου 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη 100…
Μακαρονάδα με μύδια & ντομάτα
ΥΛΙΚΑ: 400 γρ. σπαγγέτι 3 κ. φρέσκα μύδια καθαρισμένα κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες) 1 πιπεριά τσίλι (ψιλοκομμένη) 2 κ.σ. ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη 150 ml λευκό κρασί…
Ντολμαδάκια γιαλαντζί
ΥΛΙΚΑ: 1 ματσάκι άνηθο 1 ματσάκι μαϊντανό 1 ματσάκι δυόσμο 5 φρέσκα κρεμμυδάκια 1 ξερό κρεμμύδι 400γρ ρύζι Καρολίνα 1 λεμόνι Αλάτι Πιπέρι Αμπελόφυλλα (τρυφερά) ΕΚΤEΛΕΣΗ: Σε μέτρια φωτιά, αχνίζουμε…
Αρνάκι με πατάτες στο φούρνο
ΥΛΙΚΑ: 1,5 kg αρνάκι 2 σκελίδες σκόρδο 100 ml ελαιόλαδο 2 σκελίδες σκόρδο 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα 2 κλαράκια φρέσκο θυμάρι 2 κλαράκια φρέσκο δενδρολίβανο 15 gr ρίγανη 1 kg…
MasterChef: Ο Νικήτας Μπατσικούρας ο μεγάλος νικητής
Η αγάπη για την μαγειρική ξεκίνησε πριν 10 χρόνια,Είμαι από την Καλαμάτα και μου αρέσει να χρησιμοποιώ προϊόντα του τόπου μου αλλά και φυσικά της Ελλάδος γενικώς.Είμαι λάτρης της Ελληνικής…
Χταπόδι κοκκινιστό με μελιτζάνες στο φούρνο
ΥΛΙΚΑ: 1 χταπόδι 1200-1500 γρ καθαρισμένο 3 φύλλα δάφνης 7 μελιτζάνες φλάσκες, ξεφλουδισμένες και κομμένες 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 4-5 σκελίδες σκόρδο τριμμένο Φύλλα δυόσμου και βασιλικού 1500γρ ώριμες ντομάτες πολτοποιημένες…
Ταρτάρ καραβίδας
ΥΛΙΚΑ: 4 τεμ. Καραβίδες φρέσκες 1 τεμ. lime Μισό Τσιλι γλυκό ψιλοκομμένο Ανθό αλατιού, πιπερι λευκο 6-7 φύλλα κόλιανδρου ψιλοκομμένα ελαιόλαδο Λίγο τζίντζερ 1 πορτοκάλι Πανσεδάκια ή φύτρες στο τέλος…
Cake με καραμελωμένα νεκταρίνια και παγωτό
ΥΛΙΚΑ: 4 νεκταρίνια, κομμένα σε λεπτές φέτες 150 γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου 150 γρ ζάχαρη καρύδας 225 γρ αλεύρι, κοσκινισμένο 1½ κτγ. Baking powder 1 κτγ. σόδα 2 αυγά…
Σάντουιτς φρικασέ, με pull pork (χοιρινό)
ΥΛΙΚΑ: Για το pull pork (χοιρινό) φρικασέ 1 κιλό χοιρινό μπούτι 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο 2 τεμάχια μαρούλια χοντροκομμένα 2 κ.σ. κάρι 1 ποτήρι ελαιόλαδο 3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες 2…
Σαρδέλες, Μαραθόριζα & Ντομάτα
ΥΛΙΚΑ: 300γρ Σαρδελες 1 Ντομάτα 2 σκελίδες σκορδο Αλάτι / Πιπέρι Μισό Ματσακι μαϊντανό 1 Λεμόνι Ελαιόλαδο ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ ΜΑΡΑΘΟΥ 2 βολβοί μάραθου κομμένο σε λεπτές φέτες 20…
Γλυκό με κάστανο «Mont Blanc»
ΥΛΙΚΑ: 200 γρ. Κρέμα κάστανο 800 γρ. Κρέμα γάλακτος 35% και πάνω 125 γρ. Άχνη ζάχαρη 1 βανίλια Κανέλα Κάστανα γλασέ (στη συνταγή κόψαμε σε κυβάκια 3) Αποξηραμένο rasberry ή…
Κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες και αρωματικά βότανα
ΥΛΙΚΑ: 1 1/2 κατσικάκι, πόδι ή σπάλα 2 κιλά πατάτες καθαρισμένες και χοντροκομμένες 1 λεμόνι 1 κρεμμύδι 4 σκελίδες σκόρδο 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα 2 κλαδάκια δενδρολίβανο 2 κλαδάκια…
Κολοκυθόσουπα
ΥΛΙΚΑ: 1 κιλό κολοκύθα 1 κρεμμύδι ξεφλουδισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες 50 γρ βουτύρου 100 ml κρέμα γάλακτος 1 μοσχοκάρυδο 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 30 ml ελαιόλαδο 2…
“Το παράδοξο του Παμφάγου”
Η συζήτηση σχετικά με το εάν ο άνθρωπος είναι παμφάγος, φυτοφάγος ή σαρκοφάγος είναι τεράστια. Ας δεχτούμε όμως, για χάρη της συζήτησης, ότι ο άνθρωπος είναι παμφάγος. Παμφάγος είναι ο…
Μαγειρικές Σχέσεις
Προφανώς δεν είμαι ο κατάλληλος για να μιλήσω για τη τέλεια σχέση δύο ανθρώπων. Ο τομέας ανήκει σε άλλους επαγγελματίες που έχουν αναλύσει πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις σχέσεων. Θα μπορούσα…
