Γιατί οι άντρες δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους

You are currently viewing Γιατί οι άντρες δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους

«Αγαπητές γυναίκες, γιατί οι άντρες δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους;»

Σίγουρα δεν είστε η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που κάνει την ερώτηση: «Έχουν συναισθήματα οι άντρες;» Είτε ήταν λόγω της εμπειρίας σας να μεγαλώσετε με έναν συναισθηματικά απόντα πατέρα, μια τοξική σχέση ή απλώς έναν παιδικό φίλο που αρνείται να κλάψει μπροστά σας, δεν είναι σοκαριστικό που κάνετε αυτή την ερώτηση.

Είναι ευρέως γνωστό ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνδρες δυσκολεύονται να εκφράσουν συναισθήματα σε σύγκριση με τις γυναίκες. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. Αλλά ο μεγαλύτερος και πιο συνηθισμένος λόγος που είναι ο ίδιος για όλους τους άνδρες είναι ότι οι κοινωνικοί κανόνες ενισχύουν μια τέτοια τοξική συμπεριφορά σε σημείο που οι άνδρες εμφιαλώνουν τα συναισθήματά τους και αυτό οδηγεί σε συναισθηματικές εκρήξεις, προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές.

Οι άντρες αισθάνονται ανικανότητα να εκφράσουν συναισθήματα επειδή φοβούνται να νιώσουν ευάλωτοι μπροστά σε οποιονδήποτε. Οι άντρες επίσης αναμένεται να είναι ισχυροί και να τα έχουν όλα μαζί. Πόσο να αντέξουν;

Έχουν οι άντρες συναισθήματα;

Φυσικά, έχουν! Όπως έχουν και οι γυναίκες. Οι αναταράξεις στη ζωή έρχονται σε όλους, και έτσι επιτρέπεται σε όλους να έχουν συναισθήματα και μάλιστα περίπλοκα συναισθήματα.

Ο μόνος πραγματικός λόγος ανησυχίας είναι ότι οι άνδρες δύσκολα ξέρουν πώς να εκφραστούν. Στο κεφάλι και στην καρδιά τους, νιώθουν πράγματα όπως οι γυναίκες, αλλά δεν το δείχνουν γιατί θέλουν να τους βλέπουν ως άλφα αρσενικό. Ωστόσο, παρόλα αυτά, έχουμε μείνει να αναλογιζόμαστε την ψυχολογία των ανδρικών συναισθημάτων, προσπαθώντας συνεχώς να συμπεράνουμε τι έχουν στο κεφάλι τους και αν πραγματικά νιώθουν κάτι ή όχι.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με την κατάθλιψη που βιώνουν τα δύο φύλα, οι άντρες ενώ μπορεί να νιώθουν πιο έντονα αρνητικά συναισθήματα πολλές φορές, σκοράρουν χαμηλότερα επειδή δεν τα εξωτερικεύουν με ευκολία.  

Πώς συμπεριφέρονται οι άντρες όταν είναι πληγωμένοι ή ραγισμένοι;

 Απλώς δεν το λένε σε κανέναν. Μπορεί να βγουν για ένα ποτό με τους φίλους τους, να συμπεριφέρονται σαν να μην έχει συμβεί τίποτα σπουδαίο και να συνεχίσουν από το ίδιο σημείο σαν να μην σήμαινε τίποτα για αυτούς μια συναισθηματική οπισθοδρόμηση. Απλώς βγάζουν ένα γενναίο πρόσωπο γιατί ποτέ δεν του έμαθαν να κάνει κάτι διαφορετικό. Το «αγόρια δεν κλαίνε» άλλωστε σύμφωνα με τα πρότυπα της κοινωνίας. Αυτό είναι μια τοξική αξία που έχει εξαντλήσει την ψυχική υγεία πολλών ανδρών γύρω μας.

Πώς εκφράζουν οι άντρες τα συναισθήματά τους;

Παρόλο που η προφορική έκφραση των συναισθημάτων για τις γυναίκες είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος, οι άντρες δεν επιλέγουν συχνά αυτή την οδό. Απεναντίας, ένας άντρας μπορεί να προσπαθεί να μεταφέρει τα συναισθήματά του με σιωπηρούς τρόπους, οι οποίοι μπορούν να περάσουν πολύ εύκολα απαρατήρητοι.

Τα μάτια είναι ένα παράθυρο στην ψυχή και κανείς δεν το παραδειγματίζει καλύτερα από τους άνδρες. Την επόμενη φορά, κατά τη διάρκεια ενός καβγά ή όταν προσπαθείτε να αποκρυπτογραφήσετε τον σύντροφό σας, κοιτάξτε τον στα μάτια και θα νιώσετε τι νιώθει.

Έχει ξαφνικά σωπάσει μετά από μια μεγάλη διαμάχη; Παρατήρησες ότι είναι απομονωμένος και σταμάτησε να σας μιλάει και να παίρνει αυτό το χρόνο για τον εαυτό του; Πιθανώς, είναι θυμωμένος, αλλά όταν ένας άντρας ησυχάζει, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να νιώθει απογοητευμένος και λυπημένος. Αυτή η θλίψη χειροτερεύει ακόμη περισσότερο την αδυναμία του να εκφραστεί σε εσάς. Σε μια τέτοια περίπτωση, αφήστε του λίγο χώρο στη σχέση για να σκεφτεί. Αλλά να ξέρετε ότι θα πρέπει να τον πλησιάσετε και να τον βγάλετε από το καβούκι του τελικά.

Τις περισσότερες φορές, η ψυχολογία των ανδρικών συναισθημάτων επεκτείνεται και στη σωματική υγεία ενός άνδρα. Εάν έχει υποστεί εργασιακό άγχος ή αντιμετωπίζει στρεσογόνους παράγοντες σχέσεων, θα δείτε τελικά τη σωματική εκδήλωση σε αυτόν. Οι πονοκέφαλοι, οι συχνοί πόνοι στην πλάτη και η συνεχής κούραση είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους οι άντρες εκφράζουν πόσο λυπημένοι και αναστατωμένοι νιώθουν.

Σε κάθε περίπτωση, όταν δυσκολεύεστε να ανοιχτείτε στους ανθρώπους και να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας, όχι μόνο γίνεστε άναρθρος, αλλά σας δυσκολεύει πολύ περισσότερο την ενδοσκόπηση. Αυτό θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα αυτοεκτίμησης και εμπιστοσύνης. 

Ένας ειδικός ψυχικής υγείας θα μπορούσε να σας βοηθήσει να εξωτερικεύσετε τα συναισθήματά σας, να ανακουφιστείτε από το βάρος αυτών και να βρείτε τρόπους καλύτερης επικοινωνίας με το περιβάλλον σας. 

Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου, Ψυχολόγος,
MSc Συμβουλευτική Ψυχολογία και
συνιδρύτρια του Reggio Θεσσαλονίκη