Βασικά μέτρα προστασίας σε περίπτωση σεισμού και φωτιάς

You are currently viewing Βασικά μέτρα προστασίας σε περίπτωση σεισμού και φωτιάς

Στις 23 Ιουλίου 2018 ξέσπασε μία πυρκαγιά στην Ελλάδα, η οποία έμελλε να γίνει ημέρα πένθους. Μία μέρα που η Ελλάδα κατάφερε να συγκλονίσει όλον τον κόσμο. Μία μέρα εθνικού πένθους, που δημιούργησε μεγάλες αντιπαραθέσεις στην ελληνική κοινωνία, για τα μέτρα προστασίας του κράτους.

Ζούμε σε μια σεισμογενής χώρα, γεμάτη δάση. Αυτό και μόνο κρίνει απαραίτητη την αγωγή των παιδιών σε αυτές τις καταστάσεις. Ας αρχίσουμε ο καθένας μας ξεχωριστά, μαθαίνοντας στα παιδιά μας κάποια βασικά μέτρα προστασίας. Αρχικά, μιλάμε στο παιδί μας για τις φυσικές καταστροφές, χωρίς να τα τρομοκρατήσουμε και κρίνεται απαραίτητο να πούμε στο παιδί που θα πάει μετά από κάποια φυσική καταστροφή, όπως σε ένα συγκεκριμένο πάρκο. Το f-magazine συγκέντρωσε τα πιο απαραίτητα μέτρα προστασίας, ώστε να μπορέσετε να ενημερώσετε τα παιδιά σας.


Μέτρα προστασίας σε περίπτωση πυρκαγιάς / φωτιάς:

  1. Ενημερώστε το παιδί σας για τα εύφλεκτα αντικείμενα και τους τρόπους με τους οποίους κάποιος μπορεί να προκαλέσει, άθελά του, φωτιά, αλλά και για τις συνέπειές της.
  2. Προμηθευτείτε μία πυροσβεστική κουβέρτα. Μπορεί να προλάβει κάθε αρχή φωτιάς μέσα στο σπίτι σας και η χρήση της είναι εύκολη και εφικτή από τα παιδιά. Δεν ξεχνάμε να πούμε στο παιδί μας πως δεν πρέπει να ρίξει νερό σε συσκευή που έπιασε φωτιά και είναι στην πρίζα.
  3. Καλό θα είναι στο σπίτι σας να υπάρχει μία λίστα με τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης, όπως το τηλέφωνο 199 της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.
  4. Σε περίπτωση φωτιάς βρέχουμε μία μπλούζα και σκύβουμε όσο πιο χαμηλά μπορούμε μέχρι να φύγουμε από τον κλειστό χώρο.
  5. Σε περίπτωση που εγκλωβιστούμε στο σπίτι με φωτιά και δεν μπορούμε να φύγουμε, αφού καλέσουμε την πυροσβεστική, μπορούμε να γεμίσουμε την μπανιέρα με νερό και να μπούμε μέσα.

Μέτρα προστασίας σε περίπτωση σεισμού:

  1. Ενημερώστε το παιδί σας για τον σεισμό. Είναι ένα φυσικό φαινόμενο, του οποίου ο χειρότερος εχθρός είναι ο πανικός.
  2. Δείξτε του τις εξόδους έκτακτης ανάγκης, οι οποίες υπάρχουν παντού, στα δημόσια κτίρια, στα λεωφορεία…
  3. Σε περίπτωση σεισμού, μάθετε στο παιδί σας για την αρετή της ψυχραιμίας και τις ενέργειες που πρέπει να κάνει. Σε αυτές τις οδηγίες είναι καλό να είστε ξεκάθαροι και σαφείς, ώστε τη στιγμή του σεισμού οι συμβουλές σας να έρθουν αμέσως στο μυαλό του παιδιού. Μερικές από αυτές τις συμβουλές είναι:
  • Δεν τρέχουμε!
  • Μένουμε μακριά από τζάμια και βαριά αντικείμενα.
  • Δε βγαίνουμε στο μπαλκόνι.
  • Δεν μπαίνουμε σε ασανσέρ.
  • Μπαίνουμε κάτω από κάποιο τραπέζι, γραφείο, όπου στεκόμαστε στην άκρη του, ποτέ στη
    μέση ενός θρανίου.
  • Αν δεν υπάρχει κοντά μας κάποιο έπιπλο στο οποίο να μπορούμε να μπούμε από κάτω για να καλυφθούμε, σκύβουμε κάτω και βάζουμε τα χέρια μας στο κεφάλι, ώστε να προστατεύσουμε το κεφάλι
    και τον αυχένα μας.
  • Αν βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο, μένουμε μακριά από ψηλά κτίρια, κολόνες της ΔΕΗ, καλώδια και ψηλές περιφράξεις χώρων.
  • Μετά τον σεισμό, ήρεμα, χρησιμοποιώντας μόνο σκάλες, πηγαίνουμε σε έναν ανοιχτό χώρο.

