Κρυσταλλίδου Πίστη, το κορίτσι που μαζεύει βιβλία για τους καρκινοπαθείς

You are currently viewing Κρυσταλλίδου Πίστη, το κορίτσι που μαζεύει βιβλία για τους καρκινοπαθείς

Η Πίστη και ο Δημήτρης αποφάσισαν να ενώσουν τις ζωές τους, μια μέρα πριν ο Δημήτρης ξεκινήσει χημειοθεραπείες. Δυστυχώς η ιστορία τους δεν είχε αίσιο τέλος, ο Δημήτρης έφυγε, αλλά εκείνη βρήκε τη δύναμη να συνεχίσει το έργο του άντρα της. Ένα έργο που θέλει δύναμη και ονομάζεται WinCancer. Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε την Πίστη Κρυσταλλίδου στο πρώτο μας τεύχος και ευχόμαστε να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε όλους εσάς.


«Με τη βοήθεια του Θεού, την αγάπη των ανθρώπων, με πίστη και ελπίδα, όλα τα εμπόδια ξεπερνιούνται» Δημήτρης Σιάχος


Πίστη μίλησέ μας για τη δημιουργία του WinCancer.

Το Wincancer δημιουργήθηκε ως βιωματικό ηλεκτρονικό ημερολόγιο, από τον σύζυγο μου Δημήτρη Σιάχο, όταν το 2016 ήρθε αντιμέτωπος με τον καρκίνο για 3η φορά στη ζωή του. Αυτήν την τρίτη μάχη του, αποφάσισε να την δώσει δημόσια, θέλοντας να σπάσει το στερεότυπο του καρκινοπαθή. Δυστυχώς ακόμα και στις μέρες μας, ο καρκίνος σε στιγματίζει και σε απομονώνει.

Ποιες οι δράσεις του WinCancer σήμερα;

Το WinCancer δημιουργήθηκε για να δώσει αισιοδοξία, να ενημερώσει και να γίνει βήμα έκφρασης για τους καρκινοπαθείς. Να κάνει παρεμβάσεις στην πολιτεία, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι νοσούν και να προβάλει το έργο συλλόγων, που ασχολούνται με τον καρκίνο, τη δωρεά μυελού, αίματος και αιμοπεταλίων. Μια νέα δράση που ξεκίνησε πρόσφατα από την Δυτική Μακεδονία , είναι η συνεργασία μας με την τοπική αυτοδιοίκηση, για την ανάδειξη των ελληνικών τοπικών προϊόντων ως ασπίδα κατά του καρκίνου. Βέβαια, είμαι πολύ περήφανη για τη δράση μας «ΔιαβαΖΩ». Πέρσι μαζέψαμε 5000 βιβλία για τις βιβλιοθήκες των αντικαρκινικών νοσοκομείων.
Το φετινό «ΔιαβάΖΩ» είχε μια πολύτιμη «προσθήκη». Ζητήσαμε από τον κόσμο να μας φέρει μαζί με το βιβλίο που ήθελε να δωρίσει και μια ευχή για τους ανθρώπους που νοσούν. Ήταν πραγματικά συγκινητικές και γεμάτες ελπίδα οι ευχές που μαζέψαμε και είμαι σίγουρη πως δώσανε δύναμη στους μαχητές της ζωής. Τα βιβλία μοιράστηκαν στα 4 αντικαρκινικά Νοσοκομεία της χώρας, στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και στο Αττικό Νοσοκομείο.

