Μαριάνθη Κάσδαγλη | Η Υποπλοίαρχος του Survivor

You are currently viewing Μαριάνθη Κάσδαγλη | Η Υποπλοίαρχος του Survivor

Πρόκειται για την 29χρονη, πανέμορφη Υποπλοίαρχο του εμπορικού ναυτικού, όπου μπήκε στο φετινό Survivor και αγαπήθηκε από το τηλεοπτικό κοινό για την πυγμή και τη μαχητικότητά της. Ξεμπάρκαρε από το πλοίο που εργαζόταν ως Υποπλοίαρχος μόνο και μόνο για να συμμετάσχει στο Survivor. Έχει κάνει πρωταθλητισμό στην κολύμβηση και έχει διακριθεί πανελλαδικά και διεθνώς. Έχει πτυχίο και έχει εργαστεί ως ναυαγοσώστρια. Είναι πιστοποιημένη δασκάλα εσωτερικής ποδηλασίας και στα αγαπημένα της σπορ συγκαταλέγονται το cross fit, η σκοποβολή και οι πολεμικές τέχνες.
Αφού αποδεσμεύτηκε από την εταιρία της, δήλωσε πανέτοιμη να συναγωνιστεί και να συνεργαστεί στο Survivor με την Κόκκινη ομάδα. Μας μιλά για τα παιδικά της χρόνια, την ενασχόληση με τον πρωταθλητισμό, το δύσκολο και απαιτητικό επάγγελμά της, καθώς και για τη συμμετοχή της στο φετινό Survivor!
Περιέγραψε μας για τα παιδικά σου χρόνια και την πόλη όπου μεγάλωσες, έχεις καταγωγή από την Κρήτη;
Έχω καταγωγή από Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Στα παιδικά μου χρόνια ήμουν πειθαρχημένη, γιατί είχα το σχολείο μου, το φροντιστήριο αγγλικών και έκανα και πρωταθλητισμό στην κολύμβηση, οπότε κάθε μέρα ακολουθούσα ένα αυστηρό πρόγραμμα. Στο λύκειο είχα φτάσει σε επίπεδο να κάνω διπλές προπονήσεις την ημέρα και σηκωνόμουν από τις 5:00.
Πέρασα στη σχολή του εμπορικού ναυτικού και έτσι ξεκίνησα τα υπερατλαντικά ταξίδια και άρχισα να λείπω όχι μόνο από το σπίτι μου αλλά και από τη χώρα. Από μικρή είχα στόχους και φιλοδοξίες, ώστε να πετύχω και στον αθλητισμό και στα επαγγελματικά μου. Ήμουν αφοσιωμένη στα μαθήματα και τον πρωταθλητισμό και όχι τόσο να πάω βόλτες.


Ασχολείσαι ένθερμα με τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό από παιδί, με διακρίσεις Πανελλαδικώς αλλά και Διεθνώς. Πόσο δύσκολο είναι για ένα παιδί να τα συνδυάζει, καθώς απαιτεί κάποιες θυσίες;

Σίγουρα ο πρωταθλητισμός απαιτεί πολλές θυσίες. Πιο συγκεκριμένα, το κολύμπι είναι ένα ατομικό άθλημα, όπου μπαίνεις στην πισίνα και είσαι μόνος σου, δεν έχεις επαφή όπως με άλλα αθλήματα.
Χρειάζεται αφοσίωση στο στόχο σου, δεν έχεις ελεύθερο χρόνο, έχεις υποχρεώσεις, διπλές προπονήσεις, αγώνες, ταξίδια που πρέπει να κάνεις.
Έχω διακριθεί τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο, ήμουν και στο κλιμάκιο της Ελλάδας, όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Στον πρωταθλητισμό υπάρχουν και κίνδυνοι που μπορεί να «μολύνουν» έναν αθλητή, όπως σκευάσματα που μπορεί να παίρνουν για να είναι πιο δυνατοί και πιο καλοί στις επιδόσεις τους, αλλά αυτά μπορεί να σε καταστρέψουν κιόλας.

Είσαι Υποπλοίαρχος της Ε.Ν. το οποίο είναι δύσκολο επάγγελμα για μια γυναίκα, αλλά και σπάνιο! Από πότε προέκυψε η αγάπη για τη θάλασσα και η απόφαση σου, να ακολουθήσεις αυτόν τον δρόμο; Δέχτηκες επιρροές από το στενό οικογενειακό σου περιβάλλον;

Δεν είχα επιρροή από κάποιον. Είναι ένα δύσκολο, αλλά τίμιο επάγγελμα το οποίο αγαπάω. Την πρώτη φορά που μπήκα στο πλοίο για ένα υπερατλαντικό ταξίδι ήμουν 17,5 ετών δεν ήταν εύκολο. Η αγάπη μου για το επάγγελμα αυτό ήρθε πιο μετά, όσο ήμουν σε αυτό τον χώρο. Θα μπορούσα λόγω των σπουδών να είμαι σε ένα γραφείο και να εργάζομαι, αλλά δεν ξέρω αν θα μου άρεσε, καθώς είμαι δραστήρια. Έχω πολλά βιώματα και εμπειρίες μέσα από όλα τα ταξίδια που έχω κάνει στα πλοία.
Βέβαια, μου άρεσε περισσότερο όταν πήγα σε κρουαζιερόπλοιο και μετέπειτα και στην ακτοπλοΐα,γιατί η επαφή μου με τον κόσμο ήταν πιο άμεση.

