Οι πέντε τύποι μητρότητας: Τι τύπος είναι η δική σου μητέρα;

You are currently viewing Οι πέντε τύποι μητρότητας: Τι τύπος είναι η δική σου μητέρα;

1. Τελειομανής μητέρα

Συνήθως, μια υπερβολικά ελεγχόμενη, φοβισμένη και ανήσυχη γυναίκα για την οποία η εμφάνιση είναι το παν. Τα παιδιά της τείνουν να αισθάνονται ανεπαρκή και συναισθηματικά άδεια.

Τα παιδιά μιας τελειομανής μητέρας

Τα πλεονεκτήματά σας: Μπορείτε να έχετε μια ισχυρή αίσθηση δέσμευσης στις σχέσεις και να είστε υπεύθυνοι και αξιόπιστοι σε ό, τι κάνετε. Εκτιμάτε τη σκληρή δουλειά και την επιμονή ως βασικές ιδιότητες χαρακτήρα.

Συναισθηματική κληρονομιά: Πιστεύετε πάντα ότι οι απόψεις των άλλων είναι πολύ πιο σημαντικές από τη δική σας. Έχετε συχνά αυξημένη αίσθηση ότι ο κόσμος σας παρακολουθεί και σας κρίνει.

2. Απρόβλεπτη μητέρα

Ανήσυχη, θυμωμένη, υπερβολικά συναισθηματική. Αυτή η μητέρα είναι πλυμμηρισμένη από συναισθήματα, έτσι το γονικό της στυλ βασίζεται αποκλειστικά στη διάθεση της. Αυτός ο τύπος έχει το πιο χαοτικό από τα πέντε είδη. Δημιουργεί προβλήματα και κρίσεις στο μυαλό της μέσα από τα συναισθήματα και τις σχέσεις της και τα μεταδίδει στα παιδιά της.

Παιδιά μιας απρόβλεπτης μητέρας…

Τα πλεονεκτήματά σας: Εξαιρετικές δεξιότητες και ικανότητα για ενσυναίσθηση. Συχνά εξαιρετικοί παρακινητές, προσφέρετε συναισθηματική υποστήριξη σε συναδέλφους, καθώς και σε φίλους και οικογένεια.

Συναισθηματική κληρονομιά: Μεγαλώνοντας με μια ριζωμένη ανάγκη να φροντίζετε τους ανθρώπους και τα συναισθηματικά τους ζητήματα, μπορείτε να συγκλονιστείτε από συναισθήματα όπως θυμός, άγχος και κατάθλιψη. Μαθαίνετε νωρίς πώς να διαβάσετε ανθρώπους και καταστάσεις, προκειμένου να διαχειριστείτε τα έντονα συναισθήματα των άλλων.

3. Η καλύτερη φίλη-μητέρα

Απολαμβάνει να αντιμετωπίζει τα παιδιά της ως ίσα προκειμένου να αποφύγει την ευθύνη του καθορισμού ορίων. Αυτή η μητέρα πιστεύει ότι η ζωή της θα τελείωνε αν αγκαλιάσει τη μητρότητα, αποφεύγοντας έτσι αυτόν τον ρόλο. Αντ ‘αυτού, αναλαμβάνουν το ρόλο του συναισθηματικού έμπιστου συντρόφου, αφήνοντας το παιδί ουσιαστικά χωρίς μητέρα. «Σε αυτήν την περίπτωση, οι συναισθηματικές ανάγκες της μητέρας είναι τόσο καταναγκαστικές, πρέπει να βασίζεται στο παιδί για να τις συναντήσει».

Τα παιδιά μιας μητέρας-καλύτερης φίλης

Τα πλεονεκτήματά σας: Καταλαβαίνετε τη σημασία των ορίων μεταξύ γονέων, παιδιών, συναδέλφων και οικογενειών. Λόγω της αίσθησης της μητρότητας, συχνά γνωρίζετε ότι παίρνετε το προβάδισμα και αναλαμβάνετε τον υπεύθυνο ρόλο ως ενήλικας.

Συναισθηματική κληρονομιά: Μπορεί να αισθάνεστε συναισθηματικά παραμελημένοι με φόβο απόρριψης. Μπορείτε να είστε δυσαρεστημένοι και πικραμένοι στις σχέσεις, τείνοντας να αισθάνεστε υποτιμημένοι.

4. Η ‘εγώ πρώτα’ μητέρα

Ένα από τα πιο διαδεδομένα στυλ μητρότητας. Οι ‘πρώτα εγώ’ δεν είναι σε θέση να βλέπουν τα παιδιά τους ως ξεχωριστά άτομα και τείνουν να είναι αυτοσυγκεντρωμένες και ανασφαλείς. Οι απόγονοί τους θα μάθουν από νεαρή ηλικία ότι ο ρόλος τους είναι να κάνουν τη μητέρα τους να λάμπει.

Τα παιδιά μιας ‘εγώ πρώτη’ μητέρας

Τα πλεονεκτήματά σας: Είστε εξαιρετικά καλοί στο να υποστηρίζετε τους άλλους και είστε διαισθητικοί και διορατικοί με ανθρώπους σε όλους τους τύπους σχέσεων. Είστε πιστοί και υποστηρικτικοί, μπορείτε να εκτιμήσετε τις ανάγκες άλλων ανθρώπων και να λύσετε προβλήματα.

Συναισθηματική κληρονομιά: Αμφιβάλλετε για τις δικές σας ικανότητες λήψης αποφάσεων. Δυσκολεύεστε να εμπιστευτείτε τα συναισθήματά σας σε οποιοδήποτε θέμα, επειδή θεωρείτε τη γνώμη της μητέρας σας πιο σημαντική και ισχυρή από τη δική σας.

5. Η πλήρης μητέρα

Αυτό το ιδανικό βιώνεται μόνο από περίπου 10 τοις εκατό του γενικού πληθυσμού. Η ολοκληρωμένη μητέρα συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία των άλλων τεσσάρων στυλ. Συναισθηματικά ισορροπημένη, μπορεί να δει τα παιδιά της ως ξεχωριστές οντότητες και να τα βοηθήσει να επιτύχουν τη δική τους ανεξαρτησία. Δεν είναι απαραίτητα τέλεια για τον εαυτό της, αλλά ανεξάρτητα από τις συναισθηματικές της συνθήκες, δεσμεύεται για τη μητρότητα – ανεξάρτητα από άλλες ευθύνες εκτός σπιτιού.

Παιδιά μιας πλήρους μητέρας

Τα πλεονεκτήματά σας: Επειδή αισθάνεστε αγαπημένοι και κατανοητοί μπορείτε να αναλάβετε κινδύνους, να αγκαλιάσετε την αλλαγή και να ξεκινήσετε σχέσεις χωρίς φόβο απόρριψης.

Συναισθηματική κληρονομιά: Θα έχετε την ικανότητα και τη διορατικότητα να εκτιμήσετε ότι άλλοι άνθρωποι, συνάδελφοι και μέλη της οικογένειας έχουν τις δικές τους προοπτικές. Θα είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της ζωής, να γίνετε ανεξάρτητοι και δεν θα νιώθετε συναισθηματικά εξαρτημένοι από τη μητέρα σας.

Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου, Ψυχολόγος,
MSc Συμβουλευτική Ψυχολογία και
συνιδρύτρια του Reggio Θεσσαλονίκη