Για τους λάτρεις του καφέ

You are currently viewing Για τους λάτρεις του καφέ

Αναμφισβήτητα η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη που σου δίνει τη δυνατότητα να απολαύσεις τον καφέ σου σε υπέροχα μέρη. Παραλία, Πλατεία Αριστοτέλους, Κάστρα, Κρήνη, αλλά και πολλές στοές και στενάκια, γεμάτα υπέροχα μαγαζιά έτοιμα να σου προσφέρουν τον καφέ της αρεσκείας σου.


Τι γίνεται όμως όταν βρίσκεις το κατάλληλο για εσένα μέρος και δε σου αρέσει ο καφές που σου σερβίρουν; Γιατί δεν μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου παντού; Αλήθεια, έχεις δοκιμάσει κι άλλα είδη καφέ ή παραγγέλνεις πάντα έναν συγκεκριμένο;
Ο καφές espresso είναι τέχνη και έχει τα μυστικά στην παραγωγή του. Υπέροχοι καφέδες, υπέροχα αρώματα! Σίγουρα πρωταρχικό ρόλο έχει η ποικιλία και η ποιότητα του καφέ espresso που επιλέγουμε. Η επιτυχία της παραγωγής του όμως εξαρτάται και από τον barista. Δοσολογία, τρόπος παραγωγής, μυστικά….
Πόσες φορές ήπιατε έναν Cappuccino και εντυπωσιαστήκατε από το αφρόγαλα του; Πόσες φορές ήπιατε καφέ και το βράδυ η αϋπνία σας σάς απέδειξε πως ήταν βαρύς; Πόσες φορές αναρωτηθήκατε αν καθαρίζονται οι μηχανές, ο χώρος και τα εξαρτήματα με τα οποία σας φτιάχνουν καφέ;
Ας δούμε όμως κάποια είδη καφέ espresso, ίσως να τολμήσετε να δοκιμάσετε κάποιους από αυτούς αν τους γνωρίσετε καλύτερα.


ESPRESSO

Espresso Normale: Γνωστός, πλέον καφές. Δυνατός, με έντονο άρωμα.
Espresso Ristretto: Περιέχει λιγότερο νερό. Αποκαλείται και σφηνάκι.
Espresso Lungo ή Americano: Ο γνωστός σας espresso σε μονή ή διπλή δόση συνδυασμένη με καυτό νερό.
Espresso Doppio: Διπλή δόση καφέ espresso με διπλό φιλτράρισμα από τη μηχανή espresso. Σερβίρεται σε μεγαλύτερο φλυτζάνι.
Espresso Romano: Espresso με ένα μικρό κομμάτι φλούδας λεμονιού.
Espresso Freddo: Κρύος espresso.

CAPUCCINO

Cappuccino: Espresso με πυκνό αφρόγαλα ή κρέμα γάλακτος, Η αναλογία είναι ¼ καφές και ¾ αφρόγαλα.
Cappuccino Latte: Espresso με ζεστό γάλα.
Cappuccino Con Panna: Καφές espresso με μία κουταλιά σαντιγί ή κρέμα γάλακτος.
Mochaccino: Espresso με μία κηλίδα ζεστό αφρόγαλα.
Macchiato: Καφές espresso με μία μικρή δόση από αφρόγαλα.
Cappuccino Freddo: Κρύος καφές espresso με δεμένο αφρόγαλα.

Και αν αυτοί οι καφέδες δε σας φτάνουν, μη διστάζετε να μιλήσετε στον barista. Ρωτήστε για την ποικιλία του καφέ που σας σερβίρουν, πείτε του πώς ακριβώς θέλετε τον καφέ σας ή ζητήστε του να σας προτείνει κάποιον καφέ ο ίδιος. Άλλωστε ένας επαγγελματίας Barista φροντίζει πάντα να απολαμβάνετε το ρόφημά σας.

Γνωρίζετε ότι ένας βοσκός είναι η αιτία της ανακάλυψης του καφέ;

Στην Αιθιοπία γύρω στο 600 μ.Χ. τα πρόβατα ενός βοσκού, του Κάλντι, ήταν ιδιαίτερα ζωηρά. Έτρωγαν τους καρπούς ενός φυτού και είχαν πολλή ενέργεια. Ο βοσκός προβληματίστηκε και αποφάσισε να δοκιμάσει τον συγκεκριμένο καρπό και εντυπωσιάστηκε. Επισκέφθηκε ένα γειτονικό μοναστήρι και πρόσφερε στους μοναχούς λίγους κόκκους από το φυτό που ανακάλυψε. Οι μοναχοί τους έκαναν ρόφημα και συνειδητοποίησαν πως τους βοηθάει στις ολονύχτιες προσευχές τους.

