Παναγιώτης Μήλας

You are currently viewing Παναγιώτης Μήλας

Ο Παναγιώτης Μήλας είναι ακτιβιστής, γνωστός για τη δράση του ενάντια στην κακοποίηση των σκύλων. Η διαφορετική του εμφάνιση μπορεί να ξενίζει σε κάποιους. Μιλώντας μαζί του αντιλήφθηκα πως έπαψα να βλέπω τα τατουάζ, γιατί είχα μπροστά μου έναν διαφορετικό άνθρωπο που αντιστέκεται με πράξεις σε οποιαδήποτε αδικία βλέπει γύρω του. Για να αλλάξει μία κοινωνία θέλει πράξεις και ανθρώπους σαν τον Παναγιώτη Μήλα, τον άγγελο των σκύλων και έναν σούπερ ήρωα όλων των αδικιών.


Παναγιώτη πώς προέκυψε η αγάπη σου για τα σκυλιά;

Αγάπη για τα ζώα είχα πάντα, αλλά πιο πολύ τα αγαπούσα σαν κάτι απόμακρο. Από την ημέρα που ξεκίνησε η ζωή μου με τον Diesel όμως άλλαξαν όλα. Γνώρισα τον σκύλο, τόσο απλά! Έχω πει κι άλλες φορές, ότι δεν ξέρεις ποιος πραγματικά είσαι αν δε ζήσεις με σκύλο. Εγώ δεν ήξερα, ο σκύλος μου έμαθε. Δεν ήξερα ότι το είχα μέσα μου όλο αυτό.

Είσαι η απόδειξη πως στην Ελλάδα έχουμε στερεότυπα και προκαταλήψεις λόγω της εξωτερικής σου εμφάνισης. Πώς σε αντιμετωπίζει ο κόσμος όταν σε βλέπει έξω με σκύλους και πώς χωρίς σκύλους;

Έχει πολλή πλάκα. Η αντιμετώπιση που έχω χωρίς σκύλο με την αντιμετώπιση που έχω με σκύλο είναι διαφορετική. Οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, στην πλειοψηφία τους, βλέπουν τα τατουάζ μου λίγο… εξωγήινα και είναι συχνό να τους βλέπω να σταυροκοπιούνται και να επικαλούνται Χριστό ή Θεό. Κι εσύ όμως, αν περπατάς μόνη σου το βράδυ και γυρνώντας πίσω σου δεις εμένα, χωρίς τα σκυλιά, θα σιαχτείς λιγάκι. Ακόμα κι εσύ που είσαι εξοικειωμένη και σύγχρονος άνθρωπος, θα χρειαστείς λίγα δευτερόλεπτα. Θα πεις τι έγινε τώρα; Θα μας τηγανίσει; Θα μας φάει τα όργανα; Τι θα κάνει τώρα αυτός; Αν όμως περπατάς το βράδυ και με δεις πίσω σου με τα σκυλιά μου, θα είναι τελείως διαφορετική η εικόνα μου.

Αλήθεια, πόσα τατουάζ έχεις;

3,5 τατουαζάκια έχω. Δεξί χέρι, αριστερό χέρι, ένα που πιάνει κεφάλι, λαιμό, μούρη κι ένα μεγάλο που έχω ξεκινήσει μπροστά, αλλά δεν έχει τελειώσει ακόμα. 3,5 τατουαζάκια έχω πάνω μου, δεν έχω και τίποτα!

Κάποιοι κακόβουλοι πιστεύουν πως με τη δράση σου έχεις οικονομικές απολαβές. Με τι ασχολείσαι επαγγελματικά και από πού αντλείς οικονομικούς πόρους για να πετύχεις το έργο σου;

Τους προσκαλώ όλους να έρθουν στο σπίτι μου, αν και μπορούν να το δουν από τα βίντεο μου. Δεν ντρέπομαι να σου πω, ότι οι περισσότερες πολυθρόνες που έχω στο σαλόνι μου, για τα σκυλιά (δε θα έμπαινα καν στη διαδικασία να έπαιρνα πολυθρόνα για εμένα), τις έχω πάρει από τα σκουπίδια. Τις βρήκα σε καλή κατάσταση και τις πήρα, όπως κι ένα καναπεδάκι. Είμαι πάρα πολύ περήφανος για αυτό. Ζω φτωχικά, αλλά είμαι πλούσιος σε συναισθήματα. Γουστάρω αυτόν τον τρόπο ζωής, γιατί διαθέτω τα λεφτά μου εκεί που αγαπάω, εκεί που μου λέει η καρδούλα μου και η ψυχούλα μου.
Τώρα από πού έχω απολαβές; Πρώτον, δε σας πέφτει λόγος ρε κουτσομπόλες (άντρες, γυναίκες). Δεύτερον είμαι στη μηχανογράφηση μίας εταιρείας, που σημαίνει υπολογιστές, δίκτυο, server, βάση δεδομένων, εφαρμογές κτλ. Είμαι πάρα πολλά χρόνια σε αυτή την εταιρεία κι επίσης ο διευθυντής μου κάθε καινούριο τατουάζ που κάνω το γουστάρει τρελά. Οπότε ναι, έχω δουλίτσα, βγάζω το ψωμάκι, για εμένα και για τα μουσουδάκια μου.

