Παιδικό Δωμάτιο κατά την περίοδο της καραντίνας

You are currently viewing Παιδικό Δωμάτιο κατά την περίοδο της καραντίνας

5 + 1 tips ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ

Την περίοδο που διανύουμε, κατά την οποία η παραμονή μας στο σπίτι είναι επιτακτική στο μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας, γίνεται προφανής η ανάγκη βελτίωσης στοιχείων της λειτουργικότητας και της αισθητικής του, ώστε η παραμονή να είναι ευχάριστη και όλα τα μέλη της οικογένειας να απολαμβάνουν το χώρο τους. Αναφερόμενες σε οικογένειες με μικρά παιδιά θα θέλαμε να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο χώρο όπου τα υπέροχα αυτά πλάσματα μεγαλώνουν, βιώνουν τα πρώτα τους ερεθίσματα και περνούν τον χρόνο τους παίζοντας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της καραντίνας. Αυτός ο χώρος δεν είναι άλλος από το παιδικό δωμάτιο, ο μικρός παράδεισος κάθε παιδιού.
Η μεγάλη αλλαγή που έχει επέλθει το τελευταίο διάστημα στην καθημερινότητα τόσο των ίδιων των γονιών, όσο και των παιδιών, προϋποθέτει ενδεχομένως μια αναπροσαρμογή του παιδικού δωματίου με τρόπο που θα καλύπτει στο μέγιστο βαθμό τις πρακτικές ανάγκες τους και ταυτόχρονα θα παρέχει δημιουργικά ερεθίσματα στους μικρούς κατοίκους.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω σας παραθέτουμε συμβουλές και μικρά βοηθητικά tips προς αυτήν την κατεύθυνση, με σκοπό την αναδιάταξη και την αναδιαμόρφωση ενός παιδικού δωματίου υπό τις παρούσες συνθήκες:

  1. Ξεκαθάρισμα

Καθότι οι συγκυρίες ευνοούν στο να περάσετε αρκετό χρόνο με τους μικρούς σας ήρωες στο δωμάτιό τους είναι μια καλή στιγμή να κάνετε, ακόμα και παρέα, αυτό το δύσκολο ξεσκαρτάρισμα που αποφεύγατε καιρό, ώστε να αποσυμφορηθεί ο χώρος από περιττά αντικείμενα ή και έπιπλα και να δοθεί περισσότερος ελεύθερος χώρος για δραστηριότητες (ζωγραφική, χειροτεχνίες, επιτραπέζια κλπ). Η αλλαγή ενδιαφερόντων είναι συνεχής κατά την παιδική ηλικία, οπότε είναι θεμιτό σε κάθε τέτοια φάση να παρακολουθείτε τις ανάγκες του παιδιού και να αναπροσαρμόζετε τον χώρο σύμφωνα με αυτές. Στην παρούσα χρονική στιγμή θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει ωφέλιμος και καλά τακτοποιημένος χώρος, ώστε το παιδί αλλά και ο γονιός που περνά χρόνο σε αυτό να νιώθουν άνεση κινήσεων που θα οδηγήσει και σε μεγαλύτερη έμπνευση ως προς τις δραστηριότητές τους μέσα σε αυτό.

2. Ανανέωση υφασμάτων & Διακοσμητικών

Είναι επίσης μία καλή περίοδος για μικρές και όχι ιδιαίτερα δαπανηρές αλλαγές σε επιμέρους στοιχεία του χώρου που θα μετατρέψουν γρήγορα το δωμάτιο σε ένα πιο ζεστό περιβάλλον. Μια αλλαγή σε υφάσματα, κουρτίνες, μαξιλάρια και κάποια διακοσμητικά μπορούν να ανανεώσουν τον χώρο και να ανεβάσουν την διάθεση των παιδιών. Άλλωστε οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά! Επιλέξτε ενδιαφέροντα pattern και χρώματα αλλά και διακοσμητικά στοιχεία που αντιπροσωπεύουν τα ενδιαφέροντα και την προσωπικότητα του παιδιού σας και μη φοβηθείτε την αλλαγή σε αυτό το κομμάτι.

