Γιάννος Σδούγκας – Ο «Βέλγος» chef της Θεσσαλονίκης

You are currently viewing Γιάννος Σδούγκας – Ο «Βέλγος» chef της Θεσσαλονίκης

Ο Γιάννος Σδούγκας συστήθηκε στο κοινό του MasterChef μέσα από τις audition της Θεσσαλονίκης. Ήταν ένα από τα φαβορί για τον τελικό, αλλά αποχώρησε καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση στο διαγωνισμό. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βέλγιο και ήρθε στην Ελλάδα το 2020.
Είναι ευγενικός, ειλικρινής και δηλώνει λάτρης της σοκολάτας. Μας μιλά για την εμπειρία του στο παιχνίδι, τα επαγγελματικά του βήματα και τους στόχους του.

Πες μας λίγα λόγια για τον Γιάννο..

Γεννήθηκα και έζησα στο Βέλγιο για 28 χρόνια. Εκεί μεγάλωσα, πήγα σχολείο, σπούδασα. Είχα ξεκινήσει να σπουδάσω Χημεία όμως με κέρδισε η μαγειρική. Αυτό μου άρεζε πάντα να κάνω, να δημιουργώ στην κουζίνα. Και αν το σκεφτείς.. και η μαγειρική χημεία είναι. Οι σωστές δοσολογίες και μίξεις είναι αυτές που οδηγούν σε ένα πιάτο ολοκληρωμένο σε νοστιμιά. Έτσι σπούδασα μαγειρική και συνέχισα τις σπουδές με βάση τη σοκολάτα. Δούλεψα πρακτική σε καλά εστιατόρια στο Βέλγιο και στα 28 αποφάσισα να έρθω στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη. Η προσαρμογή δε θα κρύψω πως ήταν δύσκολη την πρώτη φορά, κι έτσι αποφάσισα να επιστρέψω στις Βρυξέλλες να βρω τα πατήματά μου.

Πώς αποφάσισες να ακολουθήσεις το δρόμο της μαγειρικής;

Η αγάπη για τη μαγειρική ξεκίνησε από τον παππού μου που ήταν πολύ απαιτητικός με τη μαγειρική της γιαγιάς μου. Γι αυτό κι εκείνη έβαζε όλο της το μεράκι για να τον ευχαριστήσει κι εγώ ήμουν εκεί και την κοιτούσα. Το μυστικό ξέρεις ποιό είναι; Η αγάπη και η καλή ψυχολογία. Αυτό με κάποιον τρόπο μας συγκέντρωνε στο τραπέζι και μας ένωνε.
Σκέφτομαι πως με ένα καλομαγειρεμένο φαγητό γεμάτο αγάπη, μπορείς να καταφέρεις πολλά, αρκεί να το τολμήσεις.

Γνωρίζουμε πως έχεις δουλέψει στο πασίγνωστο Atrio, εστιατόριο με 3 αστέρια michelin, σωστά;

Ναι ναι βρέθηκα στην Ισπανία στο Caceres, και δούλεψα στο Atrio, εστιατόριο με 3 αστέρια michelin. H εμπειρία μου στο Atrio ήταν μοναδική, οι άνθρωποι εκεί υπέροχοι. Η προσοχή και σημασία που δίνουν στα τοπικά τους προϊόντα μου άνοιξε τα μάτια, μου έκανε το κλικ και εκεί συνηδειτοποίησα πως αυτό που θέλω να κάνω είναι να δημιουργώ, να ανακαλύπτω νέα πράγματα, να μη μένω στάσιμος και να εξελίσσομαι σαν μάγειρας αλλά και σαν άνθρωπος.

Και μετά.. Έρχεται το master chef..

Λίγο πριν την πρώτη καραντίνα ξαναγύρισα Θεσσαλονίκη. Εκεί δούλεψα για γνωστά μαγαζιά της πόλης, εκεί γνώρισα και την αγαπημένη μου κυρία Άννα.
Όλοι μου λέγανε να πάρω μέρος στο Master Chef όμως για καιρό δεν το έκανα. Ώσπου εμφανίστηκε η κυρία Άννα, ένας άνθρωπος που πίστεψε σε ΄μενα από την πρώτη στιγμή. Σε συνδυασμό με κάποιους φίλους που με παρότρυναν και αυτοί, έστειλα τελικά την αίτηση συμμετοχής στο μαγειρικό αυτό ταξίδι.

Ποιά η εμπειρία σου από το master chef; Τι αποκόμισες από αυτή;

Μοναδική εμπειρία, το master chef είναι το πιο δυνατό reality μαγειρικής αυτή τη στιγμη και αν έχεις σοβαρές βλέψεις, σίγουρα σου ανοίγει τις πόρτες. Το σημαντικό στο master chef είναι οι γνώσεις καθώς και η αναγνωρισιμότητα που αποκτάς. Από εκεί και έπειτα το κοινό σε παρακολουθεί, ο χαρακτήρας σου θα βγει προς τα έξω. Εμένα ο κόσμος με βοήθησε, κατάλαβε το ποιός είναι ο Γιάννος, με αγκάλιασε και με αγκαλιάζει ακόμη.

Ποιά κουζίνα είναι αυτή που σου αρέσει περισσότερο να δημιουργείς;

Η μαγειρική δε χρειάζεται πολλά. Το πιο απλό είναι και το πιο νόστιμο. Αυτό που με κέρδισε περισσότερο είναι η άντληση στοιχείων και τεχνικών από διαφορετικές κουζίνες και ο συνδυασμός τους. Γι αυτό και η fusion cuisine είναι αυτή που αγαπώ και πιο πολύ.

Η ζωή σου από ‘δω και πέρα, ποιά τα πλάνα σου;

Το μότο μου αυτό το διάστημα είναι ένα βήμα τη φορά. Τη συγκεκριμένη περίοδο θα με βρεις σε μία πολύ δημιουργική κατάσταση και αναζήτηση περισσότερων γνώσεων, γεύσεων και εμπειριών. Μου αρέσει να ταξιδεύω στην Ελλάδα, σε διάφορες περιοχές και να παίρνω στοιχεία από κάθε τόπο, για τα τοπικά προϊόντα, την κουλτούρα, τη γαστρονομία. Έτσι εξελίσσομαι εγώ αλλά και η κουζίνα και μαγειρική μου.
Αναλαμβάνω το consultation ενός μαγαζιού, θα με βρεις να μαγειρεύω σε events διαφόρων περιοχών στην Ελλάδα όπως στη Λήμνο, την Πτολεμαϊδα, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα. Παράλληλα δημιουργώ και στις δικές σας κουζίνες, ως private chef.

Όνειρό μου, που βρίσκομαι πολύ κοντά σε αυτό, ένα μαγαζί με ανοιχτή κουζίνα, να είμαστε όλοι μια παρέα. Και φυσικά σαν επιδόρπιο το γνωστό σε όλους πλέον τιραμισού a la giannos

Στόχος μου είναι η συνεχής εξέλιξη της μαγειρικής και του τρόπου ζωής μου. Μου αρέσει να υπάρχει μία ισορροπία στη ζωή μου, ψυχική αλλά και σωματική.

Συνέντευξη στον Γιάννη Θεοδοσιάδη