Βύρων Κολάσης: «Ηθοποιός δεν είναι δουλειά, είναι λειτούργημα»

You are currently viewing Βύρων Κολάσης: «Ηθοποιός δεν είναι δουλειά, είναι λειτούργημα»

«Οκτώ λέξεις» δεν αρκούν για να την περιγραφή του Βύρωνα Κολάση. Προικισμένος καλλιτέχνης και ηθοποιός από… πείσμα, αφού ακροβατούσε ανάμεσα στη μουσική και την υποκριτική. Οι νότες ξεχείλιζαν στην οικογένεια αφού είναι γιος του συνονόματου, σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, όμως το σενάριο της δικής του καριέρας έμελλε να είναι διαφορετικό. Μπορεί σήμερα να πρωταγωνιστεί στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «8 λέξεις», έχει όμως περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες εναλλαγής ρόλων στην TV, τον κινηματογράφο και το θέατρο. Ο 66χρονος ηθοποιός μιλάει στο F-Magazine για τη κοσμογονία της υποκριτικής και την ανάγκη για… χειροκρότημα!


Έχετε πρωταγωνιστικό ρόλο στη τηλεοπτική σειρά «8 λέξεις». Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της;

Η συλλογική δουλειά και η εξαίρετη συνεργασία τόσο αξιόλογων ηθοποιών μέσα σε αυτό το εγχείρημα!

Πόσο κοντά νιώθετε στο ρόλο τον οποίο υποδύεστε;

Έχω κάποια στοιχεία του, αλλά δεν θα έλεγα ότι μου είναι και πολύ αρεστός σε ορισμένα στοιχεία του χαρακτήρα του!

Ποια είναι τα κριτήρια βάσει των οποίων επιλέγετε μία ένα ρόλο, μία συνεργασία, είτε μιλάμε για τηλεόραση είτε για θέατρο;

Οι συνεργάτες είναι αυτοί που παίζουν σημαντικότατο ρόλο για εμένα. Φυσικά ο ρόλος και η σειρά ή το θεατρικό έργο. Μα πάνω απ´ όλα το ενδιαφέρον που μου δημιουργεί ένας ρόλος, για να δω αν έχω την δυνατότητα να τον ερμηνεύσω!

Σας επηρεάζει μία αρνητική κριτική;

Όχι. Ποτέ δεν έδωσα βάση στις κριτικές, γιατί πιστεύω ότι τις περισσότερες φορές είναι υποκριτικές και καθοδηγούμενες.

Συνήθως οι συνάδελφοι σας ξεχωρίζουν το σανίδι. Συμφωνείτε πως είναι ο φυσικός χώρος ενός ηθοποιού;

Απόλυτα! Το θέατρο είναι ο αυτοκράτορας ενός ηθοποιού. Η άμεση επαφή με το κοινό είναι μαγεία.

Πόση αξία έχει για τον ηθοποιό το χειροκρότημα του κοινού;

Τεράστια αξία. Θα έλεγα ότι είναι η μοναδική ανταμοιβή του.

Ποιος είναι μέχρι σήμερα ο σημαντικότερος ρόλος που υποδυθήκατε;

Όλοι οι ρόλοι ήταν σημαντικοί για μένα στην πολύχρονη καριέρα μου. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανέναν γιατί θα αδικούσα όλους τους άλλους!

Πόσο εύκολο είναι να εναλλάσσεστε ανάμεσα σε ρόλους αλλά και τον πραγματικό Βύρωνα Κολάση; Υπάρχουν στιγμές που μπερδεύονται μεταξύ τους;

Πιστεύω ότι ένας ηθοποιός είναι πολυμορφικός. Κουβαλά μέσα του μια μικρή κοσμογονία. Πρέπει να είναι σε θέση να προσπαθεί να ερμηνεύσει τουλάχιστον όλους τους γνώριμους χαρακτήρες και ψυχοσυνθέσεις των ανθρώπων. Δεν είναι εύκολο. Θέλει πολλή δουλειά και λίγες φορές πετυχαίνει.

Ποιος είναι ο σπουδαιότερος ηθοποιός με τον οποίο έχετε συνεργαστεί και γιατί;

Είχα και έχω την τύχη να συνεργάζομαι με πολύ αξιόλογους ηθοποιούς. Τα ιερά τέρατα της τέχνης όπως ο κόσμος τα αποκαλούσε και τα αποκαλεί: Μάνος Κατράκης, Άννα Συνοδινού, Μαίρη Αρώνη, Στέλιος Βόκοβιτς, Ντίνος Ηλιόπουλος, Μίμης Φωτόπουλος, Κώστας Καρράς και τόσοι άλλοι. Ο σπουδαιότερος από όλους ήταν ο Μάνος Κατράκης, γιατί ήταν απλός, σεμνός, φιλικός. Δεν είχε βεντετισμούς και ήταν ένα μεγαλείο πάνω στη σκηνή!

