Ντολμαδάκια γιαλαντζί

You are currently viewing Ντολμαδάκια γιαλαντζί

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 400γρ ρύζι Καρολίνα
  • 1 λεμόνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Αμπελόφυλλα (τρυφερά)

ΕΚΤEΛΕΣΗ:

Σε μέτρια φωτιά, αχνίζουμε τα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι που έχουμε ψιλοκόψει.
Όταν μαλακώσουν, ρίχνουμε το ρύζι αφού το έχουμε ξεπλύνει καλά και το τσιγαρίζουμε για λίγο με τα κρεμμύδια, για 1-2 λεπτα.
Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα μυρωδικά και 100ml νερό, αλάτι, πιπέρι.
Αφαιρούμε από τη φωτιά.
Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα και τα γεμίζουμε με την ίδια γεμίση, περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού στο καθένα, για να μπορεί να γεμίσει καλά και να κλείσει χωρίς απώλειες. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα κοτσάνια από τα μυρωδικά μας κάποια σπασμένα αμπελόφυλλα και φέτες από λεμόνι.
Στη συνέχεια βάζουμε πάνω τα γεμιστά αμπελόφυλλα με το ρύζι που έχουμε σφίξει καλά και τα βάζουμε στην κατσαρόλα δίπλα δίπλα και σφιχτά. Τα καλύπτουμε με νερό λίγο αλάτι, βάζουμε από πάνω ένα πιάτο να τα πατάει και τα βάζουμε να βράζουνε για περίπου μισή ώρα σε χαμηλή θερμοκρασία.
Όταν είναι έτοιμα και βράσουν τα αφαιρούμε προσεκτικά από την κατσαρόλα και αν θέλουμε μπορούμε το ζουμάκι που υπάρχει στην κατσαρόλα να το κάνουμε μία σάλτσα δεμένη για να περιχύσουμε από πάνω.

Γράφει ο Executive Chef
Δημήτρης Τζιοβάρας