Food Waste
Τώρα το καλοκαίρι θα παρατηρήσετε ότι πολλά αφρόψαρα είναι χαβιαρομένα (αυγά ψαριού). Θα σας δείξω πως μπορείτε να δημιουργήσετε ένα εκλεκτό μεζέ με ένταση και άρωμα ιωδίου. Συνήθως όταν αγοράζουμε…
Pavlova
ΜΑΡΕΓΓΑ: 6 μεγάλα ασπράδια αυγών350 γρ ζάχαρη άχνη1 στικ βανίλια ΚΡΕΜΑ: 450 ml κρέμα γάλακτος4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη1 κουταλιά της σούπας κονιάκ, κονιάκ ή λικέρ της επιλογής σας500…
Φιλέτο ψάρι ραγού με λαχανικά
ΥΛΙΚΑ: 300γρ Φιλέτο ψάρι20ml Ελαιόλαδο1 τεμ. Καρότο1 τεμ. Κολοκυθάκι1 κρεμμυδάκι φρ. (Το άσπρο μέρος)50 γρ. Μανιτάρια κομμένα σε φέτες20ml λευκό κρασίΧυμό από μισό λεμόνιΑλάτιΠιπέρι50ml νερό ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε ένα τηγάνι βάζουμε…
SuperFood Salad
100 γρ κινόα Λευκή100 γρ κινοα κόκκινη100 γρ φαγόπυρο50 γρ φακη μαύρη Beluga100 γρ αβοκάντο50 γρ μάνγκο30 γρ κόλιανδρο ψιλοκομμένοΤο άσπρο μέρος από 1 κρεμμυδάκι ΦρέσκοΧυμό από μισό λεμόνιΑλάτιΠιπέρι λευκόΒινεγκρέτ…
Χειροποίητα ραβιόλι με σπανάκι και κατσικίσιο τυρί, σάλτσα βουτύρου με άνηθο και φρέσκο κρεμμυδάκι
Για 6 άτομα ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ ΡΑΒΙΟΛΙ 300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις2 μέτρια αυγά ολόκληρα2 μέτρια αυγά μόνο τους κρόκους1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι1 κουταλιά της σούπας…
Όταν ο καπνός αγκαλιάζει τα τρόφιμα
Όταν αγκαλιάζουμε το μήνυμα που δίνουμε είναι πολύ δυνατό, γιατί είναι μια πράξη που γίνεται με το σώμα, όχι με τα λόγια. Έτσι ακριβώς όπως κάνει ο καπνός στα τρόφιμα,…
Παγωμένη Κρέμα Σαμπαγιόν με Φράουλες
Για τις Μαριναρισμένες Φράουλες ΥΛΙΚΑ 400 γρ. φράουλες, κομμένες στη μέση70 γρ. ζάχαρη3 γρ. δυόσμος, ψιλοκομμένος10 γρ. λευκό βαλσάμικο ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σ’ ένα σκεύος ανακατεύουμε όλα τα υλικά, εκτός από τον…
Πρασοσέλινο
Mε τρυφερό χοιρινό λαιμό αργοψημένο για 12 ώρες, σερβίρεται με πουρέ σελινόριζας, τηγανιτά πράσα και σάλτσα λεμονιού Πουρέ Καραμελ. Σελινόριζας ΥΛΙΚΑ 750γρ. σελινόριζα σε κύβους, (μέσα σε λίγο χυμό λεμόνι…
Λιγκουίνι Με Κοτόπουλο, λιαστή ντομάτα και Martini
ΥΛΙΚΑ 500 γρ. λιγκουίνι500 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου400 γρ. τριμμένη τομάτα80γρ. κρέμα γάλακτος1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο40ml. Martini1/2 κουτ. γλυκού ξερό βασιλικό100 γρ. παρμεζάναΕλαιόλαδοΑλάτι & πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ…
Academy of Gastronomy
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που βασίζεται στον τουρισμό και στην γαστρονομία της, που είναι ίσως ο καλύτερος πρεσβευτής της στο εξωτερικό, γιατί πολλοί πολίτες του εξωτερικού μπορεί να μην…
Γλυκόξινο χοιρινό με μήλα στην κατσαρόλα
ΥΛΙΚΑ 2 κιλά χοιρινό κρέας, από μπούτι, κομμένο σε κομμάτιααλάτι, κατά βούλησηπιπέρι, κατά βούληση1 κ.σ. μουστάρδα¾ φλ. ελαιόλαδο1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο1 σκόρδο, πολτοποιημένο4-5 μέτρια μήλα, κομμένα κυδωνάτα6 κ.σ. κρέμα μηλόξιδου…
Σαλάτα με αρωματικές γαρίδες, sauce από αβοκάντο, δυόσμο, μοσχολέμονο, φρούτα και κινόα
ΥΛΙΚΑ διάφορες σαλάτες του κήπου (μαρούλια, λόλα, σπανάκι, ρόκα)6 γαρίδες καθαρισμένες (μόνο το σώμα)15 γρ. τρίχρωμη κινόα20 φύλλα από φρέσκο δυόσμο1 αβοκάντο ώριμο10 ρόγες από σταφύλι στη μέση κομμένες (προσοχή…
Αναφορικά για το κρασί
Με πολύ απλά λόγια, το κρασί είναι ένα προϊόν που φτιάχνεται από το χυμό των σταφυλιών, ο οποίος έχει υποστεί ζύμωση, μια φυσική διεργασία η οποία προκαλείται από τις ζύμες….