Αλήθεια Πίστη, πώς βρήκες το κουράγιο να συνεχίσεις όλο αυτό που άρχισε ο Δημήτρης Σιάχος; Πώς μπορείς να ζεις ιστορίες καρκινοπαθών, όταν εσύ η ίδια έχασες τον άντρα σου από καρκίνο;

Το WinCancer ήταν ο λόγος που σηκώθηκα από το κρεβάτι, μετά τον χαμό του Δημήτρη μου, για να κάτσω μπροστά στον υπολογιστή. Στον ίδιο υπολογιστή που καθόταν και εκείνος… για να συνεχιστεί αυτό που ξεκίνησε με τόσο πάθος και ελπίδα. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο στην αρχή, αλλά είχα την ανάγκη να το κάνω, άλλωστε του το είχα υποσχεθεί. Πήρα αγάπη και δύναμη από τους ανθρώπους που επικοινώνησαν εκείνο το διάστημα μαζί μου. Κατάλαβα ότι αξίζει να προσπαθήσω και να κρατήσω ζωντανό το WinCancer.
Όχι, δεν είναι πάντα εύκολο να διαβάζω ιστορίες ή να συνομιλώ με ανθρώπους που περνάνε αυτή τη δύσκολη δοκιμασία ή στέκονται δίπλα σε κάποιον ασθενή.
Ναι, κάποιες φορές η επικοινωνία είναι επώδυνη, γιατί νιώθω την αγωνία, την απόγνωση, την παραίτηση, αλλά πιστέψτε με, τις περισσότερες φορές, όταν κλείνει μια συνομιλία με κάποιον από αυτούς τους μαχητές της ζωής, παίρνω εγώ δύναμη, με γεμίζουν ελπίδα, μου θυμίζουν πόσο πολύτιμη είναι η ζωή, με κάνουν να εκτιμώ τη στιγμή και όσα μου έχουν δοθεί.

Πίστη έζησες έναν μεγάλο έρωτα, αλλά μία μέρα μετά τον γάμο σας, αντί για ταξίδι του μέλιτος, ο Δημήτρης μπήκε στο νοσοκομείο για χημειοθεραπείες. Έγινες σύζυγος, δημοσιογράφος και νοσοκόμα. Είδες τον άνθρωπό σου να αλλάζει. Υπήρχε κάποια στιγμή που μετάνιωσες για αυτόν τον γάμο ή στιγμές που τα έβαλες με τον Θεό;

Δεν αντιμετωπίσαμε μοιρολατρικά αυτό που μας συνέβη και σε αυτό βέβαια καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο Δημήτρης. Αντιμετώπιζε με τόση γενναιότητα τον καρκίνο, παλικαρίσια στεκόταν απέναντι στο θηρίο και πίστευε πολύ στον Θεό. Δε θα μπορούσα εγώ να δειλιάσω. Ίσως κάποιες φορές αναρωτήθηκα αν κάνω όσα πρέπει ή αν υπάρχει κάτι που δεν έχω κάνει ακόμα. Σαφώς ήταν η πιο δύσκολη περίοδος της ζωής μου και προφανώς καμία γυναίκα δεν ονειρεύεται τις πρώτες μέρες του γάμου της να τις περνάει σε ένα δωμάτιο χημειοθεραπείας. Αλλά δεν μετάνιωσα ποτέ. Ο Δημήτρης μέσα από την μάχη του μου δίδαξε τόσα πολλά, με θωράκισε με την αγάπη και την πίστη που είχε σε μένα. Ήμουν τυχερή που στάθηκα δίπλα του, έστω και για τόσο λίγο, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες.

Η ιστοσελίδα www.wincancer.gr είναι ενεργή και ανανεώνει το περιεχόμενό της. Γιατί να την επισκεφθεί ένας καρκινοπαθής ή οι οικείοι του; Τι θα βρουν εκεί;

Υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου. Άρθρα για την ψυχολογική στήριξη των ασθενών και των οικείων τους. Προβάλλουμε τις εκδηλώσεις μας και τις δράσεις μας, αλλά και άλλων φορέων και συλλόγων που ασχολούνται με τον καρκίνο σε όλη την Ελλάδα. Το πολυτιμότερο όμως, είναι οι βιωματικές ιστορίες ανθρώπων που αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν τον καρκίνο. Είναι πραγματικά οδηγοί επιβίωσης και όχι μόνο για τους καρκινοπαθείς, αλλά για όλους μας. Τους ευχαριστώ που τις εμπιστεύονται σε μας.