Ποια είναι η δράση της ομάδας «Angels»;

Λαμβάνουμε καταγγελίες για ανθρώπους οι οποίοι, δε φέρονται καλά στα σκυλάκια τους και ο τρόπος που πλησιάζουμε είναι ο εξής: Μαζεύουμε φωτογραφικό υλικό, ώστε η ομάδα μας να έχει γνώση και να ξέρουμε ότι η καταγγελία υφίσταται.. Έχοντας αυτό το υλικό και τη μαρτυρία του γείτονα, την οποία την κρατάμε κρυφή, πάμε και κάνουμε επικοινωνία με τον άνθρωπο που έχει το ζώο. Τον ενημερώνουμε για τον νόμο, για τα δικαιώματα του σκύλου και τον ρωτάμε τι συμβαίνει και υπάρχει αυτή η κατάσταση. Η πιο ανθρώπινη ερώτηση που μπορείς να κάνεις και που δυστυχώς δεν την κάνουν στη φιλοζωία. Μπορεί να υπάρχει ένας πολύ σοβαρός λόγος, μπορεί να αγαπάει το σκυλί, αλλά να έχει φτάσει σε ένα αδιέξοδο. Αν ακούσουμε κάποιο σοβαρό πρόβλημα, θα ψάξουμε να βρούμε τη λύση. Όχι να τιμωρήσουμε, όχι να φοβερίσουμε… Οπότε το έργο της ομάδας είναι να φτιάξει τη συμβίωση μεταξύ ανθρώπου και ζώου. Εάν όμως αυτός ο άνθρωπος δεν έχει κάποια καλή δικαιολογία του λέμε πως αν δεν αλλάξει η κατάσταση θα καταφύγουμε στον νόμο. Ενημερώνεται ο άνθρωπος ακριβώς για τα πρόστιμα και κάνει την επιλογή του, εάν θέλει να διορθώσει την κατάσταση με συνεργασία και καλή διάθεση ή αν θέλει με τιμωρία και πρόστιμο. Η ζωή του σκύλου θα αλλάξει είτε έτσι είτε αλλιώς.

Αλήθεια Παναγιώτη, τι είναι η κακοποίηση σκύλου;

Εμείς σαν ομάδα λειτουργούμε καθαρά βάση νόμου. Συγκεκριμένα, ο νόμος για κακοποίηση έχει δύο μορφές. Είναι η παθητική και η ενεργητική κακοποίηση. Η παθητική είναι η μόνιμη αλυσόδεση ή μόνιμος εγκλεισμός σε κλουβί. Η ενεργητική κακοποίηση είναι να χτυπήσεις, να βασανίσεις ή να θανατώσεις ζώο. Όλα τα υπόλοιπα δεν είναι κακοποίηση. Υπάρχει διαφορετική νομοθεσία για όλες τις συνθήκες ευζωίας. Η κακοποίηση έχει πολύ σοβαρό και σωστό πρόστιμο, είναι 35 χιλιάδες ευρώ, 5.000ευρώ από το δικαστήριο, 30.000 ευρώ από την αστυνομία και 1,5 έτος φυλάκισης (δυστυχώς αυτή η ποινή είναι εξαγοράσιμη). Για τα υπόλοιπα, δυστυχώς, τα πρόστιμα είναι αστεία.

Ποιο είναι το πιο ακραίο που έχεις κάνει για να σώσεις κάποιο ζώο;

Είχα μπει σε ένα φρεάτιο για μία ώρα, για να βγάλω ένα γατάκι. Επειδή είμαι και λίγο γορίλας, ίσα που χωρούσα…. Επίσης, είχα σηκώσει κι ένα αμάξι και το κρατούσα μέχρι να μπορέσουμε να βγάλουμε ένα γατάκι από κάτω.

