Κωνσταντίνος Βέλτσης

You are currently viewing Κωνσταντίνος Βέλτσης

Πρωταθλητής στο άλμα εις μήκος για ΑμεΑ. Κάποιοι άνθρωποι έρχονται στη ζωή και πρέπει να δοκιμαστούν σκληρά και να γίνουν πρότυπα σε πολλούς, δίνοντας το παράδειγμα προς μίμηση. Ένας μαχητής που δεν το έβαλε κάτω και βγήκε νικητής από το σοβαρό τροχαίο που είχε.


Είμαι σίγουρη ότι διηγείσαι πολλές φορές την ιστορία σου με το ατύχημα, αλλά αυτό θα εμψυχώνει και θα βοηθάει αρκετά παιδιά έχοντας ζήσει κάτι παρόμοιο. Μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για αυτό;

Όσες φορές και να διηγηθώ την ιστορία μου δεν πρόκειται ποτέ να με κουράσει γιατί ξέρω ότι έστω και ένας άνθρωπός να πάρει κουράγιο η να εμπνευστεί από την ιστορία και την πορεία μου, σίγουρα θα αξίζει.
Στα 19 μου, ζαχαροπλάστης τότε στην οικογενειακή μας επιχείρησή μόλις είχα σχολάσει και είχα κλείσει το μαγαζί. Πήρα το αυτοκίνητό μου να πάω μια βόλτα, στον δρόμο μια μικρή ανωμαλία και μια στιγμή απροσεξίας και ανωριμότητας ήταν αρκετή να χάσω τον έλεγχό του αυτοκινήτου και να χτυπήσω στις προστατευτικές μπάρες με αποτέλεσμα να τραυματιστώ σοβαρά και στα δύο μου πόδια αλλά πιο σοβαρά στο αριστερό όπου χρειάστηκε και ο ακρωτηριασμός του.

Υπήρξε εμπόδιο το ατύχημά σου ώστε να μη κάνεις πράγματα που έκανες παλαιότερα;

Το ατύχημα μου όχι μόνο δεν μου στάθηκε εμπόδιο στο να κάνω πράγματα που έκανα παλαιοτέρα αλλά στάθηκε και η αφορμή να κάνω ακόμα περισσότερα.
Έζησα πράγματα, στιγμές και εμπειρίες που πιστεύω δεν θα είχα ζήσει. Πραγματικά δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω.
Την έντονη μου ενασχόλησή με την γυμναστική, που ξεκίνησε με αφορμή την αποκατάστασή μου, έπειτα το crossfit όπου ήμουν και ίσως ο πρώτος στην Ελλάδα που ασχολήθηκε φορώντας πρόσθετο μέλος.
Φυσικά το ξεκίνημά μου στον πρωταθλητισμό και τον στίβο οπού έχω αποκομίσει απίστευτες εμπειρίες και συναισθήματά με αποκορύφωμα την συμμετοχή μου στην Παραολυμπιάδα του 2016.
Αλλά μέχρι και το ότι περπάτησα στην πασαρέλα του men’s fashion week στην Νέα Υόρκη για γνώστη εταιρεία ρούχων.

Τι θα συμβούλευες σε άλλα παιδιά που έχουν απογοητευτεί από ένα ατύχημα και έχουν παραιτηθεί από την καθημερινότητα;

Η συμβουλή μου για τα νέα παιδιά πού έχουν υποστεί κάτι ανάλογο και έχουν παραιτηθεί από την καθημερινότητά είναι να ψάξουν να βρουν τι μπορεί να τούς κάνει ευτυχισμένους, μέσα σε αυτή την καθημερινότητα. Θυμάμαι τον εαυτό μου στα πρώτα στάδια της αποκατάστασης ήμουν ευτυχισμένος και μόνο πού μπορούσα να βγω έξω από το σπίτι με οποιονδήποτε τρόπο αμαξίδιο, πατερίτσες κλπ για να δω τον ουρανό, τον ήλιο, τα δέντρα και να πιω απλά έναν καφέ με τούς φίλους μου .
Η ζωή είναι πολύ όμορφη είναι ένα δώρο, πρέπει να μάθουμε να το εκτιμάμε και πόσο μάλλον νέα παιδιά ! Τίποτα δεν τελειώνει με ένα ατύχημα, απλά ξεκινάει κάτι καινούργιο με διαφορετικό τρόπο.

Γνωρίζουμε ότι βρίσκεσαι κοντά σε παιδιά που αντιμετωπίζουν τον ακρωτηριασμό. Τι συναισθήματα σου προκαλεί αυτή η προσπάθεια;

Βρίσκομαι κοντά σε παιδιά με ακρωτηριασμό όπως και βρίσκονται και άλλοι που τα έχουν καταφέρει πλέον και έχουν ξεπεράσει το στάδιο της αποκατάστασής, σωματικής και ψυχολογικής.
Πιστεύω είμαστε μια οικογένεια πλέον όλοι μας, όλοι μας γνωριζόμαστε λίγο πολύ μεταξύ μας και είναι χαρά και τιμή να βρισκόμαστε δίπλα σε νέα παιδιά με ακρωτηριασμό βοηθώντας τα με οποίο τρόπο μπορούμε που τις περισσότερες φορές είναι κυρίως ψυχολογικά.

