Θάνος Μπίρκος – Θεατρικό έργο «Μισάνθρωπος» επίκαιρος μιας και σατιρίζει την υποκρισία της κοινωνίας

You are currently viewing Θάνος Μπίρκος – Θεατρικό έργο «Μισάνθρωπος» επίκαιρος μιας και σατιρίζει την υποκρισία της κοινωνίας

Ο Θάνος Μπίρκος είναι από τους αγαπημένους ήρωες της σειράς «Σασμός» – ο Τόλης – ένας από τους βασικούς χαρακτήρες. Έχει σπουδάσει στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του Δήμου Αγίας Βαρβάρας «Ιάκωβος Καμπανέλης». Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για Μοντέρνους και Ευρωπαικούς Χορούς καθώς και για Χορό Μιούζικαλ. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις, σε τηλεοπτικές σειρές αλλά και διαφημιστικά σποτ.

Από πολύ μικρός έλεγα ότι θέλω να γίνω δικηγόρος ή παπάς ή δάσκαλος. Μεγαλώνοντας και φτάνοντας στο γυμνάσιο συνειδητοποίησα ότι και τα τρία επαγγέλματα έχουν κοινό. Έτσι άρχισα να σκέφτομαι το επάγγελμα του ηθοποιού, όπου υπάρχει κοινό και «αλλάζεις επάγγελμα» σε κάθε ρόλο.

Όσο ήμουν στο σχολείο συμμετείχα σε θεατρικές ομάδες και άρχισα να αγαπώ πολύ την ηθοποιΐα και στη συνέχεια πήγα σε κάποιες ερασιτεχνικές ομάδες του Δήμου. Μετά από αυτά τα χρόνια ήμουν πεπεισμένος με τι θέλω να ασχοληθώ κι έτσι, παράλληλα με τις σπουδές ξεκίνησα τη Δραματική Σχολή.

Μεγάλωσα σε ένα χωριό κοντά στο Αγρίνιο, όπου κύριο επάγγελμα των κατοίκων ήταν η γεωργία, τα καπνά. Τα καλοκαίρια ήταν δεδομένο ότι θα βοηθήσω στα χωράφια, όπου μαζί με όλη την οικογένεια καλλιεργούσαμε τα καπνά. Δεν ήταν το κάτι δυσάρεστο για εμένα, έτσι είχα μάθει, αυτός ήταν ο τρόπος ζωής μας στο χωριό. Ίσα ίσα θυμάμαι πάντα να έχουμε όλοι χιούμορ και παρά την κούραση και τη δυσκολία της δουλειάς είμαστε χαρούμενοι.

Επίσης, έχω να θυμάμαι τα πανηγύρια!

Μου αρέσει πολύ η διαδικασία της δραματουργίας, το να ανακαλύπτω το ρόλο και να χτίζω τον χαρακτήρα. Πάντα σκέφτομαι πώς θα ήταν ο ρόλος που έχω στα χέρια μου αν υπήρχε στην πραγματικότητα, καθώς προσπαθώ πάντα να υπάρχει μια δόση ρεαλισμού. Η διαδικασία της έρευνας είναι αυτό μου με ενθουσιάζει!

Ο ρόλος προέκυψε μέσω της Μιράντας Ρωσταντή που είναι η casting director της σειράς, η οποία με είχε είδε στην παράσταση «Ο Ρινόκερος» και όταν ήρθε στα χέρια της ο ρόλος του Τόλη με σκέφτηκε και πήγα να κάνω την οντισιόν. Τα κείμενα που μου έστειλαν να ερμηνεύσω στο κάστινγκ με εντυπωσίασαν καθώς ήταν ενός δραματικού χαρακτήρα και αυτό ήταν μια πρόκληση για εμένα να προσπαθήσω περισσότερο. Μια εβδομάδα μετά το κάστινγκ μου ήρθε ένα μήνυμα ότι πήρα το ρόλο.

Η πρώτη μου αντίδραση μόλις διάβασα το σενάριο και είδα τον ρόλο είπα «κάτι λάθος έχουν κάνει…» (γέλια). Για εμένα ήταν πολύ ενδιαφέρον το ότι έπρεπε να είμαι ένα ισοβίτης με βαρύ παρελθόν αλλά ωστόσο με δόσεις χιούμορ.

Από την αρχή υπήρχε μια ελευθερία καθώς δεν είχε γραφτεί τι έχει κάνει ακριβώς. Όποτε έπρεπε σαν ηθοποιός να είμαι έτοιμος για το τι μπορεί να είναι ικανός να έχει κάνει ο «Τόλης». Μέχρι να έρθει η στιγμή που αποκαλύπτεται τι έχω κάνει, ήμουν ελεύθερος να παίξω τον ρόλο χωρίς να ξέρουμε ποσό «κακός» ήταν στο παρελθόν. Πάντα περιμένω πως και πως το σενάριο, γιατί ανά πάσα ώρα μπορεί όλα να ανατραπούν.

