Είμαι ιδιαίτερος χαρούμενος που μου δίνεται η ευκαιρία μέσα από το F-magazine να επικοινωνήσω μαζί σας και να μοιραστώ γνώσεις και εμπειρίες! Ονομάζομαι Τσιγγελίδης Γιάννης και είμαι CEO της MyCNP, εταιρία που διατηρεί Επισκευαστικά κέντρα Η/Υ και κινητών στη Θεσσαλονίκη καθώς και υποστήριξη επιχειρήσεων.
Όντας μπαμπάς ενός γιου, έχω και εγώ όπως και όλοι οι γονείς νομίζω, έντονη ανησυχία για την επαφή του παιδιού μου με το internet. Καθημερινά εγώ και η ομάδα μου ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολλούς γονείς που μας επισκέπτονται και μας ζητούν πληροφορίες και οδηγίες για το πως θα προφυλάξουν τα παιδιά τους από το internet, πως θα “κλειδώσουν” σελίδες που δεν επιθυμούν να περιηγηθούν, πως θα αποφύγουν να έρθουν σε επαφή τα παιδιά τους με αγνώστους καθώς και άλλους σχετικούς προβληματισμούς τους.
Στα ΜΜΕ ακούμε και βλέπουμε συνεχώς περιπτώσεις που το internet δημιούργησε πρόβλημα, πολλές φορές σοβαρό, σε κάποιο παιδί και κατ’ επέκταση στην οικογένειά του. Μπορεί εν έτη 2023 το internet και η επαφή μας με αυτό να αποτελεί πρόβλημα για εμάς και την οικογένειά μας; Η απάντηση είναι εύκολη.
Μπορεί ναι, αλλά δεν πρέπει. Υπάρχουν πολλών ειδών προφυλάξεις που μπορούμε να πάρουμε για την πιο ασφαλή εμπειρία των παιδιών μας με το διαδίκτυο.
Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι η απαγόρευση στο παιδί μας να έχει πρόσβαση στο internet δεν αποτελεί λύση. Δεν γίνεται να μεγαλώνουμε πληροφορικά αναλφάβητη νεολαία. Εξάλλου, το internet πλέον είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
Υπάρχουν προγράμματα γονικού ελέγχου που με την ενεργοποίησή τους “κλειδώνουν” ύποπτες σελίδες καθώς και σελίδες πορνογραφικού υλικού.
Πρέπει το παιδί μου να έχει e-mail; Ναι πρέπει, θα του χρειαστεί. Αλλά πρέπει η χρήση του να γίνεται με την λειτουργία γονικού ελέγχου, δηλαδή να υπάρχει έλεγχος της χρήσης του email από αντίστοιχο email του γονέα. Πλέον οι δημοφιλείς πλατφόρμες email δίνουν αυτή την δυνατότητα μόλις δηλώσουμε ημερομηνία γέννησης.
Τα παραπάνω ΔΕΝ είναι αρκετά όμως. Τι γίνεται στην περίπτωση που το παιδί μας παρακάμψει το πρόγραμμα γονικού ελέγχου; Τι γίνεται άμα κάνει καινούργιο email με άλλη ψεύτικη ημερομηνία γέννησης; Τι γίνεται αν το παιδί μας επισκεφτεί ένα internet café, εκεί που δεν υπάρχει έλεγχος πρόσβασης; Αν από κάποια συσκευή φίλου-ης του έχει πρόσβαση χωρίς έλεγχο; Δυστυχώς τα παραπάνω είναι πράγματα που συμβαίνουν καθημερινά και ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε 100% ασφαλής.
Εν κατακλείδι, πέρα από τα μέτρα ασφαλείας που εννοείται είναι καλό να πάρουμε, όπως η εγκατάσταση προγραμμάτων γονικού ελέγχου στον Η/Υ του παιδιού μας, ο καθημερινός ή έστω ο συχνός έλεγχος των συσκευών που χρησιμοποιεί, θα πρέπει να ¨εκπαιδεύσουμε¨ το παιδί μας στα απολύτως απαραίτητα παρακάτω 5 πράγματα :
- Ποτέ δεν συνομιλούμε με αγνώστους στο διαδίκτυο, όπως σε εφαρμογές τύπου chat
- Ποτέ δεν στέλνουμε φωτογραφίες μας
- Ποτέ δεν ενημερώνουμε κανέναν για την ακριβή τοποθεσία μας
- Ποτέ δεν απαντάμε σε προσωπικές ερωτήσεις
- Δεν πατάμε ποτέ επάνω σε εικόνες που μας ενημερώνουν ότι κερδίσαμε κάτι
- Ακόμη και κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού μέσω internet, δεν δίνουμε κανένα προσωπικό μας στοιχείο
Όπως είναι εύκολα κατανοητό, δεν αρκεί να πάρουμε απλώς κάποια μέτρα, αλλά πρέπει σε συνεννόηση με το παιδί μας να κλείσουμε κάθε πιθανή “τρύπα κινδύνου”.
Εμείς σαν ενήλικοι και έμπειροι χρήστες, είμαστε άραγε ασφαλείς στο internet; Τι πρέπει να προσέχουμε; Λεπτομέρειες στο επόμενο τεύχος του F-magazine!
Γράφει ο Τσιγγελίδης Γιάννης
CEO της MyCNP