Διατροφικά ζητήματα για τα κατοικίδια μας

You are currently viewing Διατροφικά ζητήματα για τα κατοικίδια μας

Οι γιορτές πέρασαν και πολλοί ιδιοκτήτες σκέπτονται πως το κατοικίδιο τους θα αποτελούσε τον ιδανικό τελικό αποδέκτη των περισσευούμενων εορταστικών λιχουδιών. Ωστόσο, όλοι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων πρέπει να κατανοήσουν, πως άνθρωποι και ζώα έχουν διαφορετική ευαισθησία στις διάφορες τροφές.


Πιο συγκεκριμένα, τροφές όπως ξηρή καρποί (π.χ. αμύγδαλα, φουντουκιά κ.α) θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς πέπτονται δύσκολα. Ιδιαίτερα, θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση πικραμύγδαλων, περιέχουν τοξικές ουσίες για το σκύλο και τη γάτα μας και των macadamia nuts, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν από απλή κατάπτωση του ζώου έως και εμέτους και μυϊκή αδυναμία. Επιπλέον, τρόφιμα όπως σταφίδες και σταφύλια, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, μπορεί να προκαλέσουν εμέτους, διάρροιες κοιλιακό πόνο, ενώ σε μεγάλες ποσότητες επηρεάζουν έντονα την λειτουργία των νεφρών και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε θάνατο.

Σημαντικό θα ήταν επίσης να αναφερθεί ότι βρώσιμα φαγητά για τον άνθρωπο, όπως συκώτι, μπέικον και αλλαντικά, με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος, μπορεί να προκαλέσουν στα ζώα οξεία παγκρεατίτιδα με ποικίλα συμπτώματα όπως διάρροιες, έμετοι, έντονο κοιλιακό πόνο, μέχρι και θάνατο.

Τέλος, σκόπιμο είναι να αναφερθεί το γεγονός ότι κόκκαλα κρεάτων θα πρέπει να αποφεύγεται να δίνονται στα κατοικίδια από τους ιδιοκτήτες τους. Δεν προσφέρουν κάτι στα ζώα, αλλά θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος οι μυτερές απολήξεις από τα κόκκαλα να τρυπήσουν κάποιο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα ή μπορεί να προκαλέσουν την έμφραξη του. Γενικότερα, είναι καλό το ζώο να διατρέφεται με κάποια συγκριμένη τροφή που του αρέσει, πληρεί τις προϋποθέσεις μιας ισορροπημένης τροφής και να μην την αλλάζουμε ανά διαστήματα, ούτε να δίνουμε τα περισσευούμενα του φαγητού μας, καθώς η αλλαγή αυτή «αποσυντονίζει» το γαστρεντερικό και μπορεί να οδηγήσει σε διάρροιες, εμέτους κτλ

του Γεώργιου Θεοδοσιάδη