Γιάννης Βαρδής

You are currently viewing Γιάννης Βαρδής

Ο Γιάννης Βαρδής είναι ένα πρόσωπο γνωστό σε όλους μας. Ίσως βιαστείτε να πείτε το κλασικό…. «Με όνομα βαρύ σαν ιστορία..». Η δισκογραφική και μουσική πορεία του Γιάννη αποδεικνύει πως έχει ήδη γράψει τη δική του σελίδα στην ιστορία της μουσικής. Η συνέντευξη με τον Γιάννη ήταν πραγματικά απολαυστική. Ευγενικός, άνετος, μας μίλησε για όλα. Για το μυστικό ενός πετυχημένου γάμου, την κόρη του Κατερίνα, τον πατέρα του, την κρίση στη μουσική βιομηχανία και όχι μόνο… Απολαύστε τη συνέντευξη που μας παραχώρησε και θα συνειδητοποιήσετε πως το όνομα Γιάννης Βαρδής δεν είναι απλά μία «Οικογενειακή υπόθεση».


Γιάννη πιστεύεις πως ο πατέρας σου σε μύησε στον κόσμο της μουσικής; Ήθελε να ασχοληθείς επαγγελματικά με το τραγούδι;

Ήθελα να ασχοληθώ επαγγελματικά με το τραγούδι, αλλά δεν ήξερα τις δυνατότητές μου. Δεν ήξερα αν μπορώ να ανταπεξέλθω μέσα σε αυτόν τον χώρο. Έτσι λοιπόν κάποια στιγμή τον είχα πλησιάσει, τον έπιασα, μιλήσαμε, με άκουσε και από τη στιγμή που με άκουσε και του άρεσα, ξεκίνησε το ταξίδι… Αν με άκουγε και δεν του άρεσα, σίγουρα δε θα με άφηνε να μπω μέσα στον χώρο.

Για όλους εμάς ο πατέρας σου, ο Αντώνης Βαρδής, έχει γράψει τη δική του ιστορία στην ελληνική μουσική. Για εσένα, τον γιο του, τι είναι ο Αντώνης Βαρδής;

Είναι τα πάντα. Ένας τεράστιος μύθος. Είναι το ίνδαλμά μου, τον θαυμάζω. Για εμένα είναι κάτι πάρα πολύ λαμπερό, κάτι απλησίαστο…. Είναι κάτι πάρα πολύ ισχυρό μέσα στον χώρο. Θεωρώ ότι κανένας δεν μπορεί να τον πλησιάσει. Έχει δώσει πάρα πολλά στον χώρο μας, πάρα πολύ ωραία τραγούδια, πάρα πολλές ερμηνείες. Θεωρώ ότι είναι κάτι απλησίαστο. Έτσι το βλέπω εγώ.

Ακούγοντας το όνομα Γιάννης Βαρδής ο καθένας μας το συνδυάζει με τραγούδια, όπως «Άμα δεις τα παιδιά», «Θέλω να γυρίσεις», «Οικογενειακή υπόθεση», «Τα καλύτερά μας χρόνια». Έχεις συνειδητοποιήσει πως έχεις ήδη γράψει τη δική σου σελίδα στην ελληνική μουσική;

Η αλήθεια είναι ότι δεν το πιστεύω αυτό. Θεωρώ ότι ακόμα πρέπει να αποδείξω πράγματα, όχι στον κόσμο, στον εαυτό μου, ότι αξίζει που είμαι μέσα στον χώρο. Αν και έχουν περάσει αρκετά χρόνια, θέλω να πιστεύω ότι έχω ακόμη χρόνια μπροστά μου για να κάνω πράγματα. Επειδή όμως η ζωή, η μουσική, ο κόσμος γύρω από τη μουσική και ο χώρος αλλάζει συνεχώς και πιστεύω πως για να είμαι μέσα στον χώρο πρέπει συνεχώς να αποδεικνύω πράγματα.

