Γιάννης Τοπαλίδης

You are currently viewing Γιάννης Τοπαλίδης

Μιλάει με περηφάνια για την ταινία “Βασιλιάς Οτο” και το EURO 2004

Πραγματοποιήθηκε στη Ν.Υόρκη η πρεμιέρα της ταινίας του Ελληνο-αμερικανού σκηνοθέτη Κρίστοφερ Αντρέ Μαρκς «Βασιλιάς Οτο», στην αίθουσα του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης MoMA. Μπορεί να πέρασαν 18 χρόνια από το EURO 2004, αλλά τέτοιες ποδοσφαιρικές αναμνήσεις δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Πώς σας φάνηκε η ταινία; Θεωρείτε ότι αναβιώνει την ελληνική επιτυχία στο εξωτερικό;

Μου άρεσε πολύ και στη Γερμανία και στην Ν. Υόρκη στην πρεμιέρα ο κόσμος αγκάλιασε πολύ την ταινία και φάνηκε αυτό, δεν περιγράφεται με λόγια. Οπουδήποτε πάω σαν βοηθός του Ρεχάγκελ με ρωτάνε έτσι κι αλλιώς για την τότε επιτυχία, εδώ και χρόνια πολύ πριν γίνει η ταινία. Φυσικά και είναι μεγάλη αναγνώριση της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Ποια ήταν τα αγωνιστικά συστατικά και ποια τα εξωαγωνιστικά συστατικά της τεράστιας επιτυχίας του 2004;

Εξωαγωνιστικά σίγουρα έπαιξε μεγάλο ρόλο το ομαδικό πνεύμα του Ρεχάγκελ και αγωνιστικά η στρατηγική που είχαμε ακολουθήσει για τους συγκεκριμένους αντιπάλους. Εάν δεν χρησιμοποιούσαμε τη συγκεκριμένη στρατηγική τότε, θα μας είχαν διαλύσει.

Πως θα μπορέσει να επαναληφθεί μια τέτοια επιτυχία στο μέλλον για την Ελλάδα;

Είναι παρα πολύ δύσκολο, όλο αυτό γίνεται κάθε 4 χρόνια με πολύ καλές ομάδες. Η ποιότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει πέσει πολύ, αλλά όλα είναι πιθανά, δεν αποκλείω τίποτα.

Ποια είναι η γνώμη σας για το σύγχρονο Ελληνικό ποδόσφαιρο;

Δεν παίζουν πολλοί Έλληνες παίκτες στο ελληνικό πρωτάθλημα και οι ξένοι που παίζουν είναι κι εκείνοι σε πιο χαμηλό επίπεδο. Αυτό μπορώ να το πω και για την εθνική ομάδα που ναι μεν κέρδισε κάποια παιχνίδια στο Nations League αλλά κι οι αντίπαλοι ήταν κατώτεροι. Η Εθνική ανδρών έχει να προκριθεί 10 χρόνια και 20 χρόνια η Εθνική Ελπίδων (U21) σε τελική φάση και πρέπει να ανεβει το επίπεδο των Ελλήνων, να βρεθεί μια φόρμουλα να παίζουν περισσότερο στα πρωταθλήματα. Όσα περισσότερα τα παιχνίδια, τόση κι η εμπειρία.

Μετά την πορεία σας ως ποδοσφαιριστής τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την προπονητική;

Από μικρός που ήμουν το ποδόσφαιρο έπαιζε πολύ μεγάλο ρόλο στη ζωή μου. Ήμουν αρκετά καλός, αλλά δεν έπαιζα σε επαγγελματικό επίπεδο. Μου άρεσε όμως πολύ και ήθελα να ασχοληθώ, οπότε πήρα τα διπλώματα μου και άρχισα να ψάχνομαι στην Ελλάδα, γιατί στην Ελλάδα ήθελα να είμαι.

Ποιον δρόμο πρέπει να ακολουθήσει κατά την γνώμη σας κάποιος για να γίνει ένας επιτυχημένος προπονητής;

Σίγουρα πρέπει να πάρει τα πρώτα διπλώματα για να έχει τις σωστές βάσεις, αλλά όλα τα υπόλοιπα είναι θέμα γνωριμιών, ομάδων, αντίληψης και τύχης. Είναι πολλά πράγματα μαζί, δεν υπάρχει συγκεκριμένη φόρμουλα.

Έχετε συνεργαστεί στο παρελθόν με αρκετούς προπονητές. Τι ξεχωρίσατε στον Οττο Ρεχάγκελ και πορεύεστε τόσα χρόνια μαζί;

Είμαστε πολύ καλοί φίλοι. Είναι αυθεντικός όλα αυτά τα χρόνια. Δεν άκουγε ποτέ τις γνώμες στα media, είναι ειλικρινής, έκανε πάντα ότι πίστευε πιο σωστό για την ομάδα. Συμπεριφερόταν το ίδιο σε όλους, δεν ξεχώριζε κάποιον. Κρατούσε την ομάδα δεμένη.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θεωρείτε ότι πρέπει να έχει ένας ποδοσφαιριστής για να ξεχωρίσει στο χώρο του αθλητισμού;

Αυτοί που έχουν κάνει καριέρα έχουν πολύ μεγάλο ταλέντο. Βέβαια εκτός από αυτό έχει και πολλή δουλειά και προϋποθέτει σωστή εκπαίδευση.

Έχετε κρατήσει επαφές με ποδοσφαιριστές σε φιλικό επίπεδο; Κι αν ναι, με ποιους κάνετε καλή παρέα;

Με αρκετούς, αλλά πιο στενή φιλία έχουμε με τον Γιώργο Καραγκούνη.

Ποια ομάδα θεωρείτε ότι ξεχωρίζει τη δεδομένη στιγμή σε ότι αφορά τη σύσταση και τη δυναμική της;

Είναι πολλές οι καλές ομάδες ξεχωρίζω στο εξωτερικό τις Manchester, Liverpool, Real Madrid, Bayern και στην Ελλάδα τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, βέβαια σε τελείως διαφορετικό επίπεδο.

Η πανδημία έπληξε την διεξαγωγή των πρωταθλημάτων παγκοσμίως. Πιστεύετε ότι θα ανακάμψει γρήγορα η αθλητική βιομηχανία;

Τώρα ναι, θα ανακάμψει και ήδη οι φίλαθλοι μαζεύονται πάλι και στηρίζουν τις ομάδες τους, αλλά αν ξαναγίνει κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφή. Υπήρχε μεγάλο πρόβλημα γενικώς και στις προπονήσεις και στις ομάδες.

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου πλάνα;

Δεν έχω ποτέ πλάνο ακόμη και με την εθνική ομάδα δεν το είχα προβλέψει δεν ήξερα πως θα εξελιχθεί, όπου μας βγάλει.

Συνέντευξη στον Γιάννη Θεοδοσιάδη