Γνωρίζετε ότι ο καφές είναι η αιτία για να ανοίξουν τα πρώτα καφενεία;

Οι Άραβες προσπάθησαν να έχουν το μονοπώλιο της καλλιέργειας του φυτού, αφού ήταν οι πρώτοι που έκαναν τους κόκκους του καφέ αφέψημα προσθέτοντας κανέλα, γλυκάνισο, κάρδαμο και γαρύφαλλο. Αυτό το μαγικό φυτό με τις ευεργετικές ιδιότητες των κόκκων του ήταν ο λόγος που άνοιξαν τα πρώτα καφενεία.

Γνωρίζετε ότι ο καφές αρχικά λεγόταν «Κάουα»;

Οι Άραβες χρησιμοποιούσαν τη λέξη «Qahwa», η οποία προφέρεται «Κάουα» για το κρασί και όταν ο καφές έγινε το πιο διαδεδομένο ρόφημα, αφού το αλκοόλ απαγορεύτηκε στη χώρα τους, αναφερόντουσαν σε αυτόν με τη λέξη «Κάουα». Από χώρα σε χώρα η προφορά της λέξης άλλαζε μέχρι που φτάσαμε στη σημερινή του ονομασία.

Γνωρίζετε ότι η απιστία μιας γυναίκας είναι η αιτία που έκανε τη Βραζιλία την πρώτη χώρα καλλιέργειας καφέ;

Η χώρα που έχει παράδοση στις φυτείες καφέ είναι η Βραζιλία. Πώς έφτασε όμως ο καφές εκεί; Μία ερωτευμένη γυναίκα έσπασε το μονοπώλιο….Ο Francisko de Mello Palheta πήγε στη Γουινέα για να προμηθευτεί σπόρους από τους Γάλλους αποίκους, οι οποίοι βέβαια ήθελαν να έχουν το μονοπώλιο και δεν του έδωσαν. Η σύζυγος όμως του κυβερνήτη τον ερωτεύτηκε και του έδωσε κρυφά σπόρους καφέ.

Γνωρίζετε ότι οι βασικές καλλιέργειες του καφέ είναι μόνο δύο;

Παρακολουθώντας το σεμινάριο του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360° ενημερωθήκαμε πως οι βασικές καλλιέργειες του καφέ είναι δύο. Η πρώτη καλλιέργεια καλύπτει το 70% της παγκόσμιας κατανάλωσης και είναι ο καφές Arabica, ο οποίος έχει λίγη καφεΐνη και ελαφριά γεύση. Η δεύτερη καλλιέργεια είναι η Robusta, ο οποίος στερείται ποιότητας και έχει πιο πικρή γεύση. Από αυτές τις δύο ποικιλίες προκύπτουν χιλιάδες ποικιλίες καφέ και διάφοροι τρόποι παραγωγής (φίλτρου, φραπέ, ελληνικός, espresso και πολλοί άλλοι).

Γνωρίζετε ότι ένας Barista ήταν η αιτία της ανακάλυψης της κάψουλας και της μηχανής espresso;

Ένας Barista στην Ρώμη είναι η αιτία της ανακάλυψης της κάψουλας espresso. Το 1970 ο Eric Favre αναζήτησε στην Ιταλία τον τέλειο espresso και τον βρήκε στη Ρώμη. Παρατήρησε πως ο Barista κατά την παραγωγή του espresso άφηνε να περάσει περισσότερος αέρας και οξυγονώνοντας τον καφέ απελευθερωνόταν περισσότερη μυρωδιά και γεύση. Ο Eric Favre επιστρέφοντας στην Ελβετία έκανε πολλές προσπάθειες και κατέληξε να ελέγξει την πίεση και τη θερμοκρασία στην παραγωγή του espresso με κάψουλες που περιείχαν συγκεκριμένη δοσολογία καφέ και ειδική μηχανή, τη σημερινή μας μηχανή espresso.

Γνωρίζετε πως κάθε Barista έχει τα μυστικά του στην παραγωγή του καφέ;

Επισκεφθήκαμε το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360° και ενημερωθήκαμε για τα μυστικά που έχει ένας Barista. Με σεμινάρια εξειδικεύεται στην ακρίβεια και τη σωστή παραγωγή κάθε ροφήματος. Έτσι, μεταξύ άλλων, μαθαίνει για την ιστορία του καφέ, τις μηχανές αλέσματος, τα μυστικά του πετυχημένου αφρόγαλα, την καθαριότητα της μηχανής, των εξαρτημάτων και του χώρου παραγωγής του καφέ. Μέσα από σεμινάριο 20 ωρών ο καθένας μας μπορεί να γίνει πολύ καλός Barista και να λάβει Βεβαίωση Παρακολούθησης από το Πιστοποιημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, επιπέδου 2. Το ίδιο σεμινάριο βέβαια περιέχει και 30 ώρες για Bartender, οι οποίες είναι απαραίτητες αφού περιέχουν συμπεριφορά και εμφάνιση Bartender, ελκυστική παρουσίαση των ροφημάτων, αλλά και πρακτική άσκηση 250 cocktails.

Ευχαριστούμε το IEK ΔΕΛΤΑ 360° για τις πολύτιμες πληροφορίες. Μπορείτε να ενημερωθείτε κι εσείς από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360°.


της Φανής Συντάκη