Γιατί οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να ανακοινώνουν την πιθανή ημερομηνία τοκετού τους

You are currently viewing Γιατί οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να ανακοινώνουν την πιθανή ημερομηνία τοκετού τους

Η εγκυμοσύνη είναι μια συναρπαστική, μοναδική, αλλά και ταυτόχρονα αγχωτική περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Περνάει σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές και συνδέεται συναισθηματικά με το αγέννητο παιδί της. Όμως, παρά τη χαρά που φέρνει, η ανακοίνωση της πιθανής ημερομηνία τοκετού σε τρίτους μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Εδώ θα εξετάσουμε μερικούς λόγους για τους οποίους οι έγκυες γυναίκες δεν θα πρέπει να αποκαλύπτουν την πιθανή ημερομηνία τοκετού τους.

Ένταση και πίεση από τους γύρω: Όταν μια έγκυος γυναίκα ανακοινώνει την πιθανή ημερομηνία τοκετού της, θέτει τον εαυτό της υπό πίεση και όσο πλησιάζει  αυτή η ημερομηνία τόσο εκτίθεται η γυναίκα περισσότερο σε ερωτήσεις και σχόλια από τους ανθρώπους γύρω της για την έκβαση της εγκυμοσύνης της. “Αντε δε γέννησες ακόμα;;;;”  Οι προβλέψεις για την ακριβή ημερομηνία γέννησης είναι συχνά εκτιμήσεις και μπορεί να δημιουργήσουν ακόμα περισσότερη ένταση και πίεση στην έγκυο γυναίκα.

Άγνωστος παράγοντας: Οι γιατροί καθορίζουν την πιθανή ημερομηνία τοκετού με βάση την τελευταία περίοδο της γυναίκας. Ωστόσο, η πραγματική ημερομηνία της γέννας είναι αβέβαιη και οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολλοί. Οπότε, αν και μια γυναίκα έχει πληροφορίες για την αναμενόμενη ημερομηνία γέννησης, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να γεννήσει νωρίτερα ή αργότερα από αυτήν την πρόβλεψη. Μόνο το 5% των γυναικών παγκοσμίως γεννάνε ακριβώς στην πιθανή ημερομηνία τοκετού.

Πίεση για τη γέννα και περιττές παρεμβάσεις: Αν η πιθανή ημερομηνία τοκετου είναι γνωστή, μπορεί να προκαλέσει περιορισμούς και περιττές παρεμβάσεις. Ορισμένοι επαγγελματίες υγείας μπορεί να είναι πιεστικοί και να θέλουν να παρακολουθούν στενά την έγκυο γυναίκα προς το τέλος της εγκυμοσύνης της. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει άγχος και να δημιουργήσει την αίσθηση του ότι κάτι πάει λάθος εάν δεν έχει γεννήσει η έγκυος μέχρι την πιθανή ημερομηνία τοκετού, ενώ στην πραγματικότητα (εάν έχουμε μια φυσιολογική κύηση) μπορεί να ξεπεράσει την Π.Η.Τ. και να γεννήσει στις 41 εβδομάδες κύησης.Επίσης, οι άνθρωποι γύρω της μπορεί να περιμένουν με ανυπομονησία τον προκαθορισμένο χρόνο γέννησης, προκαλώντας άγχος και απογοήτευση στη γυναίκα αν ο τοκετός δεν ξεκινήσει εντός αυτού του χρονικού πλαισίου. Η πίεση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη οξεία ένταση, η οποία μπορεί να είναι επιζήμια για την έγκυο γυναίκα και το αγέννητο παιδί της.

Συμπερασματικά, εάν είστε έγκυος και γνωρίζετε την πιθανή ημερομηνία τοκετού σας… κρατήστε την μυστικό!!!

Έαν σας ρωτάνε, πότε με το καλό το μωρό, πείτε τους ένα μήνα μετά την Π.Η.Τ. σας, ώστε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και το κινητό σας χωρίς περιττές κλήσεις και οχλήσεις τις ημέρες της γέννας σας.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Περιστέρης
Γυναικολόγος – Χειρουργός Μαιευτήρας