Πρώτα από όλα έχω κερδίσει πολύ εμπειρία. Επίσης, έχω συνειδητοποιήσει πόσο εύκολα μπορεί να γυρίσεις τον διακόπτη και να μπεις μέσα στον ρόλο, όταν πλέον τον έχεις χτίσει και είσαι σίγουρος γι’ αυτόν.

Πάντα όταν μου μιλάει ο κόσμος, σταματάω να μιλήσω και να ακούσω τι έχουν να μου πουν, απαντάω με ευγένεια και χαμόγελο. Έτσι λοιπόν πρόσφατα σε μια βόλτα με τη μητέρα μου, με σταμάτησαν αρκετοί για να μου μιλήσουν και κάναμε πάρα πολύ ώρα. Έτσι γύρισε και μου είπε ότι είμαι βλαχοδήμαρχος, επειδή ήθελα να μιλήσω με όλους.

Ο έρωτας είναι υγεία! Όλοι μας έχουμε τον έρωτα στη ζωή μας. Υπάρχει ο έρωτας στη ζωή μου και αν έλεγα κάτι άλλο θα ήμουν ψεύτης. Για εμένα αποτελεί σημαντικό κομμάτι στη ζωή ενός ανθρώπου. Μάλιστα θεωρώ ότι ο έρωτας μπορεί να σε καθορίσει και σαν άνθρωπο στο κομμάτι του πώς κοινωνικοποιείσαι. Είναι ναι σαν το φαγητό, πρέπει να υπάρχει στην καθημερινότητα μας , και ποτέ δεν σταματάς να το ζητάς.

Ένα από τα πράγματα που με προβληματίζει είναι η μοναξιά και ο εγωισμός που υπάρχει στη μετά κόβιντ εποχή. Θέλω να πιστεύω ότι θα αλλάξει αυτό και δεν θα μείνουμε στον εγώ μας και στο μόνος μου. Θα ήθελα να αλλάξω τη μοναξιά που επιβάλλουμε στους εαυτούς μας. Η ζωή θέλει παρέα γιατί είναι ωραία!

Με τον Σπαλιάρα γνωριστήκαμε εντελώς τυχαία. Βρεθήκαμε σε ένα διαφημιστικό για δουλειά και κολλήσαμε από την πρώτη στιγμή. Το έξυπνο χιούμορ είναι στοιχείο του Γιάννη και πιστεύω και δικό μου, έτσι μέσα από το χιούμορ ανακαλύψαμε ότι μπορούμε να κάνουμε παρέα. Το χιούμορ είναι σημαντικό στοιχείο μέσα στη φιλία.

Αυτή τη στιγμή ένα απο τα πράγματα που μου αρέσει είναι να παίρνω στα χέρια μου τα σενάρια του «Σασμού».

Γενικά, μου αρέσει πολύ να κάθομαι και να χαλαρώνω στο σπίτι, να βλέπω παλιές καλές ελληνικές σειρές αλλά και ξένες σειρές που μπορεί να τις έχω δει και να μου αρέσουν και τις ξαναβλέπω.

Ναι έχω. Μου αρέσει να δημιουργώ φιλίες μέσα από το χώρο. Με τους συναδέλφους ανταλλάσσουμε ιδέες, ενέργειες, συναισθήματα πάνω στη σκηνή και δεν μπορούμε να μην μοιραστούμε και καλές και κακές στιγμές από τη ζωή μας. Δεν μπορώ να υπάρξω αλλιώς. Με τον Γιώργο Κοψιδά είμαστε κολλητοί φίλοι και η φιλία μας δημιουργήθηκε μέσα από μια παράσταση που παίζαμε.

Κρατάω την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν και μου έδωσαν αυτούς τους ρόλους αλλά και το πόσο ωραία είχαμε περάσει με τους συναδέλφους που είχαμε παίξει τότε μαζί που ακόμα και τώρα όταν θα βρεθούμε αναπολούμε ωραίες στιγμές και σκηνές που θυμόμαστε και γελάμε.

Θαυμάζω πολύ τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και σαν άνθρωπο και σαν ηθοποιό, με τον οποίο βέβαια έχω συνεργαστεί αλλά θα ήθελα να συνεργαστώ ξανά στο μέλλον.

Θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ με τον Αιμίλιο Χειλάκη τον οποίο δεν τον γνωρίζω αλλά τον έχω παρακολουθήσει και μου αρέσει πολύ πάνω στη σκηνή.

Τέλος, αν ζούσε θα ήθελα πολύ να κάνω κάποια ταινία με τον Θανάση Βέγγο.

Οι περισσότερες αστείες στιγμές που έχουν γίνει και γελάμε είναι οι δραματικές στιγμές. Θυμάμαι μια σκηνή που ήμασταν σε κηδεία και στο backstage γελάσαμε πολύ. Βέβαια τη στιγμή που παίζαμε μπαίναμε αμέσως στο ρόλο αλλά όταν δεν έγραφε η κάμερα το χιούμορ κυριαρχούσε.