Κι εκτός συνεργασιών, υπάρχει κάποιος ηθοποιός που να θαυμάζετε;

Ο Sir Anthony Hopkins. Ένας ηθοποιός μεγαλείο! Πολυμορφικός.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ταινία και γιατί;

Η ταινία «A Christmas Carol» με τον George C. Scott. Το θέμα και μόνο της ταινίας, είναι η σκληρή απεικόνιση της ζωής πάνω στην οθόνη. Και μόνο το γεγονός ότι μπορεί ένας άνθρωπος μέσα σε μια νύχτα να μεταμορφωθεί και να αλλάξει τον τρόπο σκέψης και ζωής του, είναι ευεργετικό για όλη την ανθρωπότητα. Κάθε χρόνο, όταν πλησιάζουν Χριστούγεννα, παρακολουθώ αυτή την ταινία 5-6 φορές.

Τι προτιμάτε; Την κωμωδία ή το δράμα;

θα έλεγα ότι προτιμώ την κωμωδία. Πρώτον γιατί είναι το δυσκολότερο είδος για έναν καλλιτέχνη και δεύτερον γιατί έχει την ικανότητα να χαρίζει γέλιο και μερικές στιγμές ξεγνοιασιάς σε αυτό τον τραγικά δυστυχή κόσμο.

Η δουλειά του ηθοποιού δεν αφορά πάντα φώτα και διασημότητα, πολύ συχνά συμβαδίζει με μεγάλες δυσκολίες. Πόσο δύσκολο είναι να συνεχίσεις όταν τα πράγματα δεν πάνε κατ’ ευχή;

Ο Ηθοποιός δεν είναι δουλειά, είναι λειτούργημα. Το έχω πει άπειρες φορές. Είναι μια Θεία αποστολή. Όλοι όσοι ασχολούμαστε με την υποκριτική τέχνη έχουμε υποχρέωση να είμαστε βουτηγμένοι μέσα στην στυγνή πραγματικότητα και από την άλλη έχουμε χρέος να την απαλύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε, γιατί μέσα στο βάθος της ψυχής μας πιστεύουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε σε έναν ήρεμο και χαρούμενο κόσμο. Ξέρετε εσείς κανένα λειτούργημα που να μην έχει τεράστιες δυσκολίες; Αδιέξοδα, αναποδιές…

Είναι η ίδια η ζωή ένα σενάριο; Κι αν ναι, κατά πόσο είναι στο χέρι μας να το διαμορφώσουμε;

Σπουδαία ερώτηση αυτή… συμπαντική θα έλεγα! Φυσικά και η ζωή είναι ένα σενάριο, που τις περισσότερες φορές κρύβει τραγικό τέλος. Τώρα, κατά πόσο μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό είναι ουτοπία… Γιατί δεν εξαρτάται από τον καθένα από εμάς αλλά από όλους μας. Πράγμα δύσκολο, ακατόρθωτο και ανεδαφικό!

Προέρχεστε από μία καλλιτεχνική οικογένεια. Πότε συνειδητοποιήσατε πως δεν θέλατε να ακολουθήσετε τα βήματα του πατέρα σας αλλά να στραφείτε στην υποκριτική; Τι σας οδήγησε σε αυτή;

Από πολύ μικρός λάτρευα την τέχνη του θεάτρου Περισσότερο από την μουσική. Και παρόλο που σπούδασα βιολί και πιάνο, με κατέκτησε το θέατρο. Και αυτό γιατί το μέσο επικοινωνίας μου με τον κόσμο ήμουνα εγώ και όχι κάποιο όργανο ανάμεσα μας!

Πόσο σημαντική είναι όμως η μουσική στη ζωή σας;

Πολύ σημαντική! Περισσότερο σε στιγμές χαλάρωσης, ξεκούρασης και πνευματικής αναζήτησης.

Και στην καθημερινότητά σας, στις χαρές, στις λύπες, ακόμα κι όταν απλά θέλετε να χαλαρώσετε, τι μουσική ακούτε;

Αγαπώ όλα τα είδη μουσικής. Η ίδια η ζωή είναι ήχοι. Το περπάτημα μας είναι ρυθμός. Η αναπνοή μας. Η κλασική όμως μουσική είναι το είδος εκείνο που εξυψώνει την ανθρώπινη ψυχή σε άλλες σφαίρες, άυλες. Με λίγα λόγια σε πνευματικούς κόσμους!

Αν μπορούσατε με ένα μαγικό τρόπο, να γυρίσετε πίσω το χρόνο. Υπάρχει κάποια απόφαση, κάτι που θα αλλάζατε στη ζωή σας;

Κάθε άνθρωπος γεννιέται για να επιτελέσει έναν ρόλο σε αυτή την ζωή. Το παρόν και το μέλλον του είναι προδιαγεγραμμένα. Όποτε αν γύριζα τον χρόνο πίσω πιστέψτε με ότι δεν θα άλλαζα απολύτως τίποτα.


Συνέντευξη στον Γιάννη Θεοδοσιάδη & Πάνο Σεϊτανίδη