Η απόφαση να πάρει κάποιος σκύλο είναι απόφαση ζωής… Είναι δώρο ζωής, γεμάτο ευθύνες, αλλά και ευτυχία. Αφού το σκεφτήκατε καλά και αποφασίσατε να πάρετε ένα κουταβάκι στο σπίτι σας, σας παραθέτουμε έναν οδηγό με κάποια πράγματα που θα χρειαστείτε, αλλά και τι θα πρέπει να προσέξετε.
Θα χρειαστείτε:
1) Επιδαπέδιες πάνες
Τις τοποθετούμε στο πάτωμα και με υπομονή μαθαίνουμε το κουτάβι μας να κάνει εκεί την ανάγκη του.
2) Μπολάκια για φαγητό και νερό
Καλό είναι να επιλέξετε μεταλλικά μπολ για καλύτερη υγιεινή.
3) Παιχνίδια
Αγοράστε του παιχνίδια να μασάει. Το έχει ανάγκη κι έτσι θα γλιτώσετε τα δικά σας αντικείμενα. Συχνά τα κουτάβια έχουν ανάγκη να μασάνε αντικείμενα, όχι μόνο για τα δόντια τους, αλλά και από ανία.
4) Κλουβί (grate)
Το grate βοηθάει σε μεθόδους εκπαίδευσης. Αποτελεί ένα ασφαλές μέρος όταν λείπετε από το σπίτι, αλλά και όταν υπάρχει ανάγκη να ηρεμήσει το κουτάβι σας.
5) Σκυλοτροφή
Κατά τους πρώτους μήνες η επιλογή της τροφής είναι σημαντική για τον σκύλο μας. Επιλέξτε μια τροφή για κουτάβια πλούσια σε συστατικά για την ανάπτυξη του σκύλου σας.
6) Στρωματάκι / κρεβάτι
Το στρωματάκι θα είναι το μέρος που θα κοιμάται το κουτάβι. Στο εμπόριο υπάρχει μεγάλη ποικιλία από κρεβάτια και στρώματα και μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο που θα αγαπήσει το κουταβάκι σας.
Οι πρώτοι μήνες, όμως είναι σημαντικοί για μία αρμονική συμβίωση. Βοηθήστε το νέο μέλος της οικογένειάς σας, εκπαιδεύστε το. Τι πρέπει να προσέξουμε:
1) Κοινωνικοποίηση: Πάρτε το κουτάβι μαζί σας παντού, αφήστε το να παίξει με αλλά σκυλιά, αφού πρώτα κουβεντιάσετε με τον ιδιοκτήτη τους και σας διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Γνωρίστε το σε 2-3 ανθρώπους την ημέρα.
2) Ώρες στο κλουβί: Οι ώρες που μπορεί να κάτσει το κουτάβι στο κλουβί είναι οι μήνες ζωής του και λίγο παραπάνω (π.χ. ένα κουτάβι 5 μηνών θα το αφήσουμε στο κλουβί μέχρι 5,30 ώρες).
3) Αποχωρισμός: Μην ασχολείστε όλη την ώρα με το κουτάβι σας. Αφήστε το αρκετές ώρες στο σπίτι χωρίς να του δίνετε σημασία. Αυτό θα το βοήθησε στην πρόληψη του άγχους του αποχωρισμού. Σημαντικό επίσης είναι όταν φεύγετε από το σπίτι, να του το «περνάτε» σαν κάτι φυσιολογικό.
4) Απομάκρυνση αντικειμένων: : Σκεφτόμαστε ποια αντικείμενα μπορεί να χαλάσει το κουτάβι και τα μαζεύουμε από το πάτωμα. Εκτός από τις υλικές ζημιές, μπορεί να αποτελούν και κίνδυνο για τη ζωή του.
5) Τροφή: Ταΐζουμε 3 μικρά γεύματα την ημέρα. Καλό είναι να μην αφήνουμε το μπολ γεμάτο φαγητό.
6) Επιβράβευση: Σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση του σκύλου μας έχει η επιβράβευση. Επιβραβεύουμε την καλή συμπεριφορά και δεν προσπαθούμε να διορθώσουμε την κακή.
7) Λουρί: Μπορούμε καθημερινά να τοποθετούμε για κάποια λεπτά το λουράκι στο κουτάβι ώστε να το συνηθίζει σιγά σιγά.
του Μάριου Δίσκου