Έξι χρόνια γάμου, ένας χρόνος μαζί, μία υπέροχη κόρη. Πώς αισθάνεσαι ως σύζυγος, πατέρας και οικογενειάρχης;

Αισθάνομαι πάρα πολύ όμορφα! Αν μπορούσα θα το είχα κάνει κι ακόμα νωρίτερα. Είναι μεγάλο δώρο η απόκτηση ενός παιδιού στην οικογένεια. Περνάμε πάρα πολύ ωραίες στιγμές, γεμάτες με αγάπη. Είμαστε πάρα πολύ ενωμένοι, υπάρχει αρμονία μεταξύ μας. Θεωρώ ότι είναι τεράστιο δώρο γενικά, αρκεί να βρεις τον άνθρωπο σου.

Ποιο είναι το μυστικό ενός πετυχημένου γάμου;

Δεν ξέρω αν υπάρχει μυστικό, το θέμα είναι να μιλάς με τον άνθρωπό σου, να υπάρχει επικοινωνία, να λες τα πάντα και να υπάρχει κατανόηση. Αν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία θεωρώ ότι μία σχέση μπορεί να είναι επιτυχημένη και συνεπάγεται κι ένας γάμος. Νομίζω ότι αυτό είναι το δικό μας μυστικό.

Γιάννη έχεις δηλώσει για την κόρη σου Κατερίνα πως εύχεσαι κι ελπίζεις να τη βάλεις στο χώρο της μουσικής και να ακολουθήσει τα χνάρια του παππού της και τα δικά σου. Αντίθετα, πολλοί άλλοι καλλιτέχνες έχουν δηλώσει πως θα αποτρέψουν το παιδί τους να ασχοληθεί με το δικό τους επάγγελμα. Τι είναι η μουσική για εσένα και σε κάνει να έχεις αυτό το όνειρο;

Η μουσική για εμένα είναι τα πάντα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει κάτι για τους υπόλοιπους καλλιτέχνες που δε θέλουν να βάλουν τα παιδιά τους στον χώρο. Για μένα είναι ευχής έργον να επιλέξει η κόρη μου να κάνει το ίδιο επάγγελμα με εμένα, γιατί θα μπορώ να τη βοηθήσω. Αν λοιπόν μεγαλώνοντας αποφασίσει ότι της αρέσει πάρα πολύ η μουσική, θα προσπαθήσω να της δώσω όλα τα φώτα που έχω πάρει κι εγώ από τον πατέρα μου κι έχω αποκτήσει και μόνος μου. Θέλω να είναι συγκροτημένη, να είναι δομημένη έτσι σαν άνθρωπος, ώστε να είναι έτοιμη και για μία επιτυχία και για μία αποτυχία.

«Μια ωραία πεταλούδα», «Ο μπάρμπα Μπίλλιος», «Στου Μανώλη την ταβέρνα»… Αλήθεια, πώς είναι η ζωή στο σπίτι με τη μικρή Κατερίνα;

(Γέλια) Τραγουδάμε πάρα πολύ, όλα αυτά τα παιδικά τραγούδια που ανέφερες κι άλλα τόσα. Συνέχεια τραγουδάμε. Της αρέσει πάρα πολύ να τραγουδάει σαν παιδάκι όλα αυτά τα τραγούδια. Έτσι κι εγώ λοιπόν σιγοντάρω λίγο. Τραγουδάει είτε με τη μητέρα της, είτε με εμένα. Γενικά, υπάρχει πολλή μουσική μέσα στο σπίτι. Βέβαια η Κατερίνα ζητάει μουσική με βάση την ηλικία της. Ακούει κι άλλα πράγματα, αλλά επί των πλείστων είμαστε πιο κοντά στα τραγούδια που ανέφερες.

Αλήθεια, η Κατερίνα τραγουδάει δικά σου τραγούδια ή του παππού της;

Ναι, όταν της βάζουμε κάποια τραγούδια, τα συγκρατεί και τα τραγουδάει. Η αλήθεια είναι ότι το κάνει πολύ συχνά.

