Νικηφόρος Βυθούλκας: «Το να γεννάς μουσική και στίχο είναι κάτι ξεχωριστό»!

You are currently viewing Νικηφόρος Βυθούλκας: «Το να γεννάς μουσική και στίχο είναι κάτι ξεχωριστό»!

Η εντυπωσιακή σου πορεία ξεκίνησε από το X-Factor 2. Πως και αποφάσισες να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου εκεί;

Την εποχή εκείνη ήταν ένας από τους τρόπους που κάποιος μπορούσε να κάνει τα πρώτα του βήματα στο χώρο. Έτσι αποφάσισα κι εγώ να συμμετάσχω σε αυτό το talent show, με απώτερο σκοπό την προβολή που θα κέρδιζα μέσα από αυτό το παιχνίδι, ώστε να μπορέσω να ανοίξω την πόρτα μιας δισκογραφικής εταιρείας όπως της Heaven, της οποίας καλλιτέχνης είμαι πλέον.

Πολλά ταλαντούχα παιδιά έχουν δείξει τις δυνατότητές τους σε talent shows αλλά λίγοι καταφέρνουν να κάνουν καριέρα. Ποια ήταν τα επόμενα καθοριστικά βήματα που σου επέτρεψαν να γίνεις ο Νικηφόρος του σήμερα;

Είναι αλήθεια πως έχουν προβληθεί αμέτρητα talent shows και σίγουρα το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που οι παίκτες θα ήθελαν. Αυτό σημαίνει πως από μόνο του ένα σόου δεν σε καθιστά έτοιμο να ανταπεξέλθεις στις δυσκολίες που σου παρουσιάζονται σε αυτό το χώρο. Γι’ αυτό και βλέπουμε πολύ ωραίες φωνές να χάνονται γιατί απλά ο χώρος αυτός εκτός από φωνή χρήζει εμπειρίας και δυνατού μυαλού.

Έχεις συνεργαστεί ήδη με πολλά σημαντικά ονόματα του χώρου. Ποιον ξεχωρίζεις και γιατί;

Σίγουρα η πρώτη μου συνεργασία με το Γιώργο Μαζωνάκη, μιας που ήταν το ξεκίνημα μου, έχει χαραχθεί έντονα στη μνήμη μου. Χωρίς όμως να θέλω να αδικήσω κανέναν, διότι συνεργάστηκα με σπουδαίους καλλιτέχνες της ελληνικής δισκογραφίας όπως η Νατάσα Θεοδωρίδου, η Πάολα, ο Πάνος Κιάμος, ο Βαλάντης, ο Κώστας Καραφώτης και φυσικά ο Νίκος Βέρτης που για μένα ήταν μεγάλο σχολείο!

Έχεις τραγουδήσει σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Υπάρχει μία στιγμή, ένα live, που να θυμάσαι έντονα; Και γιατί;

Φυσικά! Η προσωπική μου περιοδεία στην Αυστραλία ήταν κάτι ασύλληπτο! Δε φανταζόμουν ποτέ πως η αγάπη και η αποδοχή του κόσμου μπορούσαν να με κάνουν να νιώσω έτσι!

Σε επηρεάζουν τυχόν αρνητικά σχόλια ή κριτικές και γενικά η πίεση των media;

Ποιον δεν επηρεάζουν; Απλά προσπαθώ να μου περνάει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να μην αναλώνομαι σε αυτά, γιατί μόνο κακό μου κάνουν οι αρνητικές σκέψεις…

Σε σχέση με το ξεκίνημά σου, πόσο έχουν αλλάξει τα θέλω σου σε ότι αφορά στα τραγούδια του ρεπερτορίου σου;

Πάρα πολύ! Πλέον το ρεπερτόριο μου, είναι ειδικά στις live εμφανίσεις, είναι αμιγώς λαϊκό και το ίδιο τείνει να γίνει και το κομμάτι της δισκογραφίας μου.

Πως νιώθεις όταν κρατάς το μικρόφωνο; Έχεις άγχος πριν τον πρώτο… στίχο;

Η αλήθεια είναι πως πλέον δεν έχω, με εξαίρεση τις πρεμιέρες! Φυσικά πριν βγω στη σκηνή υπάρχει πάντα μια ανυπομονησία και ένα μικρό στρες αλλά μέχρι εκεί.

