Περάστε χρόνο με τα παιδιά σας

You are currently viewing Περάστε χρόνο με τα παιδιά σας

Μαγείρεμα, σίδερο, καθαριότητα, άπλωμα ρούχων, αθλητικός αγώνας, κούραση, προβλήματα και πολλές ακόμη ανάγκες των γονιών, που το παιδί δεν μπορεί να καταλάβει εκείνη τη στιγμή, τη στιγμή που θέλει να παίξετε μαζί. Του αρνείστε, αλλά τις περισσότερες φορές όταν έρθει η ώρα του βραδινού ύπνου το μετανιώνετε. Μετανιώνετε που του φωνάξατε, που του αρνηθήκατε.

Πόσες φορές σας ζήτησε το παιδί σας να παίξετε μαζί του και σας είναι αδύνατον;

Ο χρόνος που περνάτε με το παιδί σας μπορεί να είναι τόσο δημιουργικός, ώστε το παιδί να είναι ευχαριστημένο, αλλά και να μπορεί να καταλάβει τους λόγους της άρνησής σας, όταν έχετε ανάγκη να κάνετε κάτι άλλο. Ξέρετε γιατί; Γιατί θα σας εμπιστεύεται. Θα είναι σίγουρο πως αργότερα, θα περάσετε χρόνο μαζί και μάλιστα θα είναι δημιουργικός και ευχάριστος. Έρευνες έχουν δείξει πως ο χρόνος που περνάει το παιδί με τους γονείς του συμβάλλει στην υγιή του ανάπτυξη.


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ:

Παιχνίδια ρόλων.

Μπορείτε να γίνετε μαθητές και το παιδί σας δάσκαλος ή να βάλετε παιδικά τραγουδάκια και ανάλογα με τους στίχους να γίνεστε προβατάκι, λύκος, λουλούδι κ.ο.κ.

Θεατρικό παιχνίδι.

Μια ιδέα είναι να παίξετε σε θεατράκι κάποιο αγαπημένο του βιβλίο.
Πισίνα. Μπορείτε να πηγαίνετε στην πισινά με το παιδί σας από τους πρώτους μήνες της ζωής του.

Γήπεδο.

Ναι! Πηγαίνετε με το παιδί σας στο γήπεδο. Θα κάνετε κάτι που θα αρέσει σε εσάς και στο παιδί, αλλά θα του γνωρίσετε και τον κόσμο του αθλητισμού. Φυσικά μεγάλο ρόλο παίζει η επιλογή του κατάλληλου, για τα παιδιά, αγώνα.

Βάλτε χρώμα στη ζωή σας.

Τα παιδιά αγαπούν τα χρώματα. Ετοιμάστε μαζί το φαγητό του, χρησιμοποιώντας στο πιάτο του υλικά που θα το κάνουν γεμάτο χρώματα και σχέδια. Ακόμη, μπορείτε να πάρετε κατάλληλα χρώματα, χαρτόνι και να ζωγραφίσετε με τα χέρια.

Διάβασμα.

Διαβάστε στο παιδί σας. Υπάρχουν τόσα παιδικά βιβλία, με βαθιά νοήματα και μηνύματα, που θα εντυπωσιάσουν μέχρι και εσάς.

Στο αυτοκίνητο.

Πολλά είναι τα παιδιά που δυσανασχετούν στο αυτοκίνητο. Εφοδιαστείτε με παιδικά τραγούδια και ιστορίες των παιδικών σας χρόνων και θα δείτε πως ο χρόνος μέσα στο αυτοκίνητο θα γίνει ευχάριστος για το παιδί. Extra tip: Έχετε πάντα στο αυτοκίνητο μία σακούλα με μικρά παιχνίδια, όπως πλαστικά και λούτρινα ζωάκια, αυτοκόλλητα και ό,τι άλλο μπορεί να αρέσει στο παιδί σας. Παιχνίδια που δεν έχει δει ξανά. Στις δύσκολες στιγμές, δώστε του κάποιο από αυτά να απασχοληθεί.

Στο σούπερ μάρκετ. Παίξτε ένα παιχνίδι, όπως «Βρες το υλικό» και ζητήστε του να σας βρίσκει κάποια από τα ψώνια της λίστας σας.

Φτιάξτε το μαζί.

Πλύσιμο του αυτοκινήτου, αλλαγή λάμπας ή ακόμη και μικρές επιδιορθώσεις στο σπίτι μπορούν να γίνουν με τον καλύτερο και μικρότερο βοηθό του κόσμου, το παιδί σας.
Ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ναι! Ακόμη και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι ένας τρόπος να περάσετε χρόνο με το παιδί σας. Σημαντικό είναι ο χρόνος του ηλεκτρονικού παιχνιδιού να είναι μικρός, Έχετε τη δυνατότητα, αν δεν εγκρίνετε το συγκεκριμένο παιχνίδι π.χ. λόγω βίας, να του προτείνετε άλλα παιχνίδια.

Πάρτι για 3 ή πάρτι για 2…

Βάλτε τραγούδια, παιδικά ή μη, και χορέψτε με το παιδί σας. Πιστέψτε με, θα το απολαύσετε!

Βραδιά με απαγορευμένες λιχουδιές.

Οργανώστε οικογενειακές βραδιές με απαγορευμένες λιχουδιές, τις οποίες θα ετοιμάσετε όλοι μαζί ή θα παραγγείλετε. Και αν θέλετε αυτές οι απαγορευμένες τροφές να είναι υγιεινές, μπορείτε να τις ετοιμάσετε με τα κατάλληλα υλικά, αγνά και μη λιπαρά.
Μπάλα, κυνηγητό, μπάσκετ… Βγείτε έξω και παίξτε με το παιδί σας. Θα χαρεί να σας δει να παίζετε σαν παιδί.

Συνοδέψτε το παιδί σας στις δραστηριότητές του.

Το παιδί έχει ανάγκη να το συνοδέψετε στη δραστηριότητά του. Ζωγραφική, μουσική, μπάσκετ, ποδόσφαιρο…θα είναι χαρούμενο να σας βλέπει κάπου εκεί γύρω…


της Φανής Συντάκη