Οδοντόκρεμες με φθόριο

You are currently viewing Οδοντόκρεμες με φθόριο

Όλοι μας χρησιμοποιούμε οδοντόκρεμα καθημερινά. Είναι ένα από τα προϊόντα που δε λείπει ποτέ από ένα σπίτι. Όμως, τι οδοντόκρεμα επιλέγετε και γιατί; Περιέχει φθόριο; Διαλέτε κάποια οδοντόκρεμα στη τύχη; Μπερδέυεστε με τη πληθώρα προϊόντων στα ράφια ενός πολυκαταστήματος; Γνωρίζετε εάν χρησιμοποιείτε το κατάλληλο προϊόν για εσάς και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σας;

Τι Είναι το Φθόριο;

Αρχικά, εάς ξεκινήσουμε εξηγώντας κάποια βασικά πράγματα για να έχετε και εσείς μια πλήρη εικόνα. Σίγουρα αναρωτιέστε τι είναι αυτό το περίφημο φθόριο και γιατί μας είναι απαραίτητο; Το φθόριο είναι ένα φυσικό μεταλλικό στοιχείο. Μικρές ποσότητες φθορίου υπάρχουν στο πόσιμο νερό όπως και σε κάποια τρόφιμα που καταναλώνουμε. Είναι ένα ευρέως διαδεδομένο στοιχείο στον οδοντιατρικό τομέα, διότι η συνεισφορά του στην μείωση της τερηδόνας είναι πολύτιμη.
Όπως καταλαβαίνουμε, είναι απαραίτητο η οδοντόκρεμα που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας καθημερινά να εμπεριέχει φθόριο, για να προστατεύουμε τα δόντια μας από την τερηδόνα. (https://dental-lifestyle.com/el/prolhpsh-teridona/)

Ποιά Είναι η Σωστή Οδοντόκρεμα για τον Ενήλικα;

Η οδοντόκρεμα που θα επιλέξετε ως ενήλικας θα πρέπει να περιέχει 1450-1500pmm φθορίου (ppm=parts per million). Θα πρέπει στη συσκευασία της οδοντόπαστας που θα προμηθευτείτε να αναγράφεται αυτό ακριβώς. Εάν δυσκολεύεστε να το βρείτε μόνοι σας, μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια του οδοντιάτρου ή ακόμα και του φαρμακοποιού σας.

Ποιά Είναι η Κατάλληλη Περιεκτικότητα σε Φθόριο στην Οδοντόκρεμα για Παιδάκια Κάτω των 2 Ετών;

Για παιδιά μέχρι και την ηλικία των 2 ετών η οδοντόκρεμα θα πρέπει να περιέχει μικρότερη ποσότητα φθορίου. Η κατάλληλη περιεκτικότητα που συστήνουν οι οδοντίατροι είναι 250-500ppm. Φυσικά ήδη σαν γονείς γνωρίζετε πως σε αυτή την ηλικία το παιδί δε μπορεί να βουρτσίσει μόνο του τα δόντια του. Εσείς είστε υπεύθυνοι τόσο για την συχνότητα όσο και για την αποτελεσματικότητα του βουρτσίσματος. Να υπενθυμίσω επίσης, πως του βούρτσισμα με οδοντόκρεμα θα πρέπει να ξεκινάει από την εμφάνιση του πρώτου παιδικού δοντιού! Μην το καθυστερείτε.

Ποιά Είναι η Κατάλληλη Περιεκτικότητα σε Φθόριο στην Οδοντόκρεμα για Παιδάκια Κάτω των 6 Ετών;

Για παιδιά μεγαλύτερα από 2 ετών και μέχρι την ηλικία των 6 ετών, η κατάλληλη οδοντόκρεμα πρέπει να περιέχει μόλις 1000ppm φθορίου και όχι παραπάνω. Μεγαλώνοντας το παιδί θα αρχίσει να μαθαίνει αλλά και να συνιθίζει τη διαδικασία βουρτσίσματος των δοντιών του και έτσι θα αποδεσμεύει τον γονέα. Ο οποίος όμως θα πρέπει να ελέγχει ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά πόσο το βούρτσισμα γίνεται σωστά. Όσο μεγαλώνει το παιδί αποκτά έλεγχο της κατάποσης και έτσι μικρότερες ποσότητες φθορίου καταλήγουν στο στομάχι του, για αυτό το λόγο άλλωστε η περιεκτικότητα φθορίου στις οδοντόκρεμες αυξάνεται σταδιακά.
Το παιδί από τα 7 του χρόνια και έπειτα έχει πλήρη έλεγχο της κατάποσης και μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί την οδοντόκρεμα των ενηλίκων στο σπίτι. Δηλαδή, μια οδοντόκρεμα η οποία περιέχει 1450-1500 ppm φθορίου.
Να θυμάστε πως πάντα, μετά το βούρτσισμα, θα πρέπει να φτύνουμε την οδοντόκρεμα από το στόμα μας. Ο γονέας θα πρέπει να μάθει στο παιδί πως δεν πρέπει να καταπίνει την πάστα και έπειτα να το βοηθάει να ξεπλύνει το στόμα του σωστά. Δεν ξεχνάμε επίσης, πως μετά το βούρτσισμα δεν τρώμε αμέσως ούτε καταναλώνουμε ροφήματα.
Αυτές οι γνώσεις για το φθόριο και την οδοντόκρεμα θα σας βοηθήσουν και θα φροντίσουν να έχετε εσείς και η οικογένεια σας ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο για περισσότερο καιρό.

Στη διάθεση σας,

Αθηνά Τσιορβά, D.D.S.
e-mail: dr.athina@dental-lifestyle.com
website: dental-lifestyle.com
instagram: @dr_athina
Fb page: Dental Lifestyle by Dr Athina