Θεραπείες Προσώπου

You are currently viewing Θεραπείες Προσώπου

Στο χώρο της πλαστικής χειρουργικής είναι πολλοί οι ασθενείς που αναζητούν τρόπους για να διατηρήσουν μια φρέσκια και λαμπερή επιδερμίδα. Ο αναπόφευκτος ρόλος της γήρανσης και η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας ελαττώνει τον όγκο του προσώπου και τη σφριγηλότητα του δέρματος.


Ποιες όμως είναι οι θεραπείες για να βελτιώσουμε ή να επαναφέρουμε τη χαμένη λάμψη μας και να τονώσουμε την αυτοπεποίθησή μας;

Οι δύο κατηγορίες επεμβάσεων είναι οι χειρουργικές και οι μη χειρουργικές. Ανάλογα την ηλικία ενδείκνυνται και οι ανάλογες θεωραπείες με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Στις μη χειρουργικές ανήκουν το γνωστό μας Botox, το υαλουρονικό οξύ, οι μεσοθεραπείες, τα νήματα και οι θεραπείες με laser, ραδιοσυχνότητες ή υπερήχους.

Η θεραπεία με Botox αδρανοποιεί τους μυς του μετώπου, μεσοφρύου και το «πόδι χήνας» και λειαίνει ή εξαφανίζει τις ρυτίδες ηρεμίας δίνοντας μια ξεκούραστη εικόνα στην περιοχή του άνω τριτημορίου του προσώπου. Η θεραπεία ενδείκνυται κάθε 6 μήνες.

Η έγχυση υαλουρονικού οξέος γίνεται στις περιοχές που επιθυμούμε να δώσουμε όγκο που υπήρχε αλλά έχει πια χαθεί όπως η περιοχή των ζυγωματικών, οι ρινοπαρειακές αύλακες και η περιοχή των χειλέων. Χρησιμοποιείται επίσης όταν θέλουμε να βελτιώσουμε το περίγραμμα όπως αυτό της κάτω γνάθου δίνοντας και ένα lifting effect μετά τη θεραπεία. Η υψηλή συγγένεια του υαλουρονικού οξέος με το νερό ενυδατώνει και θρέφει την επιδερμίδα δίνοντας την απαιτούμενη λάμψη.
Με την τεχνική της μεσοθεραπείας εγχύουμε με λεπτή βελόνα στο δέρμα παράγοντες όπως βιταμίνες, αμινοξέα και ιχνοστοιχεία ή υαλουρονικό οξύ. Σκοπός της θεραπείας είναι η ανάπλαση του δέρματος με τη σύνθεση ινοβλαστών, κολλαγόνου και ελαστίνης που θα προσδώσουν στο δέρμα σφριγηλότητα, λάμψη και ενυδάτωση και λέυκανση των δυσχρωμιών. Χρησιμοποιείται ευρέως επίσης για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και της τριχόπτωσης. Μία μέθοδος μεσοθεραπείας γνωστή και ως Vampire Lift είναι η αυτόλογη μεταμόσχευση πλάσματος, το ευρέως γνωστό PRP. Μετά τη λήψη αίματος από τον ασθενή λαμβάνουμε το πλάσμα και το ενίουμε στην επιθυμητή περιοχή ενεργοποιώντας τους αυξητικούς παράγοντες που περιέχει και τη σύνθεση του κολλαγόνου.

Το Thread Lift επιτυγχάνεται όταν υπάρχει μια ήπια χαλάρωση του δέρματος συνήθως μεταξύ 35 – 45 χρονών. Μεσω μια μικρής οπής εισάγονται 4-5 οδοντωτά νήματα σε κάθε πλευρά του προσώπου και με κατάλληλες τεχνικές ανορθώνεται το δέρμα. Αυτά με τη σειρά τους ενεργοποιούν την παραγωγή κολλάγόνου και στη συνέχεια απορροφούνται από τον οργανισμό μας. Το αποτέλεσμα μπορεί να διαρκέσει μέχρι ένα χρόνο.

Στη διατήρηση ενός υγειούς δέρματος μεγάλη βοήθεια προσφέρει και η τεχνολογία με το Fractional Laser να αποτελεί τον πιο γνωστό τρόπο λάμψης και σύσφιξης. Με την τεχνολογία pixel η δέσμη Laser εισχωρεί στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος ενεργοποιώντας την παραγωγη κολλαγόνου και ελαστίνης του οργανισμού και λειαίνοντας τις απαλές ρυτίδες. Το Fractional Laser έχει επίσης ένδειξη για την βελτίωση ουλών από ακμή ή μελαγχρωματικές βλάβες με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το επιθυμητό αποτέλεσμα απαιτεί 3-5 συνεδρίες με μεσοδιαστήματα 6 εβδομάδων ενώ ενισχύεται όταν γίνεται σε συνδυασμό με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας.

Τέλος οι θεραπείες με υπερήχους (HIFU) ή ραδιοσυχνότητες (RF – Thermage) έχουν ως στόχο τη σύσφιξη του δέρματος με την ενεργοποίηση της παραγωγής του κολλαγόνου και σε ορισμένες περιπτώσεις την απώλεια λιπώδους ιστού. Οι θεραπείες απαιτούν 2 συνεδρίες τον πρώτο χρόνο με μία συνεδρία συντήρησης έπειτα.

Το ιδανικό αποτέλεσμα για όλες τις ανωτέρω θεραπείες επιτυγχάνεται από έναν εξειδικευμένο ιατρό που θα σας συμβουλεύσει τι ταιριάζει σε εσάς καλύτερα ενώ ταυτόχρονα γνωρίζει και μπορεί να αντιμετωπίσει τυχόν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Γράφει ο Ιωάννης Καλούδης,
Πλαστικός Χειρουργός
MSc στην Χειρουργική Ογκολογία,
Αποκατάσταση και Αισθητική
Χειρουργική του Μαστού