Απώλεια βάρους: Μύθος ή αλήθεια ότι κολλάει ο μεταβολισμός;

You are currently viewing Απώλεια βάρους: Μύθος ή αλήθεια ότι κολλάει ο μεταβολισμός;

Τι είναι ο μεταβολισμός;

Μεταβολισμός είναι η συνολική ενέργεια που δαπανάται καθημερινά και αποτελείται ουσιαστικά από τον βασικό μεταβολισμό, δηλαδή την ενέργεια που δαπανάται σε κατάσταση ηρεμίας συν την ενέργεια που δαπανάται με την οποιαδήποτε ημερήσια δραστηριότητα (θερμογένεση τροφής και φυσική δραστηριότητα). Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική κι εξατομικευμένη τιμή μεταβολισμού, η οποία εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία, το βάρος, το ύψος, τη σύσταση σώματος, τη φυσική δραστηριότητα καθώς και την κατάσταση της υγείας του.

Το ανθρώπινο σώμα για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις μεταβολικές του λειτουργίες (λειτουργία καρδιάς, εγκεφάλου, πνευμόνων, πεπτικού συστήματος κ.α) καθώς και στις μηχανικές του λειτουργίες (περπάτημα, τρέξιμο κι οποιαδήποτε άλλη μορφή σωματικής άσκησης) χρειάζεται ενέργεια.

Η ενέργεια αυτή προέρχεται από τα μακροθρεπτικά συστατικά των τροφών δηλαδή τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα λίπη. Καταναλώνοντας επομένως ο άνθρωπος τροφή, λαμβάνει την απαραίτητη ενέργεια για να διατηρηθεί στη ζωή.

Πως λειτουργεί;

Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί παίρνουν την ενέργεια που χρειάζονται από το περιβάλλον δια μέσου της τροφής και τη μετατρέπουν σε ενέργεια κατάλληλη για να χρησιμοποιηθεί από αυτούς. Η ενέργεια της τροφής προέρχεται αποκλειστικά από την περιεκτικότητα της σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη. Το νερό που περιέχουν τα τρόφιμα, καθώς και οι βιταμίνες και τα μεταλλικά άλατα, δε δίνουν καθόλου ενέργεια. Αυτό ακριβώς είναι ο μεταβολισμός, η μετατροπή ουσιαστικά της χημικής ενέργειας της τροφής σε χημική ενέργεια του ανθρώπινου σώματος και θερμότητα.

Είναι λοιπόν μύθος ή αλήθεια ότι “κολλάει”;

Η απάντηση είναι ότι αληθεύει το γεγονός ότι ο μεταβολισμός επηρεάζει την απώλεια βάρους. Το ισοζύγιο της ενέργειας, εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, δεν διατηρείται πάντα σταθερό.

Όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνονται είναι περισσότερες από αυτές που καταναλώνονται, το σωματικό βάρος αυξάνεται.

Αντιθέτως, όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνονται είναι λιγότερες από αυτές που καταναλώνονται, το σωματικό βάρος μειώνεται. Μπορούμε λοιπόν να επέμβουμε στο ενεργειακό ισοζύγιο είτε ρυθμίζοντας την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουμε, είτε ρυθμίζοντας τη φυσική μας δραστηριότητα.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση που θέλουμε να χάσουμε βάρος θα πρέπει να επιτύχουμε αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας. Για να το καταφέρουμε αυτό, εκτός από το προφανές, να μειώσουμε δηλαδή την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουμε, μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα των θερμίδων που δαπανούμε μέσω της αύξησης της φυσικής μας δραστηριότητας.