Κινητό: Ο νέος καλύτερος φίλος του ανθρώπου

You are currently viewing Κινητό: Ο νέος καλύτερος φίλος του ανθρώπου

Ήταν Σεπτέμβριος του 1983 όταν η Motorola κυκλοφόρησε στην αγορά το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο κινητό τηλέφωνο. Στοίχιζε περίπου 4000$, είχε μπαταρία η οποία μετά από 10 ώρες φόρτιση προσέφερε 30 απολαυστικά λεπτά ομιλίας και μία γραμμή led για να δείχνει το νούμερο του καλούντος. Και φυσικά ούτε συζήτηση για κάμερες και άλλα καλούδια που θεωρούμε σήμερα αυτονόητα.


Από τότε ξεκίνησε η πιο απίστευτη τεχνολογική κούρσα που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα το κινητό τηλέφωνο πέρασε ταχύτατα από πολλές φάσεις και αλλαγές. Οι εξελίξεις έτρεξαν πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη συσκευή που έφτιαξε ο άνθρωπος. Μετά από τα πρώτα μεγάλα και «δυσκίνητα» κινητά τηλέφωνα, περάσαμε στα μικρά, στα κινητά με οθόνη αφής, στα «έξυπνα» smartphones, στα κινητά με σύνδεση internet, με 2 κάρτες, με φωτογραφικές κάμερες, με υπέρυθρα, με αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος, με αναγνώριση του προσώπου και της φωνής του κατόχου του.
Μόλις 36 χρόνια μετά, σήμερα δηλαδή, υπάρχουν περίπου 7,2 δις κινητά τηλέφωνα παγκοσμίως. Αντιστοιχεί πλέον σχεδόν σε 1 κινητό ανά κάτοικο αυτού του πλανήτη. Και οι αριθμοί, όπως και οι τομείς χρήσης των κινητών τηλεφώνων συνεχώς αυξάνονται. Οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας έχουν εδώ και καιρό ξεπεράσει τον αριθμό των ανθρώπων. Παντού, σε κάθε στιγμή, οι άνθρωποι έχουν μαζί τους ένα κινητό τηλέφωνο. Πολλοί μάλιστα έχουν δύο ή περισσότερα! Είναι ο νέος καλύτερος «φίλος» του ανθρώπου!

Μα γιατί συμβαίνει αυτό;

Η απάντηση είναι απλή και εύκολη. Χάρη στην αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας των κινητών τηλεφώνων, όλο και περισσότεροι άνθρωποι διεκπεραιώνουν ένα μεγάλο όγκο καθημερινών τους εργασιών μέσω του κινητού τους τηλεφώνου. Η μικρή αυτή συσκευή μας προσφέρει την δυνατότητα να κάνουμε πολλά περισσότερα πράγματα, εκτός από το να τηλεφωνούμε. Στο σήμερα, οι χρήστες χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο λιγότερο από ποτέ απλώς για να τηλεφωνούν με τον παραδοσιακό τρόπο.
Πάμε να δούμε λοιπόν τι μας ετοιμάζουν οι εταιρίες και η τεχνολογία, για να μας δελεάσουν να αγοράσουμε το επόμενο μας κινητό τηλέφωνο.

Συνδεσιμότητα – Ταχύτητα Πρόσβασης

Η τεχνολογία που αναμένετε να μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα λέγεται 5G. Καθώς ο κόσμος κυριαρχείται από τα δεδομένα, τα social media και την άμεση διάχυση της πληροφορίας, η ταχύτητα του δικτύου και της πρόσβασης στο διαδίκτυο, είναι το κυρίαρχο θέμα. Η χρήση του video στα κινητά τηλέφωνα και οι υπηρεσίες streaming θα συνεχίζουν να ορίζουν την τεχνολογία. Για να έχουμε μια εικόνα για τις αλλαγές που θα φέρει το 5G, αρκεί να πούμε ότι μια ολόκληρη ταινία σε HD θα κατεβαίνει στο 5G κινητό μας σε 1 δευτερόλεπτο!

Ταχύτητα

Όπως σε κάθε υπολογιστικό σύστημα, ο επεξεργαστής ορίζει κατά πολύ την συνολική ταχύτητα ενός κινητού. Τα σύγχρονα κινητά έχουν σύνθετες αρχιτεκτονικές με χρήση πολλών επεξεργαστών, ειδικών επεξεργαστών για γραφικά (GPU) και ξεχωριστών επεξεργαστών για λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης (AI). Οι νέοι επεξεργαστές που παρουσιάζονται μέσα στο 2019, φιλοδοξούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ακόμα και τους σταθερούς ή φορητούς υπολογιστές μας με τις ικανότητες και την ταχύτητα τους. Ας μην ξεχνάμε ότι ήδη ένα καλό κινητό τηλέφωνο έχει μερικές 100άδες φορές περισσότερη επεξεργαστική ισχύ από τον υπολογιστή που προσγείωσε το διαστημόπλοιο Apollo στο φεγγάρι!

Φωτογραφία

Περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια φωτογραφίες τραβήχτηκαν με κινητά μέσα στο 2017. Η κάμερα ενός κινητού και οι φωτογραφικές του δυνατότητες είναι από τους βασικότερους λόγους επιλογής του. Ήδη τα κινητά με 3 κάμερες είναι στα χέρια πολλών από εμάς. Οι τελευταίες πληροφορίες, αναφέρουν κινητά με 5(!) κάμερες επάνω τους, οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα, δίνοντας πρωτόγνωρες φωτογραφικές δυνατότητες. Ο συνδυασμός των δυνατοτήτων αυτών μαζί με χρήση AI (Artificial Intelligence), αισθητήρων μέτρησης απόστασης, έως και 10Χ zoom, ειδικές τεχνικές λήψης νυχτερινών φωτογραφιών, αυτόματη βελτίωση φωτογραφιών, θα μας κάνουν όλους πολύ σύντομα να βγάλουμε τις καλύτερες φωτογραφίες της ζωής μας.
Αν σε όλα προσθέσετε όλων των ειδών τους αισθητήρες που θα έχουν τα νέα κινητά για κάθε λογική ή «παράλογη» απαίτηση, όπως αναγνώριση προσώπου, 3D δυνατότητες, αναγνώριση απόστασης και αντικειμένων, καλύτερο σύστημα εντοπισμού (GPS,) θα καταλάβετε εύκολα γιατί το επόμενο κινητό σας, θα είναι ο καλύτερος και πιο πιστός σας “φίλος”!

του Θρασκιά Γεώργιου