Φυσικά υπάρχουν επιπλέον πολλά μέτρα προστασίας σε περίπτωση φωτιάς ή σεισμού, για τα οποία ο κάθε γονιός μπορεί να κρίνει αν θα μιλήσει στα παιδιά του ή σε ποια ηλικία θα το πράξει.


Μέχρι πριν λίγα χρόνια, ήταν σημαντική οικογενειακή αξία να περνούν οι γονείς χρόνο με τα παιδιά τους και να κάνουν δραστηριότητες μαζί. Οι γονείς προσπαθούσαν να κρατήσουν μια ισορροπία μεταξύ του χρόνου που αφιέρωναν στη δουλειά και του χρόνου που αφιέρωναν στην οικογένεια.

Με το πέρασμα των χρόνων και τη σταδιακή έλευση της οικονομικής κρίσης, οι γονείς άρχισαν να δίνουν πιο πολύ βάρος στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, αρκετοί για βιοποριστικούς και άλλοι για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους. Το παραπάνω, είχε ως αποτέλεσμα να αρχίζει να «ανθεί» η έννοια του ποιοτικού και όχι του ποσοτικού ελεύθερου χρόνου που περνούν οι γονείς με τα παιδιά τους. Οι ειδικοί αναφέρονταν όλο και περισσότερο στον ποιοτικό χρόνο που είναι απαραίτητος και οι γονείς καθησυχάζονταν ότι προσφέρουν στα παιδιά τους το καλύτερο που μπορούν. Τα τελευταία πέντε χρόνια που η οικονομική κατάσταση έχει γίνει ακόμα πιο δύσκολη, τείνει να εκλείψει ακόμα και ο ποιοτικός χρόνος που περνούσαν οι γονείς με τα παιδιά τους.

Τα παιδιά μας είναι μόνο μια φορά μικρά. Μπορεί να είναι πάντα για εμάς ‘παιδιά’, όμως μικρά παιδιά είναι στην πραγματικότητα μόνο μια φορά. Και τότε διαμορφώνουν χαρακτήρα, προσωπικότητα, συνειδήσεις. Και τότε είμαστε απαραίτητοι παιδαγωγοί και συνοδοιπόροι στη ζωή τους.

Είναι γνωστό ότι οι γονείς επηρεάζουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους και μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα έρχεται για πρώτη φορά να επιβεβαιώσει ότι το πόσο δραστήριο σωματικά είναι ένα παιδί της προσχολικής ηλικίας, εξαρτάται καθοριστικά από το αν η μητέρα του αποτελεί κακό ή κακό πρότυπο σε αυτό το θέμα.

Συνεπώς, ο ελεύθερος χρόνος που είναι σημαντικό να περνά η οικογένεια μαζί, πρέπει να είναι και ποσοτικός και ποιοτικός. Δεν αρκούν πέντε λεπτά που θα αφιερώσουν οι γονείς στο παιδί βαφτίζοντας τα «ποιοτικό χρόνο». Για να μπορέσουν τα παιδιά να επενδύσουν στη σχέση τους με τους γονείς τους και αργότερα στην εφηβεία τους να τους εμπιστεύονται και τα πιο σοβαρά τους προβλήματα, είναι απαραίτητο οι γονείς να βρίσκουν και ποσοτικό χρόνο. Οι δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν, δεν είναι απαραίτητο να απαιτούν κόστος, καθώς μπορεί για παράδειγμα να είναι μια βόλτα στο πάρκο, να ζωγραφίσουν όλοι μαζί σε ένα μεγάλο χαρτόνι, να βγάλουν αστείες φωτογραφίες κλπ. Επενδύστε σε αυτές τις οικογενειακές στιγμές και δεν θα χάσετε!


Συνέντευξη στη Φανή Συντάκη