Πώς είναι το Σύστημα Υγείας σήμερα για τους καρκινοπαθείς;

Γραφειοκρατικό, δαιδαλώδες, θολό, άκαρδο, δύσκολο και με πολλές δόσεις αισχροκέρδειας! Ο απαράδεκτος τρόπος που πρέπει να προμηθεύονται οι ασθενείς τα φάρμακα τους, από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, οι τεράστιες λίστες αναμονής για ακτινοθεραπεία, η έλλειψη βασικού φαρμάκου χημειοθεραπείας που δημιούργησε αναβολές σε θεραπείες, το μεγάλο κόστος θεραπείας ακόμα και στα δημόσια νοσοκομεία!
Αυτά αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς και οι οικείοι τους καθημερινά στην Ελλάδα του 2019! Τα διαπιστώνεις όλα αυτά με μια επίσκεψη, σε ένα οποιοδήποτε αντικαρκινικό νοσοκομείο της χώρας, σε έναν θάλαμο ασθενών, στα εξωτερικά ιατρεία.
Το σύστημα υγείας της χώρας μας μένει όρθιο ακόμα, μόνο γιατί κάποιοι άνθρωποι συνεχίζουν να αντιστέκονται στη φθορά. Νοσηλευτές, ιατροί, διοικητικοί υπάλληλοι, που δεν έχουν απαξιώσει την δουλειά τους και προσπαθούν μόνοι τους, χωρίς βοήθεια από το υπουργείο υγείας, να διασφαλίσουν στοιχειώδη ποιότητα για τους ασθενείς.

Ο κόσμος ανταποκρίνεται στις δράσεις σας; Υπάρχει συμμετοχή;

Ναι, ο κόσμος μας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή, συμμετέχει και μας βοηθάει πάντα σε ότι διοργανώνουμε. Η πρώτη δημόσια δράση που κάναμε ήταν το ΔιαβάΖΩ. Πάνω από 1000 άνθρωποι ήρθαν στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα και μας έφεραν 5000 βιβλία, για τις βιβλιοθήκες των αντικαρκινικών νοσοκομείων! Και εφέτος ήταν μεγάλη η συμμετοχή, όχι μόνο από την Αττική αλλά και απ΄ ολη την Ελλάδα. Μας έστειλαν βιβλία από τη Χίο, τη Σητεία, την Καρδίτσα, την Καλαμάτα, συμμετείχαν και πολλά σχολεία και αυτό ήταν ακόμα πιο συγκινητικό. Είχαμε βιβλία και ευχές μικρών παιδιών και αυτό για μένα ήταν πολύτιμο. Όλες οι χειρόγραφες ευχές, μία προς μία, βρήκαν τον δρόμο τους και είναι στα χέρια ανθρώπων που αγωνίζονται απέναντι στον καρκίνο. Θεωρώ πως αυτά τα Χριστούγεννα τους δώσαμε λίγη δύναμη παρά πάνω.

Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει, να συμβάλει στο έργο σας;

Να ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις μας για αίμα, αιμοπετάλια και δωρεά μυελού των οστών. Πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι μας, να αναζητούμε και να ενισχύουμε κάθε νήμα, που συνδέει τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, με εμάς και με τη ζωή.
Παράλληλα με επισκέψεις στη ιστοσελίδα μας και με διάδοση των ειδήσεων και της πληροφόρησης που παρέχουμε. Γιατί κατά αυτόν τον τρόπο πολλαπλασιάζουμε τα θετικά μηνύματα, τις πληροφορίες, την ενημέρωση.
Επίσης, όσοι θέλουν μπορούν να γίνουν εθελοντές και να μας βοηθούν στην υλοποίηση των δράσεων μας.
Ο αγώνας κατά του καρκίνου είναι κοινός και μας αφορά όλους, ο καρκίνος δεν ξορκίζεται …ο καρκίνος αντιμετωπίζεται!


«Η δύναμη του ανθρώπου είναι στα μάτια του. Όταν τα μάτια μας γελάνε και είναι αισιόδοξα, δε θα μας αγγίξει ποτέ τίποτα» Δημήτρης Σιάχος.


Συνέντευξη στη Φανή Συντάκη