Κοκατίλ

You are currently viewing Κοκατίλ

Αφού το σκέφτηκες καλά και είσαι έτοιμος να υποδεχτείς στο σπίτι ένα από τα δημοφιλέστερα πτηνά για κατοικίδιο τα Κοκατίλ, παρακάτω μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν. Τα Κοκατίλ είναι μια πολύ καλή επιλογή για κατοικίδιο, είναι πανέξυπνα, δραστήρια και εύκολα στην εξοικείωση μαζί σας. Με την καθημερινή ασχολία σας κάθε μέρα θα έρχεστε και ποιο κοντά ώσπου να σας εμπιστευτεί αρκετά και να κάτσει στα χέρια σας. Το μέγεθος των Κοκατίλ είναι ανάμεσα στα 28 με 33 εκατοστά και το βάρος τους δεν ξεπερνά τα 100 γραμμάρια. Το προσδόκιμο ζωής τους είναι στα 17 χρόνια με καλή φροντίδα.


Διατροφή

Είναι πολύ σημαντικό για τα Κοκατίλ να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή του. Τα Κοκατίλ στη φύση τρέφονται με ποικιλία σπόρων και αρκετούς καρπούς. Θα πρέπει να τους παρέχουμε διατροφή πλούσια σε αμινοξέα, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία. Μια διατροφή μόνο με ξηρούς καρπούς όπως οι ειδικές τροφές για Κοκατίλ που θα βρείτε στο εμπόριο είναι ανεπαρκής. Για τον λόγο αυτό από νεαρή ηλικία να του δίνουμε φρούτα και λαχανικά ώστε να τα συνηθίζει και να τα επιλέγει από τη ταΐστρα του και όταν ενηλικιωθεί. Άμα μεγαλώσει το Κοκατίλ μόνο με σπόρους στη διατροφή του μετά δύσκολα μπορεί να μάθει να τρώει λαχανικά και φρούτα. Το βασικό γεύμα των παπαγάλων θα είναι ένα καλό μείγμα ξερών καρπών . Θα πρέπει να αποτελείτε από ποικιλία σπόρων, ιδανικά θα ήταν να επιλέγεται ένα μείγμα ειδικά διαμορφωμένο για Κοκατίλ και πάντα συσκευασμένο.
Ένα ακόμα σημαντικό για τη διατροφή τους είναι το ασβέστιο. Πηγές ασβεστίου μπορούμε να παρέχουμε μέσω ειδικών σκευασμάτων που θα βρούνε στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων που μπορούμε να τα διαλύσουμε μέσα στο νερό τους. Επιπλέον θα προσθέσετε και ένα κόκκαλο σουπιάς στο εσωτερικό του κλουβιού που θα δώσει στα πουλιά σημαντικά ποσά ασβεστίου.
Για να καλύψουμε τις ανάγκες των πτηνών σε πρωτεΐνες θα τους προσφέρουμε αυγό βρασμένο η σκευάσματα αυγό τροφής. Τις πρωτεΐνες τις χρειάζονται καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους αλλά περισσότερο στην περίοδο αναπαραγωγής και πτερορροΐας. Προσθέτουμε επίσης φρούτα και λαχανικά όπως προαναφέραμε για να καλύψουμε τα Κοκατίλ μας σε βιταμίνες που χρειάζονται. Προσοχή δεν επιτρέπεται να δώσουμε κουκιά, μοσχοκάρυδο και αβοκάντο είναι τοξικά για τους παπαγάλους, επίσης ακατέργαστο μέλι, καφεΐνη, αλκοόλ, σοκολάτες και ώμο κρέας.

Επιλογή κλουβιού

Θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στη επιλογή του κλουβιού που θα επιλέξετε. Προσπαθήστε να επιλέξετε ένα κλουβί ορθογώνιο η τετράγωνο και όχι κυλινδρικό. Τα κυλινδρικά κλουβιά θα δημιουργήσουν στρες στο πτηνό. Αυτό που χρειάζεστε είναι ένα ευρύχωρο ορθογώνιο κλουβί στο οποίο θα πρέπει το Κοκατίλ να περιστρέφεται άνετα χωρίς να ακουμπάνε τα φτερά του και η ουρά του στα σύρματα. Προσθέστε μέσα στο κλουβί αρκετά παιχνίδια (χάντρες, κουδουνάκια, ξύλινα παιχνίδια σχεδιασμένα για παπαγάλους και σχοινί)

Καθαριότητα

Το κλουβί θα πρέπει να καθαρίζεται 5 με 7 φορές την εβδομάδα το υπόστρωμα στο πάτωμα και μια φορά την εβδομάδα τα κλαδάκια και τ παιχνίδια. 

Σημείο τοποθετήσεις

Αφού έχουμε το κλουβί και το Κοκατίλ μας ήρθε η στιγμή να το τοποθετήσουμε μέσα στο σπίτι. Αποφεύγουμε σημεία με ρεύματα αέρα και έντονο ήλιο. Τοποθετήστε το σε ένα σημείο αρκετά φωτεινό και ζεστό και προσπαθήστε να περνάτε αρκετή ώρα με τον καινούργιο σας συγκάτοικο.


Γράφει ο Μάριος Δίσκος