Ινγκουάνα

You are currently viewing Ινγκουάνα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι θα μιλήσουμε για την (πράσινη ιγκουάνα) και όχι για όλα τα είδη ιγκουάνα. Η πράσινη ιγκουάνα είναι μια σαύρα που στην αιχμαλωσία μπορεί να περάσει τα 20 χρόνια ζωής, το μέγεθος της μπορεί να φτάσει τα 2 μέτρα και το βάρος της τα 8 κιλά.
Η πράσινη ιγκουάνα είναι μια σαύρα Δενδρόβια και σπάνια κατεβαίνει στο πάτωμα (για να φάει η να πιει νερό).


Επιλογή της Ιγκουάνα

Όταν θα επισκέφτηκε ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων για να προμηθευτείτε.

Μια ιγκουάνα θα πρέπει να προσέξετε τα έξεις:
1) Ένα υγείες ιγκουάνα είναι δραστήριο και η ουρά της είναι παχιά στη βάση.
2) Καλό θα ήταν η σαύρα που θα επιλέξετε να είναι από 4 μηνών και πάνω για να αντέξει ποιο εύκολα την αλλαγή περιβάλλοντος.
3) Δώστε σημασία στο χρώμα θα πρέπει να είναι καταπράσινη.

Τι θα χρειαστείτε

Θα πρέπει να της τοποθετήσετε σε ένα terrarium (γυάλινο κλουβί).

Μέσα στο terrarium θα πρέπει να τοποθετήσετε λάμπες θερμότητας και ακτινοβολίας UVB . Τα ιγκουάνα χρειάζονται ένα σημείο μέσα στο terrarium όπου η θερμοκρασία θα φτάνει από 29,5 έως 37 βαθμούς Κελσίου την ημέρα. Ένα άλλο σημείο θα πρέπει να κάνει σκιά μέσα στο terrarium ώστε άμα η ιγκουάνα ζεσταθεί πολύ να μπορεί να πάει σε εκείνο το σημείο που θα έχει χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Θα χρειαστείτε επίσης ένα κλαδί μεγαλύτερο από το σώμα της ιγκουάνα που θα το τοποθετήσετε μέσα γιατί λατρεύουν το σκαρφάλωμα. Θα δείτε ότι πάνω σε αυτό το κλαδί θα περνάει το περισσότερο χρόνο της μέρας.

Διατροφή

Η ιγκουάνα είναι φυτοφάγο ερπετό. Τα μωρά πρέπει να τρέφονται 2 φορές τη μέρα ενώ μια ενήλικη ιγκουάνα μπορεί να τρέφετε και μέρα παρά μέρα. Η διατροφή τους θα πρέπει να περιλαμβάνει μεγάλο ποσοστό από πράσινα λαχανικά όπως τα λάχανα, το σπανάκι, ο Μαϊντανός τα ραδίκια και το μαρούλι. Επίσης θα χρειαστεί σε μεγάλο ποσοστό στην καθημερινή διατροφή της μπιζέλια καλαμπόκι καρότα πράσινα φασολάκια και κολοκυθάκια.

Σε μικρότερο ποσοστό προσθέτουνε φρούτα όπως πεπόνια, φράουλες, ροδάκινα, αχλάδια, μήλα.

Πολύ σημαντικό στην διατροφή του ιγκουάνα είναι η βιταμίνη D. Την βιταμίνη D την χρειάζεται για να μπορέσει να απορρόφηση το κάλσιο. Πράγμα που σημαίνει ότι μαζί με το ερπετό θα πρέπει να πάρετε από το κατάστημα και ένα σκεύασμα συμπληρώματος βιταμίνης D και κάλσιο. Προσθέστε το συμπλήρωμα επάνω στα κομματάκια τροφής που έχετε κόψει σε μικρά κομμάτια για να της διευκολύνετε την πέψη.
Μέσα στο terrarium θα πρέπει να υπάρχει πάντα ένα μπολ με φρέσκο νερό.

Μπάνιο

Η ιγκουάνα είναι μια σαύρα που λατρεύει το μπάνιο. Τοποθετήστε ένα μπολ με χλιαρό νερό μέσα στο terrarium και θα δείτε ότι το ιγκουάνα θα πάει και θα μπει μέσα στο μπολ για να κολυμπήσει. Αυτό θα μπορούσε να γίνετε 3 φορές το μήνα.

Ψεκάστε

Καθημερινά θα χρειαστεί μια φορά τη μέρα να ψεκάζετε μέσα στο terrarium της ιγκουανας (όχι επάνω της αλλά στο χώρο της) για να αυξηθεί η υγρασία στο χώρο της.

Τέλος

Σκέφτηκε το καλά πρώην αποκτήσετε μια ιγκουάνα γιατί όπως προαναφέραμε είναι μια σαύρα που χρειάζεται καθημερινή φροντίδα και φτάνει και σε πολύ μεγάλες διαστάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι θα αλλάξετε αρκετά terrarium στην διάρκεια της ζωής της και το τελεφτεο terarium που θα προμηθευτήτε θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο γιατί η ιγκουάνα φτάνει τα 2 μέτρα.


Γράφει ο Μάριος Δίσκος