Ξενοδοχεία με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική

You are currently viewing Ξενοδοχεία με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική

Το ξενοδοχείο έχει πάψει πια να είναι ένας μονοδιάστατος χώρος διαμονής, αλλά η αφορμή ο επισκέπτης να έρθει σε επαφή με την κουλτούρα του τόπου τον οποίο επισκέπτεται, να ανοίξει νέα πεδία γνώσης, να αισθανθεί, να ανακαλύψει, να χαλαρώσει, ακόμα και να γνωρίσει καλύτερα τον ίδιο του τον εαυτό μέσα από νέες εμπειρίες.

Ένα  δωμάτιο ξενοδοχείου που ξεχωρίζει χάρη στη μοναδική αισθητική του θα είναι πολύ πιθανότερο να έχει απήχηση στον πελάτη συνεπώς υπάρχει η τάση για ανανέωση και αλλαγή  των κοινότυπων σχεδίων  που επικρατούσαν μέχρι σήμερα στα δωμάτια ξενοδοχείων .

Σας παραθέτω μερικές ιδέες για ιδιαίτερους σχεδιασμούς δωμάτιου ξενοδοχείων.

#1 Τοπικές επιρροές

Προσθέστε στα δωμάτια μια τοπική πινελιά.

Εάν προσθέσετε παραδοσιακά χειροτεχνήματα και έργα τέχνης από τοπικούς καλλιτέχνες στα δωμάτια του ξενοδοχείου σας, οι πελάτες σας θα αισθανθούν έντονα το τοπικό στοιχείο από την πρώτη στιγμή που θα περάσουν το κατώφλι.

Οι ταξιδιώτες έχουν καλωσορίσει αυτήν την τάση ξενοδοχειακού σχεδιασμού σε τέτοιο βαθμό που ακόμη και ξενοδοχεία επώνυμων αλυσίδων απομακρύνονται από την πρακτική των ομοιογενών προτύπων σχεδιασμού και στρέφονται σε μια πιο ευέλικτη και τοπικά προσαρμοσμένη προσέγγιση.

#2 Βιοφιλικά στοιχεία

Προσφέρετε στους πελάτες την ευχάριστη εμπειρία της εναρμόνισης με τη φύση.

Τα φυτά έχουν καταστεί μία από τις μεγαλύτερες τάσεις του σχεδιασμού εσωτερικών χώρων στη σύγχρονη εποχή και τα βλέπουμε να ξεφυτρώνουν και στο τοπίο της φιλοξενίας.

Από τους εξαιρετικά πρωτοποριακούς τοίχους από φυτά έως τα εξίσου εντυπωσιακά  παχύφυτα, υπάρχουν αμέτρητοι δημιουργικοί τρόποι τοποθέτησης πρασίνου στα δωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου σας.

Στην ίδια φιλοσοφία, ο φυσικός φωτισμός (είτε από τα παράθυρα είτε με τη χρήση λαμπτήρων αλογόνου) , δημιουργώντας μια πιο φυσική και χαλαρωτική αίσθηση στο δωμάτιο.

#3 Χώροι απαλλαγμένοι από οτιδήποτε περιττό

Απλοποιήστε τις παροχές και περιορίστε τα άβολα έπιπλα.

Άλλη μία μεγάλη τάση στον ξενοδοχειακό σχεδιασμό είναι ο μινιμαλισμός. Αυτό σημαίνει μικρότερα δωμάτια, εξοπλισμένα με βασικές, αν και εξαιρετικής ποιότητας παροχές.

Συνδυάζοντας την άνεση και την εξυπηρετικότητα με την απλότητα και τη σύγχρονη αισθητική, δημιουργείτε ένα μοντέρνο δωμάτιο με μινιμαλιστικό σχεδιασμό και μέγιστη ελκυστικότητα για τους πελάτες.

#4 Φιλικότητα προς το περιβάλλον

Ακόμη και μηδαμινές αλλαγές μπορούν να έχουν αντίκτυπο τόσο στη μοναδική αισθητική των δωματίων σας όσο και στο αποτύπωμα άνθρακά τους.

Οι  λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας αποτελούν την προφανή επιλογή. Οι πελάτες σας θα εκτιμήσουν τέτοιες αλλαγές που εντάσσονται σε μια φιλοσοφία σχεδιασμού με σεβασμό στο περιβάλλον. Την ίδια στιγμή, θα μειωθεί και ο λογαριασμός του ρεύματός σας.

#5 Όχι δύο πανομοιότυπα δωμάτια. Ενστερνιστείτε τη διαφορετικότητα.

Ένα 100% μοναδικό δωμάτιο βοηθά τους πελάτες να αισθάνονται ότι βιώνουν μια πραγματικά ιδιαίτερη εμπειρία κατά τη διαμονή τους στο ξενοδοχείο. Είναι αυτή ακριβώς η αίσθηση που αναζητούν πολλοί σημερινοί ταξιδιώτες.Για να δημιουργήσετε μια τέτοια εμπειρία, δώστε σε κάθε δωμάτιο τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα μέσω διαφορετικής χρωματικής παλέτας ή/και ποικίλων διακοσμητικών στοιχείων, όπως ταπετσαρίες, έργα τέχνης, φωτιστικά κ.λπ. Τοποθετήστε τα έπιπλα ανάλογα με το σχήμα του δωματίου. Μπορείτε να κάνετε και ένα βήμα παραπέρα, επιλέγοντας ένα θέμα για κάθε δωμάτιο, εφόσον όλα τα θέματα αλληλοσυμπληρώνονται και εναρμονίζονται με την τοποθεσία και την επωνυμία του ξενοδοχείου σας. Και βεβαιωθείτε ότι δίνετε σε κάθε δωμάτιο ή σε κάθε τύπο δωματίου και ένα σχετικό όνομα.

Smart tip!

Μη φοβηθείτε να κάνετε την περιοχή του reception/lobby το σημείο αναφοράς του καταλύματός σας. Δημιουργήστε έναν μοναδικό χώρο συγκέντρωσης των επισκεπτών σας και τολμήστε να πρωτοτυπήσετε σχεδιαστικά. Η ιδιαίτερη αισθητική και το design του χώρου αυτού, όχι μόνο θα ικανοποιήσουν τους επισκέπτες σας, αλλά και θα τους παροτρύνουν να μοιραστούν την εμπειρία και την ‘εικόνα’ που βλέπουν με το Social media network τους.

Γράφει η Μερμηγκούδη Μαρία
MSc Αρχιτέκτων Μηχανικόs
e-mail: mermigoudi.m8@gmail.com