Ποια είναι τα συναισθήματα για έναν αθλητή συμμετέχοντας σε Παραολυμπιακούς αγώνες;

Τα συναισθήματα ενός αθλητή που βρίσκεται σε Παραολυμπιακούς αγώνες δεν πιστεύω ότι διαφέρει με αυτά ενός αρτιμελή που βρίσκεται στους Ολυμπιακούς αγώνες. Τιμή και δέος που βρίσκεσαι και μόνο εκεί εκπροσωπώντας την χώρα σου, φορώντας το εθνόσημο η συγκίνησή είναι τεραστία. Γιατί τα κατάφερες, γιατί βρίσκεσαι εκεί ανάμεσα στους καλύτερους τού κόσμου!
Είναι συναισθήματά πού μένουν χαραγμένα για πάντα, συναισθήματά απερίγραπτα. Όχι μόνο για τους κόπους και τις προσπάθειές αλλά γιατί ένιωσες ότι πίστεψες στον εαυτό σου και δικαιώθηκες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Είχες ποτέ την στήριξη από το κράτος; Ποιες είναι οι υποδομές που πρέπει να παρέχει για αυτή την κατηγορία;

Στήριξή από το κράτος δεν είχα σε καμιά περίπτωσή σε κανένα κομμάτι πολλές φορές ίσως ούτε στα βασικά και απαραίτητα. Από το καθημερινό κομμάτι έως το αθλητικό.
Δεν θέλω να σταθώ σε συντάξεις, επιδόματα κλπ από άποψη υποδομών. Παρά μόνο στο να προβλέπεται μια στήριξη σε άτομα με αναπηρία και πόσο μάλλον νεαρά, όπου θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό. Δεν γίνεται το αθλητικό μέλος που χρειάζομαι στο κομμάτι του στίβου για τις προπονήσεις μου να καλύπτεται εξολοκλήρου από την τσέπη μου. Αυτό αφορά επίσης αγωνιστικά αμαξίδια πέρα από πρόσθετα μέλη και κάθε λογής απαραίτητο εξοπλισμό για ένα άτομο με αναπηρία. Είναι άκρως αποτρεπτικά τα κόστη ώστε να καλυφθούν εξολοκλήρου από εμάς.

Αναθεώρησες κάποια πράγματα μέσα από τις δυσκολίες σου από το ατύχημα ή τον αθλητισμό;

Αναθεώρησα πολλά πράγματα μέσα από το ατύχημα μου, περισσότερο από όλα όμως εκτίμησα την ίδια την ζωή και τις χαρές που μπορεί να σου δώσει. Έμαθα να βλέπω πιο καθαρά, να βλέπω και να εκτιμώ μικροπράγματα και να μην στέκομαι πλέον σε μικροπροβλήματα.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 ενωθήκατε με τα δεσμά του γάμου με την πανέμορφη σύζυγό σου Βάσω. Πες μας πώς σε αντιμετώπισε αρχικά με το ατύχημά σου και πόσο σημαντική στήριξη υπήρξε ο άνθρωπός αυτός στη ζωή σου;

Νιόπαντρος πλέον από τον Σεπτέμβριο του 2019 με την πιο όμορφη γυναίκα τού κόσμου και πιο ευτυχισμένος από ποτέ.
Η Βάσω από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας μας δεν ένιωσα ποτέ ότι με αντιμετώπιζε διαφορετικά λόγο του ατυχήματος μου και της αναπηρίας.
Ήταν ο εαυτός της και δεν έδειξε ποτέ να την απασχολεί για τον αν μπορώ να κάνω κάτι η όχι ήταν απλά δίπλα μου .
Μέρα με την μέρα έβλεπα όλο και περισσότερα στοιχεία σε αυτήν που πολλές φορές συμπλήρωναν έμενα, σημαντικότερο όλων με βοήθησε στο να γίνω καλύτερος άνθρωπός, καλύτερος αθλητής, καλύτερος επαγγελματίας. Αυτό είναι το σημαντικότερο στον άνθρωπο σου να σε ωθεί να γίνεσαι καλύτερος.

Ποια στοιχεία του χαρακτήρα πρέπει να έχει μια γυναίκα για να παραμείνει βράχος δίπλα σε ένα άντρα όπως στη δική σου περίπτωση;

Δεν διαφέρουμε καθόλου από ένα οποιοδήποτε ζευγάρι, σε αυτό που βλέπω στην Βάσω είναι ότι έχει υπομονή και κάνει υποχωρήσεις σε κάποια πράγματά λόγο τού πρωταθλητισμού στο να με στηρίξει να μην χάνω τις προπονήσεις μου.
Επειδή εργάζομαι συγχρόνως και παράλληλα έχω προπονήσεις άκρως απαιτητικές λόγο αγωνιστικής περιόδου σέβεται την όλη μου προσπάθειά.
Σκεφτείτε ότι δεν έχουμε πάει ακόμα ταξίδι του μέλιτος, μετά τον γάμο τις επόμενες ήμερες πήγαμε για αγώνες, και εννοείτε η Βάσω έρχεται μαζί μου σε όλους τους αγώνες σε οποία χώρα και να πάω.

Τι σημαίνει για σένα ευτυχία;

Για μένα ευτυχία είναι αυτό που ζω τώρα, έχουμε την υγεία μας και ο ένας τον άλλον. Θα ολοκληρώσει η ευτυχία με ένα τρίτο μέλος.


Συνέντευξη στον Γιάννη Θεοδοσιάδη