Προέρχεσαι από πολύτεκνη οικογένεια, μεγαλώσατε εύκολα ή υπήρξαν δυσκολίες; Είχες στήριξη από την οικογένειά σου όσον αφορά τις επιλογές σου;

Είμαι περήφανη που είμαι από μία πολύτεκνη οικογένεια βιοπαλαιστών, είμαι η μεγαλύτερη από τα άλλα τρία αδέρφια μου. Δεν υπήρχαν δυσκολίες όσον αφορά το να περάσουμε την ημέρα, απλά δεν υπήρχε το κάτι παραπάνω, όπως το να πηγαίναμε ταξίδια. Βέβαια, υπήρχε πολλή αγάπη και στήριξη από τους γονείς μου και αυτό μου δίνει κουράγιο για να φτάνω τους στόχους μου. Δεν αρκεί από τους γονείς να δίνουν στα παιδιά τους υλικά αγαθά. Εγώ ό,τι έχω καταφέρει το έχω κάνει μόνη μου, και από μικρή πάτησα στα πόδια μου.

Πόσες γυναίκες εργάζεστε μέσα στο πλοίο; Είναι εύκολη η συμβίωση μηνών με τόσους άντρες; Σε αντιμετωπίζουν πάντα ισάξια;

Δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες αξιωματικοί, αλλά στο ξενοδοχειακό τμήμα υπάρχουν αρκετές. Εγώ επιβραβεύω όλες τις γυναίκες που εργάζονται σε αυτό τον χώρο, γιατί είναι δύσκολο. Υπάρχουν δυσκολίες όταν πρέπει να συνεργαστώ με ανθρώπους με διαφορετικές θρησκείες και μεγαλύτερης ηλικίας από τη δική μου, όπως για παράδειγμα οι Μουσουλμάνοι, οι οποίοι έχουν τις γυναίκες υποδεέστερες και δεν τις υπολογίζουν. Σε τέτοιες καταστάσεις χρειάζεται ιδιαίτερη και έξυπνη διαχείριση, ώστε να καταλάβει ο άλλος ότι είναι δουλειά. Η κάθε εθνικότητα και φυλή έχει τη δική της νοοτροπία, οπότε πρέπει να κρατάς ισορροπίες και να μην υπάρχει μεγάλη οικειότητα, ώστε να γίνεται σωστά η δουλειά χωρίς προβλήματα.

Πώς αντέδρασε η οικογένειά σου, αλλά και το στενό εργασιακό σου περιβάλλον, όταν τους ανακοίνωσες τη συμμετοχή σου στο φετινό survivor; Ήταν μια απόφαση που πήρες χωρίς να το σκεφτείς ιδιαίτερα;

Το 2018 ήταν το Survivor Ελλάδα – Τουρκία και ήμουν μία από τους παίκτες που θα πήγαιναν στο νησί. Την ίδια στιγμή όμως είχα προαγωγή από την εταιρεία, τότε ήταν προτεραιότητά μου η δουλειά μου κι έτσι ενήργησα με τη λογική και δεν έφυγα. Τρία χρόνια μετά, που ξαναέγινε το Survivor, δεν ήθελα να αφήσω απωθημένα στη ζωή μου και είπα στον εαυτό μου «εδώ είσαι».
Όταν ανακοίνωσα στους άμεσα ενδιαφερόμενους στο εργασιακό μου περιβάλλον την απόφασή μου για να μπορέσω να αποδεσμευτώ από τα καθήκοντά μου, δεν υπήρχε ούτε χαρά ούτε δυσανασχέτηση. Βέβαια, πριν φύγω όλοι μου είπαν ότι είμαι τρελή και μου ευχήθηκαν καλή επιτυχία.
Η οικογένειά μου με υποστήριξε από την πρώτη στιγμή που το ανακοίνωσα. Ήξεραν ότι δεν είναι μία επιπόλαιη απόφαση, με εμπιστεύονται.

