ΥΛΙΚΑ:
- 1 κιλό κολοκύθα
- 1 κρεμμύδι ξεφλουδισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
- 50 γρ βουτύρου
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- 1 μοσχοκάρυδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 30 ml ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα καρότα
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ:
- 50γρ. σπόροι κολοκύθας
- Αλάτι
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ:
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- 50 ml ουίσκι bourbon
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ:
- Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
ΕΚΤEΛΕΣΗ:
Για την κολοκυθόσουπα:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170˚C.
Ξεφλουδίστε προσεκτικά και καθαρίστε την κολοκύθα, κόβοντάς την σε μικρά/ μεσαία κομμάτια.
Στρώστε την κολοκύθα σε ένα λαδωμένο ταψί και τοποθετήστε το ταψί στον φούρνο για 50 λεπτά έως ότου η κολοκύθα μαλακώσει, αλλά να μην πάρει χρώμα.
Εντωμεταξύ, ζεσταίνετε μια κατσαρόλα με βαριά βάση σε μέτρια φωτιά. Λιώστε το βούτυρο και ιδρώστε απαλά τα κρεμμύδια και τα καρότα.
Τρίψτε το μοσχοκάρυδο στα κρεμμύδια, έως ότου τα κρεμμύδια μαλακώσουν και γίνουν ημιδιαφανή και το μοσχοκάρυδο απελευθερώσει το απαλό άρωμά του.
Αφαιρέστε την κολοκύθα από τον φούρνο και προσθέστε την στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια.
Μεταφέρετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μπλέντερ και χτυπήστε μέχρι να γίνει πολύ λείο.
Αφού περάσετε τη σούπα από σίτα, ρίξτε την σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, προσθέστε και την κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε καλά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Αλατοπιπερώστε και κρατήστε τη σούπα σε χαμηλή φωτιά για να διατηρηθεί ζεστή, όσο ετοιμάζετε τα υπόλοιπα στοιχεία του πιάτου.
Για τους σπόρους κολοκύθας:
Όσο η κολοκύθα σιγοβράζει, τοποθετήστε τους σπόρους κολοκύθας σε ένα ταψάκι και ψήστε για 8 λεπτά στην ίδια θερμοκρασία με την κολοκύθα (170˚C).
Αφαιρέστε τους σπόρους κολοκύθας από τον φούρνο, αλατίστε τους και αφήστε τους να κρυώσουν.
Για την κρέμα ουίσκι:
Χτυπήστε την παγωμένη κρέμα γάλακτος, και μόλις αρχίσει να αφρατεύει προσθέστε σιγά σιγά το ουίσκι.
Αφήστε το στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση. Σερβίρετε τη σούπα σε μπολ με ένα κουταλάκι κρέμα ουίσκι, ένα κουταλάκι σπόρους κολοκύθας και ένα κουταλάκι ελαιόλαδο.
Γράφει ο Executive Chef
Δημήτρης Τζιοβάρας