Ο τραγουδιστής γεννά συναισθήματα. Κάνει όσους τον ακούν να διασκεδάζουν, να νοσταλγούν, να νιώθουν. Πόσο σημαντικό είναι να ξέρεις πως μπορείς να επηρεάσεις τη διάθεση, τα συναισθήματα των γύρω σου;

Δε το καταλαβαίνω τόσο πολύ την ώρα που συμβαίνει. Το καταλαβαίνω όμως όταν έρχεται και μου μιλάει ο κόσμος, όταν μου λέει πως έχει ζήσει δικές του στιγμές ακούγοντας τη φωνή μου και τα τραγούδια μου. Αυτό είναι κάτι μαγικό.

Πόσο σε επηρεάζει πάνω στη σκηνή η προσωπική σου ζωή; Το αν είσαι ερωτευμένος για παράδειγμα…;

Όταν ήμουν μικρότερος σε ηλικία, πολύ! Όχι στις καλές στιγμές μου αλλά στις κακές. Όταν δεν ήμουν καλά, φαινόταν. Όμως συνειδητοποίησα πόσο κακό μου έκανε αυτό και ορκίστηκα στον εαυτό μου πως δε θα το επιτρέψω ξανά. Το τηρώ μέχρι σήμερα!

Πόσο σημαντικό είναι να είσαι και δημιουργός εκτός από ερμηνευτής; Αντιλαμβάνεσαι αλλιώς το τραγούδι; Και τι από τα δύο σου δίνει μεγαλύτερη ευχαρίστηση;

Σίγουρα το να γεννάς μουσική και στίχο είναι κάτι ξεχωριστό και σίγουρα πονάω πολύ περισσότερο τα τραγούδια μου. Δεν περιγράφεται το συναίσθημα. Μόνο όσοι γράφουν μπορούν να το αντιληφθούν. Ωστόσο, δεν μπορώ να το ξεχωρίσω από την ερμηνεία και να πω ποιο μ ‘αρέσει περισσότερο. Ο συνδυασμός και των δύο είναι ευλογία.

Ποια ήταν η πιο ακραία αντίδραση θαυμάστριας που έχεις κληθεί να αντιμετωπίσεις;

Πραγματικά έχουν γίνει πολλά και δε μπορώ να ξεχωρίσω κάτι. Πάντα όμως οι υπερβολές γίνονταν από θαυμάστριες πιο μικρής ηλικίας, που οι αντιδράσεις πάντα είναι πιο έντονες.

Έχεις δηλώσει παλιότερα πως θα σε ενδιέφερε να ασχοληθείς με την πολιτική. Σε ενδιαφέρει ακόμα κι αν ναι, καθώς δεν είναι μία συνηθισμένη διαδρομή, τι θα μπορούσες να πετύχεις, ποιο θα ήταν το όραμά σου;

Πολύ θα το ήθελα, όμως θεωρώ πως υπάρχει ταμπού έναντι του κλάδου μου και θα ήταν κάτι πολύ δύσκολο. Το όραμα μου είναι κάπως παιδικό, πιο αθώο: ειρήνη και εξάλειψη της φτώχειας. Όμως αυτά είναι το πιο σημαντικά πράγματα για μένα.

Η νέα σου δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Είναι που Νιώθω», περιλαμβάνει τραγούδια που έχουν ήδη κερδίσει το κοινό. Μίλησε μας για αυτή.

Μας πήρε τρία χρόνια για να ετοιμάσουμε αυτή τη δουλειά., Μαζί με τους συνεργάτες μου δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό. Μοιραστήκαμε με τον κόσμο κομμάτια της ψυχής μας και με χαροποιεί ιδιαίτερα το κοινό αγκάλιασε την προσπάθεια αυτή από την πρώτη στιγμή! Είναι σπάνιο πια να παρουσιάζεται ολοκληρωμένο album και αυτό από μόνο του είναι επίτευγμα.


Συνέντευξη στον Γιάννη Θεοδοσιάδη & Πάνο Σεϊτανίδη