Η εκπληκτική ενδομήτρια ζωή

You are currently viewing Η εκπληκτική ενδομήτρια ζωή

Ένα!εκπληκτικό στιγμιότυπο 4D υπερηχογραφήματος, όπου το ένα διδυμάκι φαίνεται να φιλά το άλλο

Η ενδομήτρια ζωή είναι – πράγματι – αξιοθαύμαστη! Και η εμβρυομητρική ιατρική έχει ρίξει φως στις διαφορετικές πτυχές των πρώτων εννέα μηνών της ζωής του εμβρύου σε τέτοιο βαθμό που τώρα κατανοούμε πόσο βαθιά εντυπώνεται η περίοδος της εγκυμοσύνης στη νέα ζωή.

Στον 5ο μήνα της κύησης που διενεργήθηκε αυτό το υπερηχογράφημα, τα έμβρυα έχουν πλήρως ανεπτυγμένα τα αισθητήρια όργανα τους και καταγράφουν ήχους, ερεθίσματα, αφή και συναισθήματα. Καταπίνουν αμνιακό υγρό, κλωτσάνε με τα πόδια τους και μετακινούνται αναλόγως με τις κινήσεις της μητέρας τους αλλά και σε σχέση με το πότε έφαγε. Παρατηρούμε δε ότι αντιδρούν όχι μόνο στις σωματικές αλλαγές της μαμάς τους, αλλά και στις συναισθηματικες!

Ένα μεγάλο συμπέρασμα είναι ότι η γονεϊκότητα δεν ξεκινά όταν γεννηθεί το παιδί, αλλά από τη σύλληψη, καθώς το έμβρυο καταγράφει τα πάντα. Ήχους, συναισθήματα, αγγίγματα στην κοιλίτσα της μαμάς του, τα λόγια των γονέων… οπότε, συμπεραίνουμε ότι το να προσέξουμε τη σωματική και ψυχική υγεία της μητέρας φέρνει το βέλτιστο αποτέλεσμα και για την εγκυμοσύνη.

Το να αγαπάμε και να φροντίζουμε την εγκυμονούσα στο μέγιστο βαθμό είναι από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε για το μέλλον της κοινωνίας… ώστε να φέρνουν στο κόσμο υγιή και ευτυχή παιδιά.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Περιστέρης
Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος