Διαμόρφωση εξωτερικών χώρων

You are currently viewing Διαμόρφωση εξωτερικών χώρων

Ένας σωστά σχεδιασμένος αυλειος χώρος συμβάλλει στην ανάδειξη των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών του σπιτιού. Συνεπώς ο κήπος θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στον  αρχικό σχεδιασμό της οικίας , καθώς δεν θα πρέπει απλά να εναρμονίζεται με το περιβάλλοντα χώρο αλλά να αποτελεί μια μικρογραφία της γενικότερης εικόνας του τοπίου.

Η διαμόρφωση ενός εξωτερικού χώρου μορφοποιείτε ανάλογα τα στοιχεία που τον περιβάλουν όπως οικοδομική ανάπτυξη, φυσικά στοιχεία (κλιματικά, εδαφολογικά, ανάγλυφο περιοχής, χλωρίδα και πανίδα, προσανατολισμός κα. ) και τις ανάγκες που προκύπτουν από την μελλοντική χρήση που θα φιλοξενεί.

Συνεπώς προσδιορίζουμε τον  χώρο και τις χρήσεις του καθώς και τους τρόπους σύνδεσης μεταξύ τους δημιουργώντας κατευθύνσεις με την χρήση διαδρόμων, οι οποίοι ενώνουν τις  χρήσεις , οριοθετούν πορείες και προσδιορίζουν οπτικούς άξονες.

 Ως χρήσεις του χώρου εννοούμε όλες ης λειτουργικές ενότητες που έχουν σχέση με τη διαμόρφωση του τοπίου όπως το καθιστικό, το υγρό στοιχείο,  χώροι περιπάτου, χώροι πρασίνου κλπ.

Σημαντικό κομμάτι αποτελεί η φύτευση επομένως προσδιορίζουμε τι είδους φυτά απαιτούνται από θέμα ανθεκτικότητας, αντοχής αλλά και από θέμα σκιάς – ήλιου.

Στόχος μας είναι να επιδιώξουμε από την μια την αισθητική αναβάθμιση του χώρου και από την άλλη την απομόνωση και την ηρεμία των επισκεπτών στους χώρους πρασίνου.
Αυτό το επιτυγχάνουμε με την ορθή σχεδίαση του περιβάλλοντα χώρου και την επιλογή κατάλληλής φύτευσης. Τα φυτά μπορούν να δημιουργήσουν φωτοφράκτες, για απομόνωση και απόκρυψη κάποιας ’’ δυσάρεστης ‘’ θέας, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να μας προσφέρουν την αισθητική και την αρμονία στο τοπίο.

 Τέλος  καθορίζουμε τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν όπως υλικά επίστρωσης διαδρόμων, επενδύσεις τοιχίων, υλικά επίστρωσης καθιστικών κ.α.

Tipς:

#1 Ενισχύστε την αισθητική του κήπου σας  με Υδάτινα στοιχεία καθώς το νερό προσφέρει φως και ζωή ακόμα και στους πιο περιορισμένους χώρους. Η δροσερή οπτική εικόνα, ο ήχος από έναν μικρό καταρράκτη μέχρι και τα λουλούδια ,σχηματίζουν μια μικρογραφία όασης στο χώρο του κήπου. 

#2 Η διακόσμηση του εξωτερικού  σας χώρου με ουδέτερες και γήινες αποχρώσεις όπως το λευκό, το μπεζ και το απαλό γκρι συνθέτουν ένα μίνιμαλ και μοντέρνο τοπίο.

 #3 Αν είστε  λάτρης του έθνικ στυλ, τοποθέτησε διακοσμητικά αντικείμενα με άρωμα Ανατολής, κρεμαστές γλάστρες, χρωματιστά υφάσματα και μαξιλάρια σε έντονα μοτίβα. Επιπλέον  κρεμάστε  μια κούνια, ενισχύοντας με αυτό τον  τρόπο τη χαλαρή ατμόσφαιρα. 

#4 Το boho στυλ έχει καθιερωθεί και προτιμάται από ένα μεγάλο κοινό, τόσο στις ενδυματικές επιλογές όσο και στη διακόσμηση εξωτερικού χώρου, αλλά και εσωτερικού .Χρησιμοποιείστε  ένα πλεκτό χαλί και μαξιλάρια σε περίεργα μοτίβα σε σκούρο κεραμιδί και καφέ, προσδίδοντας  εύκολα μια  μποέμικη νότα στη βεράντα σας. Τοποθετήστε   φαναράκια,   κεριά και δημιουργήστε πρωτότυπες κατασκευές με σκοινιά .

#5 Τα τροπικά στοιχεία αποτελούν μία από τις πιο σύγχρονες και παιχνιδιάρικες ιδέες για διακόσμηση ταράτσας. Κάντε τον χώρο σας να μοιάζει με εξωτικό προορισμό τοποθετώντας γλάστρες με φύλλα από μπανανιά, μαξιλάρια και διακοσμητικά φλαμίνγκο . Χρησιμοποιείστε το απαλό πράσινο, γλυκό ροζ και διακριτικά χρυσά στοιχεία με φωτάκια και εντυπωσιάστε κάνοντας τον εξωτερικό σας χώρο να μοιάζει με καλοκαιρινό προορισμό!

#6 Αν διαθέτετε μία μεγάλη ταράτσα ή βεράντα, μπορείτε  εύκολα να την χρησιμοποιήστε σαν προέκταση του εσωτερικού σας χώρου.  Δημιουργώντας ένα  άνετο καθιστικό  με  τραπεζαρία .Ο συνδυασμός σκούρου γκρι και μπλε είναι μοναδικός και δίνει μία μοντέρνα όψη στο χώρο. 

#7 Κρατήσετε  μακριά τα αδιάκριτα βλέμματα των γειτόνων  και φέρτε την φύση στο διαμέρισμά σας, τοποθετώντας  μεγάλες γλάστρες με  ψηλά φυτά τα οποία θα πάρουν το ρόλο του φράχτη και θα συμβάλλον στην διακόσμηση του εξωτερικού σας χώρου.

Γράφει η Μερμηγκούδη Μαρία
MSc Αρχιτέκτων Μηχανικόs
e-mail: mermigoudi.m8@gmail.com