Πώς σε αντιμετώπισαν οι συμπαίκτες σου όταν μπήκες στο παιχνίδι, αλλά και κατά τη διάρκεια;

Σε τέτοιου είδους παιχνίδια υπάρχει ο άτυπος αρχηγός που θέλει να πας με το μέρος του. Γενικά, είμαι άνθρωπος που θα αποφύγει τους τσακωμούς και τις εντάσεις, αλλά αν δω ότι κάτι δεν μου αρέσει παίρνω τη δική μου θέση. Ενώ αγωνιστικά με υπολόγιζαν και με ήθελαν γιατί ήμουν καλή, το γεγονός ότι δεν τους ακολούθησα δεν άρεσε και έφτασα (αφού έφυγε και η Σοφία) να είμαι μόνη μου. Έκανα κινήσεις να μπω στην ομάδα, αλλά δεν με δεχόταν η ομάδα και έβγαινα συνέχεια στον ντάκο.
Είμαι ένας άνθρωπος που δεν κρατά κακία. Με όλα τα παιδιά μιλάμε και έχουμε επαφές. Πολύ κοντά είμαι με τη Σοφία, με τη Χριστίνα, με την Έλενα, με την Ανθή. Υπήρχαν άτομα που εξέφρασαν άσχημα λόγια για εμένα και η απάντησή μου θα είναι η αδιαφορία προς τα πρόσωπά τους.

Είδαμε πως τον τελευταίο καιρό είχες έρθει κοντά με τον Τριαντάφυλλο. Τι σας ένωσε μέσα στο παιχνίδι και με ποια άλλα άτομα είχες αρμονική συμβίωση;

Είμασταν καλά, αληθινά και λαϊκά παιδιά, ζούσαμε το παιχνίδι χωρίς να θέλουμε να δημιουργήσουμε την ίντριγκα και να πολεμάμε κάποιους. Στήριζε ο ένας τον άλλον και θέλαμε να φτάσουμε όσο πιο μακριά γινόταν.

Υπήρξαν παίκτες, οι οποίοι ήταν διαφορετικοί πίσω από τις κάμερες και αν ναι μίλησέ μας γι’ αυτούς, αλλά και τι ήταν αυτό που σε εξέπληξε;

Πάνω κάτω ό,τι βλέπετε αυτό είναι και η πραγματικότητα. Όλοι θέλουν να έχουν την κάμερα πάνω τους και να έχουν περισσότερα πλάνα για να φαίνονται και πιο πολύ, κάτι που είναι λογικό, γιατί μιλάμε για ένα ριάλιτι που προβάλλεται στην τηλεόραση.

Ένιωσες ποτέ ότι έχεις αδικηθεί από συμπεριφορές συμπαικτών σου και αν ναι πώς το διαχειρίστηκες; Σκέφτηκες ποτέ να τα παρατήσεις;

Θεωρώ ότι αδικήθηκα όταν άρχισα να ψηφίζομαι για αποχώρηση χωρίς κάποιον πραγματικά λόγο. Πιστεύω όμως ότι το αντιμετώπισα σωστά, σεβάστηκα την άποψη της ομάδας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι την αποδεχόμουν, καθώς με βάση τα δικά μου κριτήρια δεν είχα κάνει κάτι, αγωνιστικά ήμουν καλή και έφερνα νίκες.
Δεν σκέφτηκα πότε να τα παρατήσω, δεν τα έχω παρατήσει ποτέ στη ζωή μου και δεν θα το κάνω. Μπορεί στιγμιαία να πέσω ψυχολογικά, αλλά μετά θα σηκωθώ, θα προχωρήσω και θα συνεχίσω μαχήτρια, όπως έχω μάθει.

Με αφορμή ένα φρούτο που βρήκες στο δάσος με τον Ασημακόπουλο, εκτοξεύτηκαν πυρά εναντίον σου σχεδόν από όλα τα μέλη της ομάδας. Εξήγησέ μας τι ακριβώς συνέβη και υπήρξε τέτοια εμπάθεια ως προς το άτομό σου;