Υγρά μπισκότα σοκολάτας
ΥΛΙΚΑ 200 γρ. κουβερτούρα με περίπου 70% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια100 γρ. βούτυρο αγελάδος, κομμένο σε κυβάκια165 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική3 αυγά220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις2 κ.σ….
Αρνάκι μαγειρευτό με παντζάρια, πετιμέζι και καρύδια
ΥΛΙΚΑ 6 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο1 κιλό αρνίσιο μπούτι, σε μπουκιές2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα150γρ. καρύδια χοντροκομμένα1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις1 φλιτζάνι κρασί λευκό100γρ. πετιμέζι500ml ζωμό6 παντζάρια καθαρισμένα,…
Γεμιστές Μελιτζάνες με πανσέτα και γραβιέρα
ΥΛΙΚΑ 2 μεγάλες μελιτζάνες κομμένες στη μέση 6 τοματίνια κομμένα στα τέσσερα 100 γρ. καπνιστή πανσέτα κομμένη σε κυβάκια 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη Αλάτι Πιπέρι 2-3 φύλλα βασιλικό λεπτοκομμένα Φρυγανιά…
Cheesecake Με Σάλτσα Βύσσινο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ • 85 γρ. μπισκότα digestive• 30 γρ. βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ • 80 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά• 30 γρ. ζάχαρη…
Μπαλοτίνα Κοτόπουλο με μπέικον
ΥΛΙΚΑ • 2 κοτόπουλο στήθη μικρά• 4 φέτες μπέικον καπνιστό• 1 κ.σ. ελαιόλαδο• αλάτι, πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Απλώνουμε μία μεμβράνη πάνω σε ένα ξύλο κοπής, βάζουμε τις φέτες του μπέικον στο…
Καρμπονάρα… αλλιώς
ΥΛΙΚΑ • 350 γρ. λιγκουίνι• 200 γρ. καπνιστή πανσέτα• 2 σκελίδες σκόρδο• 160 γρ. κρέμα γάλακτος• Μαϊντανό• 2 αυγά• 80 γρ. παρμεζάνα ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βράζουμε τα μακαρόνια al dente. Κόβουμε την…
Σαλάτα από παντζάρια με φουντούκια και κατσικίσιο τυρί σε κρέμα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΑΤΑ • 30 γρ. φουντούκι σπασμένο • 60 γρ. κατσικίσιο τυρί κρέμα Cabridoux• 300 γρ. παντζάρι καθαρισμένο• 20 ml μηλόξιδο • 40 ml ελαιόλαδο • αλάτι, πιπέρι…
Γαλλική Τάρτα Φλαν (Flan Parisien)
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ ΤΑΡΤΑΣ • 200 γρ. αλεύρι• 100 γρ. βούτυρο• 20 γρ. νερό• 20 γρ. ζάχαρη• 2 γρ. αλάτι• 1 αυγό ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΛΑΝ • 500 γρ….
Σαλάτα Με Φρέσκο Τόνο, Φύλλα Σπανάκι, Αϊσμπερκ, Ραντίτσιο Φιλέτα Πορτοκαλιού Lime Vinaigrette Και Σουσάμι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΑΤΑ • Τόνος 150 γρ• Φύλλα από διάφορα λαχανικά(Baby Σπανάκι, άϊσμπερκ, ραντίτσιο, φύλλα Μουστάρδας) • Φιλέτα από Πορτοκάλι 2-3• Σουσάμι 5 γρ. ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΑΤΑ •…
Ταλιάτα Από Μοσχαρίσια Picanha Με Πουρέ Γλυκοπατάτας
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 2 ΑΤΟΜΑ • Mοσχαρίσια Picanha 400-450 γρ (Ζητήστε την συγκεκριμένη κοπή από τον χασάπη σας)• 2 γλυκοπατάτες πολύ καλά πλυμένες (Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περουβιανές πατάτες) • 60…
Για τους λάτρεις του καφέ
Αναμφισβήτητα η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη που σου δίνει τη δυνατότητα να απολαύσεις τον καφέ σου σε υπέροχα μέρη. Παραλία, Πλατεία Αριστοτέλους, Κάστρα, Κρήνη, αλλά και πολλές στοές και στενάκια,…