3. Ανανέωση χρωματισμών δωματίου

Είναι γεγονός ότι στις σύγχρονες τάσεις τα χρώματα που προτείνονται είναι οι παστέλ αποχρώσεις και ,ιδιαίτερα τώρα που τα παιδία περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι και στον προσωπικό χώρο τους, τα γήινα και παστέλ χρώματα θα συμβάλουν στην επίτευξη ενός πιο τακτοποιημένου και ήρεμου αποτέλεσματος. Από κει και έπειτα θα ήταν θεμιτό η επιλογή χρωματισμών του δωματίου να γίνεται σε συνεννόηση και με τα ίδια τα παιδιά, αν είναι σε ανάλογη ηλικία, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα νιώσουν και αυτά συμμέτοχοι στην αλλαγή και θα την αγκαλιάσουν, καλλιεργώντας παράλληλα και κάποια αισθητικά κριτήρια όσον αφορά στην ιδανική μορφή του προσωπικού τους χώρου.

4. DIY

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία στην σχέση γονιού-παιδιού είναι να νιώθει το παιδί πως υπάρχει αποδοχή της προσωπικότητας του. Για τον λόγο αυτό, είναι πολύ ευχάριστο να υπάρχουν κοινές δραστηριότητες που αφορούν σε κατασκευές και χειροτεχνίες, μέσω των οποίων τα παιδιά εκφράζουν το γούστο και την προσωπική τους άποψη. Με αυτόν τον τρόπο θα ενταθεί η κρίση και η αισθητική τους και παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν δημιουργικά και με το βέλτιστο τρόπο, χρόνο μαζί με τους γονείς τους. Ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος, θα ήταν όμορφο στο παιδικό δωμάτιο σε σημεία να υπάρχουν μερικά ανάλογα «έργα τέχνης» ,πόσο μάλλον τώρα που υπάρχει και αρκετός χρόνος κοινών δραστηριοτήτων.

5. Μετακίνηση επίπλων

Ακόμα και η μικρότερη αλλαγή και αναδιάταξη στον χώρο αποτελούν εφαλτήριο για ανανέωση. Προσπαθήστε να μετακινήσετε κάποια έπιπλα, να αλλάξετε θέση σε πράγματα που έχουν συνηθίσει τα παιδιά έτσι ώστε συμμετέχοντας και πάλι τα ίδια σε αυτή τη διαδικασία να νιώσουν μια αλλαγή στο περιβάλλον τους. Μέσω της αναδιάταξης σε συνδυασμό με μικρές αλλαγές που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι εφικτό να επιτευχθεί μια μεγάλη αισθητική και λειτουργική αλλαγή στο δωμάτιο και να προκύψει αυτό το αίσθημα ανανέωσης που τόσο όλοι έχουν ανάγκη την προκειμένη χρονική περίοδο.

6. Χρήση Βαφών Κιμωλίας

Ένας εύκολος τρόπος για να ανανεώσετε τα παλιά έπιπλα και αντικείμενα του παιδικού δωματίου, ακόμα και τους τοίχους, είναι η χρήση βαφών κιμωλίας. Αποτελούν άκρως οικολογικά χρώματα, άοσμα και είναι ό,τι πρέπει για να γίνεται εσείς και τα παιδιά σας οι δημιουργοί του ανανεωμένου παιδικού τους δωματίου.

Συμπερασματικά, θα θέλαμε να τονίσουμε το ότι ο χώρος του παιδικού δωματίου είναι πάνω από όλα χώρος χαράς, αγάπης και δημιουργίας και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται έτσι ανεξαρτήτως εξωτερικών συνθηκών. Σε όλες τις παραπάνω συμβουλές το επικρατέστερο στοιχείο είναι να μη φοβηθείτε την αλλαγή, να τη δοκιμάσετε πάντα συμπεριλαμβάνοντας και τη γνώμη των μικρών κατοίκων του χώρου και να δώσετε την ευκαιρία στον εαυτό σας να απασχοληθεί δημιουργικά αυτήν την περίοδο, επιτυγχάνοντας έτσι τη λειτουργική και αισθητική ανανέωση που θα παραμείνει και μετά την περίοδο της καραντίνας.

Γράφουν οι Μαργκό Μπουκουράγια &
Ειρήνη Κούτλα | DM Architects