Γενικά αν θέλεις να ψηφίσεις κάποιον πρέπει και να δημιουργήσεις έναν λόγο. Σχετικά με το φαγητό λοιπόν, να ξεκαθαρίσω ότι όλοι πηγαίναμε στο δάσος και ψάχναμε τροφή, οπότε δεν υπήρχε λόγος να γίνει επίθεση σε εμένα. Μάλιστα, είχαμε πει ως ομάδα ότι αν βρει κάποιος φαγητό μπορεί να το φάει χωρίς να το μοιραστεί. Ο Κόρο έβγαλε ένα βράδυ ένα χταπόδι και το μοιράστηκε με την υπόλοιπη ομάδα και δεν έδωσε σε εμένα και τον Τριαντάφυλλο. Την επόμενη μέρα έπιασε πολλά ψάρια και παρατήρησα ότι δεν είχε μερίδα για τον Τριαντάφυλλο. Έτσι σκέφτηκα και είπα στον Ηλία μήπως να του έδινα λίγο από το δικό μου, γιατί δεν τρώει καθόλου. Ο Ηλίας μου απάντησε ότι είναι απόφαση του Κόρο (να μην φάει ο Τριαντάφυλλος) και πρέπει να τη σεβαστούμε και αποφάσισα να πάω στο Κόρο να τον ρωτήσω κι εκείνος μου είπε ότι δεν θέλει να του δώσουμε. Την επόμενη μέρα μου είπε ότι δεν θα ξαναφάω ούτε εγώ από τα ψάρια που θα πιάνει, γιατί δεν του άρεσε αυτό που έκανα και θεώρησα ότι εκμεταλλεύομαι το φαγητό που μας φέρνει για να φαίνομαι καλή, κάτι που φυσικά δεν ίσχυε. Εγώ ένιωσα ότι έτσι έπρεπε να πράξω κι έτσι έπραξα, θεώρησα ότι το σωστό ήταν να δώσω φαγητό.
Ο Κόρο είχε θέμα με εμένα, γιατί στην αρχή όταν πήρα το ψαροντούφεκο έπιασα έναν αστακό και τον μοιράστηκα με όλους και αυτό τον πείραξε.

Πώς αισθάνθηκες κατά την αποχώρησή σου από το Survivor, αλλά και την αντιμετώπιση των συμπαικτών σου;

Δεν θέλω να πω πολλά πράγματα, οι πράξεις μιλάνε από μόνες τους. Έφυγα και ευχήθηκα τα καλύτερα σε όλα τα παιδιά, κρατώ μόνο όμορφες στιγμές και καμία κακία σε κανέναν.

Ποιους θα ήθελες να δεις να κερδίζουν το έπαθλο του φετινό Survivor και για ποιους λόγους;

Από όταν έφυγα από το Survivor υποστήριζα τον Νίκο Μπάρτζη, γιατί είναι αληθινός. Όταν όμως έφυγε, θεώρησα ότι ο Σάκης άξιζε να κερδίσει.

Όταν επέστρεψες στην Ελλάδα τι μηνύματα δέχτηκες από ανθρώπους στα Social αλλά και στον δρόμο; Θα άλλαζες κάτι αν ξαναέμπαινες στο παιχνίδι;

Δέχθηκα θετικά μηνύματα και σχόλια σχετικά με το ήθος μου, την αξιοπρέπειά μου και την αυθεντικότητά μου κάτι μου με χαροποίησε ιδιαίτερα. Θα ήθελα να ξαναπάω. Δεν θα άλλαζα αυτό που είμαι, απλά θα ήξερα πώς να διαχειριστώ το κομμάτι ριάλιτι και τις κάμερες, γιατί εγώ μπήκα πρώτη φορά σε ένα τέτοιο παιχνίδι και ήμουν τελείως αδιάβαστη.

Επέστρεψες άμεσα στα επαγγελματικά σου καθήκοντα;

Στην αρχή που επέστρεψα κυριαρχούσε ένα χάος, συνεντεύξεις, μηνύματα. Η δουλειά μου είναι κάτι που αγαπώ πολύ και με ενδιαφέρει ο χώρος της ναυτιλίας κι εκεί θέλω να υλοποιήσω κάποιους στόχους που είχα θέσει και πριν πάω στο Survivor. Περιμένω να έρθει η σωστή στιγμή για να επιστρέψω στη δουλειά μου.

Πώς βλέπεις το μέλλον από εδώ και πέρα και τι μήνυμα θα ήθελες να περάσεις στον κόσμο, μετά από τη δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας;

Θεωρώ ότι περάσαμε δύο μεγάλα κύματα και τα πράγματα είναι ακόμη αρκετά δύσκολα, τόσο για τον κλάδο της εστίασης όσο και γενικότερα για τις επιχειρήσεις. Αν γίνει και τρίτο τα βλέπω πολύ δυσοίωνα. Είμαι άνθρωπος που έχω μάθει να μάχομαι, να ξεκινάω από το μηδέν και σιγά σιγά να ανεβαίνω. Θα έλεγα στο κόσμο να είναι αισιόδοξος, να μην τα παρατάει, να αγωνίζεται, να μην χάνει την ελπίδα, γιατί η ζωή είναι ένας συνεχής αγώνας και φυσικά να είμαστε όσο πιο προσεκτικοί μπορούμε σχετικά με τον κορονοϊό. Ελπίζω δεν θα υπάρχει τρίτο κύμα που θα χρειαστεί να κλειδώσει πάλι την εστίαση. Όλοι οι Έλληνες στα δύσκολα γινόμαστε μία γροθιά.

Συνέντευξη στο Γιάννη Θεοδοσιάδη