Έχεις δηλώσει πως έχεις μετανιώσει για τον αυθορμητισμό σου και ότι θα πρέπει να είσαι πιο μετρημένος όταν θέλεις να γράψεις κάτι, να δηλώσεις κάτι. Ενοχλήθηκες με τον τρόπο που ασχολήθηκαν κάποιες τηλεοπτικές εκπομπές μαζί σου; Πιστεύεις πως για εσάς τους καλλιτέχνες, που είστε ευρέως γνωστοί στο κοινό, ο αυθορμητισμός είναι ελάττωμα;

Δεν ξέρω αν είναι ελάττωμα ο αυθορμητισμός, εγώ λειτουργώ με τον αυθορμητισμό. Σίγουρα όμως πρέπει να φιλτράρεις οτιδήποτε θέλεις να πεις ή να γράψεις. Αυτό… προσπαθώ να το διορθώσω στον εαυτό μου. Δε με πειράζει που με κρίνουν ή με κατακρίνουν ή απλά λένε τη γνώμη τους. Είμαι ένα δημόσιο πρόσωπο και από τη στιγμή που είσαι ένα δημόσιο πρόσωπο αυτά είναι μέσα στη δουλειά σου. Όταν δηλώνεις κάτι δημόσια, δημόσια θα κριθείς. Το κατανοώ αυτό, αλλά το τι λένε, αν διαφωνούν με κάτι που μπορεί να έχω πει κάτι εγώ στο παρελθόν δε με απασχολεί καθόλου.

Γιάννη ήσουν έτοιμος να συμμετάσχεις στο Survivor 2. Τι σε έκανε να αλλάξεις γνώμη;

Αυτό που με έκανε να αλλάξω γνώμη είναι ότι είναι διαφορετικό να το έχεις στο μυαλό σου σαν μια ιδέα και διαφορετικό αυτή η ιδέα να παίρνει σάρκα και οστά και να σου γίνεται επίσημη πρόταση. Όταν λοιπόν έγινε αυτή η επίσημη πρόταση, λίγο σοκαρίστηκα κι έκατσα να το σκεφτώ κάπως καλύτερα. Αποφάσισα πως δε θέλω να αφήσω αυτήν την περίοδο την οικογένειά μου.

Παρακολουθώντας ως τηλεθεατής το Survivor 2, μετάνιωσες για την απόφασή σου να μη συμμετάσχεις;

Όχι, δε μετάνιωσα καθόλου! Ήμουν σίγουρος πλέον. Ακόμα κι αν ήταν το καλύτερο Survivor όλων των εποχών δε θα μετάνιωνα για την απόφαση μου να μείνω στο σπίτι. Δε θα μετάνιωνα ποτέ.

Έχεις ερμηνεύσει το τραγούδι «Για Θεσσαλονίκη Αθήνα». Γνωρίζεις να μας πεις την ιστορία αυτού του τραγουδιού;

Επί της ουσίας δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη ιστορία για αυτό το τραγούδι. Απλά ταίριαξε πάρα πολύ ο στίχος για εκείνη την περίοδο, γιατί με τον πατέρα μου πηγαίναμε πάρα πολύ συχνά Θεσσαλονίκη. Είναι μια πόλη που την αγαπάμε πάρα πολύ, την αγαπούσε ο πατέρας μου, την αγαπάω κι εγώ. Είχαμε πάρα πολλούς καλούς φίλους στη Θεσσαλονίκη. Τόσο πολύ πηγαίναμε που νομίζανε πως είμαστε από εκεί. Τότε με ρωτούσαν πολλοί Θεσσαλονικείς από ποια περιοχή της Θεσσαλονίκης είμαστε. Δεν υπάρχει λοιπόν μια συγκεκριμένη ιστορία για το κομμάτι, απλά ταξιδεύαμε πάρα πολύ συχνά εκείνη την εποχή για.. Θεσσαλονίκη Αθήνα.

Τι σχέδια έχει ο Γιάννης Βαρδής για τη νέα χρονιά;

Αρχικά θέλω να είμαστε καλά, να έχουμε την υγεία μας. Έχω ζήσει πολλές φάσεις χωρίς υγεία και για εμένα είναι το παν. Από εκεί και πέρα, από τη στιγμή που έχεις αυτό, που είναι η βάση, κάνω σχέδια. Θέλω να κάνω συναυλίες, να συνεχίσω τη δουλειά, να βγαίνω στον κόσμο και να τραγουδάω. Αυτό είναι, δε θέλω κάτι τεράστιο. Θέλω απλά να συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου με επιτυχία.


Συνέντευξη στη Φανή Συντάκη