Δεν με έχει επηρεάσει, καθώς το θεωρώ μέρος της δουλειάς μου. Στο μόνο που με έχει επηρεάσει είναι ότι αντί για μια απόσταση να κάνω μισή ώρα τώρα θέλω μία, γιατί θα σταματήσω στο δρόμο και θα μιλήσω με όλους σίγουρα. (γέλια) Στο μέτρο έχω πάντα παρέα.

«Μισάνθρωπος του Μολιέρου», πιο επίκαιρος από ποτέ, ο αυτοβιογραφικός Μισάνθρωπος είναι γραμμένος με σαρκασμό, θυμό και γνώση της γελοιότητας μιας κοινωνίας σαθρής που η υποκρισία, η διαπλοκή, ο ναρκισσισμός, η αδικία, ο σεξισμός, η επίδειξη του πλούτου, ο θρίαμβος της μετριότητας και η κυριαρχία της εικόνας είναι μερικές από τις παθογένειές της.

Το έργο αυτό σατιρίζει την υποκρισία της κοινωνίας. Όλοι οι ρόλοι ξέρουν ότι υποκρίνονται και ότι αυτό που δέχονται είναι υποκρισία αλλά συνεχίσουν να ζουν και να διασκεδάζουν μέσα σε αυτήν την κατάσταση χωρίς να τους ενοχλεί. Ο Αλσέστ, τον οποίο υποδύεται ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, έρχεται να τους πει ότι είναι ψεύτες και υποκριτές αλλά κανείς δεν μπαίνει στη διαδικασία να τον διαψεύσει. Υποκρίνονται ακόμη και στους ίδιους τους τους εαυτούς.

Ο ρόλος μου είναι ένας μνηστήρας που θέλει να κερδίσει τη γοητευτική Σελιμέν (Ευγενία Σαμάρα). Για εμένα η φράση του ρόλου μου «Η εγκράτεια είναι η ηδονή σε απραξία» είναι αυτή που σου δίνει να καταλάβεις πόσο επικίνδυνος χαρακτήρας είναι. Η επικινδυνότητα του ρόλου ήταν και το γοητευτικό στοιχείο όταν κάναμε τις πρόβες. Υπάρχει ένα δεύτερο επίπεδο στο διεκδικώ μια γυναίκα και αυτό είναι ότι θέλω να διαβάλω το μυαλό της.

Η παράσταση θα παίζεται μέχρι το Πάσχα θα βρισκόμαστε στο Θέατρο Εκπορικόν στην Αθήνα.

Η συνεργασία μου με τη Σχολή Ίασμος είναι εξαιρετική. Το πιο ενδιαφέρον είναι το πώς αντιλαμβάνομαι εγώ μια ιδέα και πώς όλα τα νέα άτομα της τάξης με την αγάπη τους για την υποκριτική. Είμαι χαρούμενος γιατί βλέπω ότι υπάρχει πολύ ταλέντο στην Ελλάδα.

Τα παιδιά θέλουν να μάθουν! Τα περισσότερα κάθε εβδομάδα ενδιαφέρονται και πηγαίνουν και βλέπουν πολλές παραστάσεις, ενώ εμείς στη γενιά μας δεν πηγαίναμε.

Θεωρούσα ότι θα με ρωτούν τα τετριμμένα γύρω από την τέχνη μας αλλά έπεσα έξω. Είναι σαν σφουγγάρια που θέλουν πραγματικά να μάθουν την τέχνη της υποκριτικής. Έχουν πολλές προσλαμβάνουσες από διάφορους καθηγητές, μπορούν και φιλτράρουν μόνοι τους ό,τι ακούν και αυτό φαίνεται όταν μας παρουσιάζουν τις εργασίες τους.

Ζούμε σε μια κοινωνία που χαρακτηρίζει και σχολιάζει το διαφορετικό. Είμαι παροπλισμένος με χιούμορ, τα αντιμετωπίζω όλα με χιούμορ και δεν με επηρεάζει. Ξέρω ποιος είμαι, θα αλλάξω αν το θέλω εγώ.

Κανένας άνθρωπος δεν έχει το ίδιο δακτυλικό αποτύπωμα με κανέναν άλλον. Όλοι είμαστε διαφορετικοί!

Τα κιλά δεν έπαιξαν ποτέ τροχοπέδη στην καριέρα μου. Ήμουν τυχερός, γιατί βρισκόμουν στην ομάδα του Γιάννη Κακλέα από το 2013 και είχα την ευκαιρία να κάνω σπουδαίες παραστάσεις όπου δεν είχαν θέσεις τέτοιες καταστάσεις. Δεν ένιωσα ποτέ άσχημα ούτε να με παραγκωνίζουν οι χορογράφοι.

Δεν ξέρω αν θα επαναληφθεί. Προς το παρόν μένει ερωτευμένος σύμφωνα με το σενάριο.

Θα υπάρξει ξανά φιλί αλλά αυτή τη φορά χωρίς χαστούκι.

Συνέντευξη στον Γιάννη Θεοδοσιάδη