Το σώμα μας παράγει βιταμίνη D εφόσον καθόμαστε στον ήλιο. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η έλλειψη της συγκεκριμένη βιταμίνης σε όλο και περισσότερους ανθρώπους. Είναι μία βιταμίνη θησαυρός για τον οργανισμό μας, αφού βοηθάει στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος αλλά και στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.
Η διατροφή μπορεί να παρέχει μόλις το 20% της απαιτούμενης ποσότητας βιταμίνης D.
Τώρα που η μέρα είναι πιο μικρή, είναι δύσκολο να καθόμαστε στον ήλιο. Η έλλειψη της βιταμίνης D επιβάλλει τη λήψη συμπληρωμάτων. Υπάρχουν όμως και φυσικές πηγές της, οι οποίες είναι στη διατροφή μας.
Ο χυμός, το γάλα, το πορτοκάλι και τα δημητριακά είναι οι πιο γνωστές τροφές που προσφέρουν αυτή τη βιταμίνη
στον οργανισμό μας. Ένας ακόμη ρόλος της βιταμίνης D είναι και η αύξηση της απορρόφησης του ασβεστίου.
• Τόνος σε κονσέρβα. Ο τόνος, σε ποσότητα 85 γραμμαρίων, περιέχει σχεδόν το 1/3 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης D. Το λάδι μέσα στο οποίο συντηρείται ο τόνος περιέχει ακόμη περισσότερη βιταμίνη D.
• Βοδινό συκώτι, ο οποίο αποτελεί και πλούσια πηγή σιδήρου.
• Μανιτάρια, τα οποία καλλιεργούνται στο φως, περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης D.
• Σαρδέλες σε κονσέρβα. Δύο σαρδέλες περιέχουν περίπου το 13% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.
• Σολωμός. Ένα θαλασσινό με υψηλή ποσότητα βιταμίνης D.
• Κρόκοι αυγών. Εκτός από βιταμίνη D είναι σημαντική πηγή πρωτεΐνης και περιέχουν διαιτητική χοληστερόλη.
της Λίντα Νικολαΐδου