Υιοθεσία ή αγορά ζώου;

Σαφώς υιοθεσία, γιατί υπάρχουν πάρα πολλά σκυλάκια που έχουν ανάγκη. Παρόλα αυτά η αγορά δεν είναι λάθος αρκεί να γίνεται από συνειδητοποιημένους ανθρώπους, οι οποίοι είναι λάτρεις συγκεκριμένης ράτσας για τους σωστούς λόγους. Άνθρωποι που έχουν ζήσει με συγκεκριμένα σκυλιά και τα έχουν λατρέψει για τα χαρακτηριστικά της ράτσας τους ή θέλουν σκυλιά εργασίας (όπως η αστυνομία). Αυτά θα πρέπει να είναι από εκτροφέα, να είναι από συγκεκριμένες γραμμές αίματος, να έχουν προβλέψιμη συμπεριφορά και όσο γίνεται πιο κοντά χαρακτηριστικά στη ράτσα. Τότε και μόνο τότε ναι, να αγοράσει.

Κατά καιρούς παρακολουθούμε παιδιά να ανεβάζουν βίντεο κακοποίησης κάποιου ζώου από τους ίδιους στα social media. Τι θα ήθελες να πεις σε κάθε ένα από αυτά τα παιδιά που βρήκε αστεία αυτή την πράξη;

Σε αυτά τα παιδάκια, δυστυχώς, δεν μπορώ να πω κάτι για να αλλάξουν. Θα πρέπει να τα αναλάβει το σύστημα, όχι όμως να τα τιμωρήσει. Πιστεύω πως η «τιμωρία» αυτών των ανθρώπων είναι το σύστημα να τους αναγκάσει, μέσα από κάποιο πρόγραμμα, να μείνουνε μαζί με σκύλο για κάποιο μεγάλο διάστημα, με παρακολούθηση βέβαια. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αλλάξουν, δε σου λέω ότι θα συμβεί σίγουρα, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα. Αν και αυτό αποτύχει, η γνώμη μου είναι πως η λύση είναι η φυλάκιση. Αν αυτόν τον άνθρωπο δεν τον σταματάει η ψυχή του να κάνει κακό σε ένα ζωντανό, ο μόνος λόγος που δεν το έχει κάνει κατά ανθρώπου είναι ο φόβος για τον νόμο.

Οι φιλοζωικές υπερασπίζονται τη στείρωση των ζώων μέχρι να μην υπάρχει αδέσποτο. Ποια η άποψη σου για τη στείρωση των σκύλων;

Συμφωνώ απόλυτα για πολλούς λόγους. Δεν είναι θέμα προς συζήτηση αυτό για μένα. Η στείρωση θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική από το κράτος. Οι μόνοι που δε θα έπρεπε να στειρώνουν τα ζωντανά τους είναι οι εκτροφείς. Αρχικά, η στείρωση προσφέρει υγεία στον σκύλο. Ένα ζώο ταλαιπωρείται μια ζωή για να κάνει κουτάβια κι εμείς, φυσικά, δεν το αφήνουμε, γιατί έχουμε ήδη χιλιάδες και δεν πρέπει να βγάζουμε άλλα. Άρα το σκυλί παιδεύεται μια ζωή και εκτός αυτού θα του δημιουργήσουμε και συμπεριφορές. Πόσες φορές να το σταματήσουμε, πριν ακόμα το γυρίσει σε επιθετικότητα; Δε θα νικήσουμε ποτέ τη μάχη με τις ορμόνες. Άρα η στείρωση είναι κάτι το οποίο βοηθάει στην υγεία του σκύλου, στην ψυχολογία και στην ποιότητα ζωής του. Τέλος, η άποψη να ζευγαρώσει μία φορά και μετά στείρωση είναι η πιο μεγάλη μπούρδα του αιώνα. Στους κτηνιάτρους που το υποστηρίζουν θα πρέπει να τους αφαιρεθεί η άδεια.

Παναγιώτη πώς μπορούμε να ενημερωνόμαστε για το έργο σου και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;

Μπορείτε να μπαίνετε στο YouTube κανάλι μου «Panagiotis Milas». Εκεί ανεβάζω τα πάντα, ό,τι αφορά τη δράση μου, αλλά και τη δράση της ομάδας μου «Angels». Άν χρειαστώ εθελοντές για την ομάδα, θα βγάλω ανακοίνωση με βίντεο. Οπότε, έχετε τον νου σας, αν δείτε ανακοίνωση για εθελοντές, να έρθετε να συμμετέχετε.

Μότο ζωής: Καλύτερο μέλλον
Αδιαπραγμάτευτες αξίες: Τα πιστεύω μου
Αγαπημένος τραγουδιστής: Ο Diesel
Αγαπημένος ηθοποιός:
Ο Φρεντάρας (όταν κάνει αταξία παίρνει
το πιο αθώο βλέμμα του κόσμου)

Αγαπημένη ταινία: Τρελαίνομαι για ταινίες με Σούπερ Ήρωες
Αγάπη: Yes please
Ζωή: Στα άκρα
Χρήματα: Με αποφεύγουν
Παιδιά: Με ουρά και σάλια

στη Φανή Συντάκη